Copilăria, plină de inocenţă, de voie bună şi de bucurii reprezintă perioada cea mai frumoasă a vieţii noastre. Este un spaţiu al destinderii complete şi al veseliei continue, în care visul devine realitate, iar realitatea basm, unde jocul şi joaca sunt cele mai importante activităţi.
Prima vârstă a omului, copilăria, este asociată cu trăirea într-o atmosferă a jocului, de aceea, Romfilatelia prezintă prin cele 4 timbre ale emisiunii dedicate zilei de 1 Iunie, o călătorie în timp, către JOCURILE COPILĂRIEI.
Indiferent dacă ne-am petrecut copilăria la ţară sau la oraş, există câteva jocuri care ne leagă de clipele frumoase şi lipsite de griji ale primilor ani din viaţă.
Copilăria este incompletă dacă nu ai amintiri legate de bicicletă. Nu există copilărie fără genunchi juliţi şi fără biciclete. Că ne luam la întrecere, că avea sau nu roţi ajutătoare sau că o împrumutam pentru o tură de bloc sau de parc, cei mai mulţi dintre noi am experimentat mersul pe bicicletă. Şi pentru că ne mândream foarte mult cu bicicletele noastre, nu era zi în care să nu facem „drumeţii”. Mersul pe bicletă era o experienţă extraordinară şi este considerat a fio îndemânare pe viaţă; odată ce ai învăţat, nu poţi uita niciodată.
Bicicleta este ilustrată pe timbrul cu valoarea de 3,50 lei şi a rămas vehiculul preferat al celor mici.
„E făcută să o baţi, / Bate-o-încet, sau bate-o tare, / Cu piciorul sau cu mâna, / Fără frică, nu o doare. / E lovită şi nu plânge şi o baţi căci e o… minge!”
Cu buline sau dungi, înflorată,colorată şi absolut necesară pentru jocuri ca „Raţele şi vânătorii”, „Castel”, „Ţările”, „Măgăruşul”, „Pătrăţica”, mingea este reprezentată pe timbrul cu valoarea de 4 lei.
Fie că era vorba despre spaţii interioare, sau de spaţii exterioare, jocul cu mingea ne oferea oricând posibilitatea de a petrece timpul liber alături de prieteni.
Dacă spunem „la marelle” sau „cascayu” nu denumim altceva decât îndrăgitul joc al copilăriei, anume Şotronul, care este reprezentat pe timbrul cu valoarea de 4,50 lei. Dintre toate jocurile copilăriei, acesta este unul dintre cele care te provoacă la mişcare, voie bună şi se adresează atât copiilor cât şi părinţilor.
Acesta este, poate, cel mai răspândit joc de copii, ce se joacă cel mai adesea într-o serie de figure geometrice, patrulatere, semicercuri, numerotate, desenate pe asfalt cu creta. În funcţie de zonă, acesta poate arăta în diverse moduri, poate fimai lung sau mai scurt, mai complex sau mai simplu.
„A-nceput de ieri să cadă / Câte-un fulg, acum a stat”,
Iarna pe uliţă, de George Coşbuc
Iarna a fost dintotdeauna un anotimp îndrăgit de copii. Albul imaculat în care se îmbracă pământul, derdeluşul din faţa casei, Sania şi Omul de Zăpadă sunt reprezentate pe timbrul cu valoarea de 15 lei.
Anotimpul fulgilor de nea aduce copiilor şi adulţilor multă fericire, fiecă mergem la săniuş sau ne batem cu bulgări, fiecaredintre noi găseşte o modalitate de a se bucura de atmosfera de basm a peisajului de nea.
Omul de zăpadă e vedeta iernilor cu amintiri de neuitat, pentru care construirea lui era una dintre cele mai distractive activităţi. Mersul la săniuş a făcut fericită generaţie după generaţie, de la copii, părinţi, până la bunici deopotrivă. Este o amintire specială a copilăriei, pe care fiecare copil ar trebui să o aibă.
Acestea au fost şi încă sunt adevăratele bucurii ale iernii, care ne-au făcut frumoasă copilăria!
Pe plicul „Prima zi a emisiunii” este reprezentat jocul cu Zmeul, care este, fără îndoială una dintre neuitatele bucurii ale copilăriei. Confecţionat din hârtie colorată, surprinzătorul zmeu aducea o încântare deosebită atunci când îl priveai suindu-se în înaltul cerului şi mai ales, când era făcut de tine.
Machetele emisiunii Jocurile copilăriei au la bază desene realizate de Anne Margret Riess, liceul „Ioan Petruş” Otopeni, clasa a-II-a.
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu