Veteranii de război, invalizii și marii mutilați de război sunt un segment social aparte, pe care foarte rar îi mai întâlnim astăzi pe stradă. Cei mai viteji dintre români - ultimii veterani ai țării, reprezintă o mică parte a tezaurului uman al Oștirii Române, unici supraviețuitori ai celui de-al doilea război mondial, ai lagărelor sovietice și naziste, ai temnițelor și injustiției regimurilor totalitare. Sunt acei care la chemarea țării nu au întrebat, nu au comentat, nu au cerut, nu au pus în balanță sacrificiul propriilor vieții, și au răspuns prezent, oferindu-și pentru apărarea ființei naționale și eliberarea gliei străbune bunul cel mai de preț - viața.
Anul acesta, se împlinesc 115 ani de când Regele Carol I a instituit prin Decret Regal, ziua de 29 aprilie ca zi a Veteranului de Război, comemorând astfel împlinirea a 25 de ani de la Războiul pentru Independență de la 1877.
De atunci, în rândul veteranilor au intrat si supraviețuitorii din Primul și Al Doilea Război Mondial, dar si invalizii sau urmașii veteranilor, beneficiind astfel de drepturile stabilite prin lege, dar si de respectul întregului popor.
Mii de soldați români și-au pierdut viața pentru patrie în cel de-al Doilea Război Mondial, de la terminarea căruia se împlinesc 72 de ani. În toată tara mai sunt câțiva dintre supraviețuitorii conflagrației mondiale, ale căror povesti încă mai amestecă mirosul de sânge rânced cu cel al prafului de pușcă.Au găsit un regim care, în loc să-i respecte și să-i omagiezei-a umilit, le-a confiscat averile, i-a arestat. Erau considerați veterani de război numai cei care veneau de pe fontul de Vest. Cei din Est au ascuns medaliile și s-au ferit să arate că sunt veterani de război.
După o perioadă în care asociațiile veteranilor au fost desființate sau supuse unor discriminări, a venit anul crucial 1990, când s-a reconstituit Asociația Națională a Veteranilor de Război, cunoscând o noua configurație. Prin Hotărârea Guvernului României nr. 1222 din 10 octombrie 2007, s-a instituit Ziua Veteranilor de Război, din MApN și MAI, care se sărbătorește în data de 29 aprilie a fiecărui an.
În județul Bacău, la constituire, în anul 1990, Asociația Națională a Veteranilor de Război „General Eremia Grigorescu”, număra 40.025 de membri, 17.820 fiind veterani de război și 22.205 de văduve și urmași ai veteranilor de război. Astăzi, Asociația are în evidențele sale un număr de 3.118 membri, din care doar 465 sunt veterani de război. Dintre aceștia, opt sunt centenari, 144 au vârste cuprinsă între 96 și 99 de ani, 66 au 95 de ani, 195 au vârste între 91 – 94 de ani, 52 au sub 90 de ani.
La ceas aniversar, președintele Consiliului Județean Bacău transmite un gând de respect și recunoștință veteranilor și urmași ai veteranilor de război: ”Dragi veterani de război, sunteți încă imaginea vie a participării României la cel de-al doilea război, având pe trupurile voastre semne adânc săpate de gloanțe și schije, iar unii cu infirmități ireparabile. Vă asigurăm că pentru noi, dumneavoastră – veteranii de război – veți rămâne acele icoane ale curajului și devotamentului fată de țară și vă veți bucura mereu de respectul și admirația noastră. Cu evlavie și pioșenie ne înclinăm în fața celor care și-au adus sacrificiul suprem, jertfindu-se pentru cea mai nobilă cauză – apărarea țării. Avem datoria fată de ei, adevărați Eroi ai Neamului Românesc, să păstrăm integritatea și libertatea acestei națiuni, destul de încercată de-a lungul timpului. Vă doresc din tot sufletul multă sănătate, iar pentru cei trecuți la cele veșnice, Dumnezeu să-i pomenească în Împărăția cerurilor!”.
Veteranii de război reprezintă o părticică din toți bunicii și străbunicii fiecăruia dintre noi. Roși de boli, striviți de vârstă, încă mai găsesc energia necesară de a ne mai aminti de Tară, de responsabilitatea individului pentru neamul său sau despre legătura omului cu pământul natal.
Dumnezeu să-i binecuvânteze!
1 mai 2017
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu