Delegaţia Comisiei Europene, condusă de Carsten Rasmussen — şeful Unităţii pentru România, — Direcţia Generală Politică Regională şi Urbană şi însoţită de Vasile Asandei, director general ADR Nord-Est, şi-a început misiunea la Bacău, cu o întâlnire de lucru cu preşedintele Consiliului Judeţean Bacău Sorin Braşoveanu şi reprezentanţii Primăriei Municipiului Bacău.
Discuţia s-a concentrat pe patru aspecte principale: şoseaua de centură a Municipiului Bacău, sistemul de termoficare, sistemul integrat de management al deşeurilor solide şi Master Planul de Apă. Sunt proiecte majore, care întâmpină dificultăţi, unele dintre ele fiind stopate din varii motive. De exemplu, pentru proiectul de management al deşeurilor solide, procedura de licitaţie publică este blocată printr-o contestaţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Reprezentanţii Comisiei au luat la cunoştinţă aceste dificultăţi şi şi-au exprimat sprijinul în găsirea unor soluţii pentru depăşirea lor, dar au atras atenţia că trebuie să existe o abordare comună a tuturor primăriilor implicate şi o viziune de dezvoltare integrată. În cadrul întâlnirii, au fost expuse şi propunerile de proiecte iniţiate de municipalitatea Bacău, care vizează Axa 4 din POR—Dezvoltare urbană.
Ulterior, la Moineşti cadrul de discuţii a fost extins cu primarul Municipiului Moineşti şi primarii oraşelor Slănic Moldova, Oneşti, Comăneşti, Dărmăneşti şi Târgu Ocna şi au fost vizitate următoarele proiecte, finanţate din POR 2007-2013:
— ”Modernizarea şi amenajarea parcului Băi în Municipiul Moineşti”,
— „Reutilizare clădire în scopul transformării în centru social în Municipiul Moineşti”
— „Modernizarea ambulatoriului integrat al spitalului municipal de urgenţă Moineşti” şi
— „Reabilitare reţele de străzi urbane, trotuare şi iluminat public în oraşul Comăneşti, jud. Bacău”
” Nu mai suntem în ipostaza în care o vizită a Comisiei Europene ne dă emoţii, ci dimpotrivă, avem şansa să demonstrăm cât am evoluat, dar şi să învăţăm împreună cum putem face lucruri mai bine. Colaboratorii noştri, care participă activ la această misiune, sunt parteneri pe termen lung şi îşi vor putea vedea răsplătite eforturile prin implicarea şi interesul pe care îl demonstrează faţă de oportunităţile oferite de Comisia Europeană. Suntem recunoscători reprezentaţilor Comisiei Europene, care ne-au facilitat şi încurajat dialogul si care pot vedea în rezultatele muncii noastre, o posibilă soluţie pentru Politica de coeziune post 2020. Delegaţia Comisiei Europene a apreciat proiectele implementate cu finanţare din POR 2007-2013, precum şi determinarea primarilor de a depune proiecte mai multe, mai calitative, în perioada curentă de programare, pentru a rezolva problemele comunităţilor pe care le coordonează şi a creşte nivelul de trai al locuitorilor pe care îi reprezintă” a declarat Vasile Asandei, director general ADR Nord-Est.
”Prima mea impresie este că oamenii sunt extrem de motivaţi şi dinamici în regiunea Nord-Est. Ne-au fost expuse numeroase idei de proiecte si suntem extrem de mulţumiţi de asta. Ne dorim ca oamenii să aibă idei, visuri şi să vadă în fondurile europene mijloacele prin care şi le pot împlini. Ne-au fost semnalate şi probleme sensibile cu care se confruntă beneficiarii, în special pentru proiectele majore, iar birocraţia şi documentaţiile stufoase au fost reiterate ca posibile bariere în accesarea acestor fonduri. Nu sunt lucruri noi pentru noi, le cunoaştem, dar aceste întâlniri sunt o excelentă ocazie de a încerca să găsim împreună soluţii constructive. Ştim foarte bine unde ne aflăm, dar la fel de bine ştim şi unde vrem să ajungem în viitorul apropiat.” a declarat Carsten Rasmussen, şeful Unităţii pentru România din partea Comisiei Europene.
28 aprilie 2017
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu