În prezenţa ministrului Sănătăţii dl. Florian-Dorel Bodog, a managerului general al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar, dl. prof. Cristian Vlădescu, prefectului Judeţului Bacău, dna. Maricica Coşa şi a domnului senator Dragoş Benea, consilierii locali şi consilierii judeţeni au aprobat în sedinţa reunită a celor două foruri locale, vineri, 19 mai, acordul de cooperare dintre Judeţul Bacău şi Municipiul Bacău în vederea găsirii celor mai bune soluţii pentru asigurarea complementarităţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău şi a Spitalului Municipal Bacău, aflat în stadiu de construcţie.
Dl. ministrul Florian-Dorel Bodog, a ţinut să sublinieze că venit în Bacău după o vizită la Spitalul de Psihiatrie din Roman, judeţul Neamţ, unde o problemă gravă o reprezintă aprovizionarea cu medicamente. La această unitate spitalicească, nu se prezintă nimeni la licitaţiile organizate în vederea cumpărării de medicamente din cauza necesarului redus. Funcţionarea în comun a celor două spitale din Bacău va exclude această posibilă siuaţie.
„Eu cred că orice cooperare între două instituţii sanitare aduce beneficii pentru pacienţi. Sunt convins că scopul, şi al meu şi al tuturor, indiferent de culoarea politică, este ca pacientul în momentul în care vine la spital să-şi găsească rezolvarea problemelor medicale, să găsească medicamentele de care are nevoie. Este important să aveţi o astfel de colaborare şi cred că nu trebuie să vă opriţi la o cooperare, ci trebuie să funcţionaţi împreună, să faceţi achiziţii în comun. Dl. prof. Cristian Vlădescu, în urma analizei, o să vă furnizeze un plan pe care dumneavoastră puteţi să-l acceptaţi sau nu. Dumneavoastră hotărâţi”, a precizat ministrul Florian-Dorel Bodog.
„Decizia vă aparţine, cum veţi dori să fie organizat acest spital, funcţional, juridic, veţi decide. Noi vă vom propune un plan bazat pe criterii obiective, care pot fi verificate de oricine doreşte, precum: demografie, mortalitate, morbiditate, număr de intervenţii, specific de patologie, ş.a.m.d.(…) Aşa cum este spitalul reunit, cu 1318 de paturi, ca număr de paturi este echivalentul, dacă nu mai mare, decât spitalele regionale actuale. Ca număr de paturi este extrem de mare şi are potenţial prin această complementaritate”, a subliniat dl. prof. Cristian Vlădescu, managerului general al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar.
Acordul de cooperare a fost semnat de primarul Cosmin Necula şi preşedintele Consiliului Judeţean Bacău dl. Sorin Braşoveanu. Soluţia propusă de dl. primar Cosmin Necula a fost funcţionarea în comun a celor două spitale şi redenumirea complexului spitalicesc în viitorul Spital de Urgenţă „Sfânta Maria” Bacău.
„În acest moment avem o situaţie juridică clară a acestui spital, pe care l-am preluat în posesie, în mod direct, nu doar în proprietate, un spital care trebuie proiectat într-o complementaritate cu Spitalul Judeţean. Vă spun şi motivul foarte simplu: băcăuanii nu au nevoie de spitalul lui «X», au nevoie de servicii medicale de calitate, iar serviciile medicale de calitate pot fi oferite de cele două unităţi spitaliceşti în complementaritate(…) Pentru sănătatea şi în interesul cetăţenilor din municipiul Bacău, facem aceste demersuri comune, nu pentru spitalul lui «X», nu pentru spitalul lui «Y». Principalul atu pe care îl are complementaritatea dintre două unităţi spitaliceşti de mari dimensiuni o reprezintă posibilitatea creării unui spital regional. Și de ce nu, viitorul Spital «Sfânta Maria» Bacău”, a propus primarul Cosmin Necula.
La acest moment, în municipiul Bacău funcţionează Spitalul Județean de Urgență Bacău, care are în componență secții și compartimente în specialitățile: endocrinologie, gastroenterologie, reumatologie, urologie, neurochirurgie, diabet zaharat, nutriție si boli metabolice, recuperare medicină fizică și balneologie, chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, nefrologie, radioterapie, chirurgie generală, medicină internă, cardiologie, neurologie, ortopedie.
Spitalul Municipal Bacău este în construcţie, stadiul de execuţie a obiectivului fiind de 75%, restul de executat constând în lucrări de instalaţii, finisaje la interior, montaj echipamente/ dotări specifice, lucrări de amenajare parcare şi drum de acces clădire.
La aceste categorii de lucrări se vor adăuga lucrările de remediere cuprinse în expertiza tehnică elaborată, la solicitarea Municipiului Bacău, de către IPCT Bucureşti şi lucrările rezultate din soluţia de funcţionare complementară a a celor două unități spitalicești.
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu