1 martie 2017

NECENZURAT - proiect national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri

0 Comentarii
Agenţ
Agentia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bacău a lansat în luna februarie proiectul de prevenire a consumului de droguri destinat elevilor cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani - “Necenzurat”.
Proiectul are la bază modelul comprehensiv al influenţei sociale, implică triada profesor-elev-părinte, foloseşte metode interactive şi se bazează pe studii care dovedesc eficienţa acestui tip de intervenţii.
Scopul proiectului este de a forma elevilor din ciclul gimnazial abilităţi de viaţă sănătoasă necesare luării unor decizii corecte şi responsabile privind consumul de tutun, alcool şi droguri. Elevii participanţi la proiect vor parcurge 12 activităţi interactive cu tematică diferită, precum: prietenie, anturaj, influenţa grupului, strategii de a face faţă problemelor, informaţii despre alcool, tutun şi droguri. Totodată, proiectul presupune 3 întâlniri diferite cu părinţii elevilor participanţi la activităţile proiectului şi o întâlnire părinţi-copii.
În urma primei formări la nivelul judeţului Bacău, care a avut loc în decembrie 2013, 21 de cadre didactice au implementat proiectul în anii şcolari 2014-2015 şi 2015-2016, la 52 de clase, beneficiari ai activităţilor proiectului fiind: 1151 elevi din şcolile gimnaziale băcăuane şi 825 părinţi.
La finalul lunii februarie 2017, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bacău (CPECA), alături de partenerii din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Bacău (CJRAE) au organizat un nou curs de formare “Necenzurat” destinat unui număr de 23 de consilieri şcolari responsabili de ciclul gimnazial.
Cursul a presupus îmbinarea activităţilor practice cu informaţii teoretice şi actualizate din domeniul prevenirii consumului de droguri în rândul adolescenţilor. În urma sesiunii de formare, participanţii au primit 23 manuale ale profesorilor, 150 de caiete destinate elevilor şi 23 seturi de cartonaşe cu întrebări şi răspunsuri posibile pe baza temelor dezbătute. Finalitatea formării pentru cei 23 de specialişti prezenţi la curs duce la dobândirea de cunoștințe generale despre droguri şi toxicomanie; îmbunătăţirea abilităţilor de lucru ale participanţilor în domeniul prevenirii consumului de droguri, alcool şi tutun; exersarea strategiilor de intervenţie în prevenirea universală, selectivă şi indicată în rândul adolescenţilor cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani.

Sesiunile de formare au fost susţinute de inspector de specialitate dr. Marta Butnaru, subcomisar Constantin Vrînceanu - din cadrul CPECA Bacău şi profesor Narcisa Maria Gora - din cadrul CJRAE Bacău (formatori autorizaţi de către Autoritatea Naţională pentru Calificări). 


0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu