Ziua de vineri, 19 mai 2017, va rămâne drept una de referinţă în comunitatea băcăuană, prin marcarea a trei evenimente deosebit de importante pentru sistemul de sănătate băcăuan. Primul eveniment a fost parafarea Programului comun de dezvoltare a Spitalului Judeţean de Urgenţă în aceeaşi structură comună cu viitorul Spital Municipal, pe baza complementarităţii serviciilor medicale. Al doilea eveniment l-a constituit inaugurarea Compartimentului de Radioterapie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, cel de-al treilea eveniment fiind inaugurarea RMN-ului de la Spitalul Municipal Moineşti.
Seria de evenimente a debutat la ora 10.30 în Amfiteatrul Maternităţii, unde într-o şedinţă comună a Consiliului Judeţean Bacău şi a Consiliului Local Bacău, a fost aprobat Programul comun de dezvoltare a Spitalului Judeţean de Urgenţă şi a Spitalului Municipal Bacău, pe bazele complementarităţii serviciilor medicale. Primarul Cosmin Necula a propus ca viitoarea unitate spitalicească băcăuană să poarte numele „Sfânta Maria”, în semn de preţuire a Sfintei Fecioare, ştiut fiind şi că stema municipiului conţine acest simbol.
Cu ocazia acestui eveniment, în judeţul Bacău s-au aflat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, Cristian Vlădescu, preşedintele Școlii de Management Sanitar. De asemenea, au mai fost prezenţi Maricica Coşa, prefect de Bacău, Valentin Ivancea, subprefect de Bacău, precum şi parlamentarii Dragoş Benea, Ionel Floroiu şi Teodora Șotcan.
La finalul şedinţei au fost semnate Acordul de Cooperare între Judeţul Bacău şi Municipiul Bacău, în vederea găsirii celor mai bune soluţii pentru asigurarea complementarităţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău şi a viitorului Spital Municipal Bacău, precum şi contractul de consultanţă între Primăria Bacău şi Scoala de Management Sanitar Bucureşti. Preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Sorin Braşoveanu a subliniat importanţa acestui moment pentru comunitatea băcăuană. ”Este bine că am reuşit să ne reunim în acest format, trebuie să ne unim forţele pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru ceea ce înseamnă prezentul şi viitorul sănătăţii tuturor locuitorilor acestui judeţ. Este vorba de o abordare integrată, axată pe bazele complementarităţii, de aceea am apelat la ajutorul celor mai buni specialişti din domeniu”, a conchis preşedintele C.J. Bacău.
Prezent la şedinţă, senatorul Dragoş Benea a remarcat ineditul acestei şedinţe care a reuşit să adune sub acelaşi acoperiş, în premieră, consilierii judeţeni şi locali băcăuani. ”Deşi au existat voci legate de oportunitatea unei astfel de şedinţe mă bucur să văd, nu să revăd, în acest format inedit Consiliul Judeţean Bacău şi Consiliul Local Bacău, cred că acesta este cel mai important mesaj al acestei zile, dincolo de alte evenimente care se vor întâmpla. Această iniţiativă a generat prea multe comentarii, prea multe întrebări subiective, prea multă politică iarăşi, deşi se fac şedinţe de guvern comune, tocmai pentru a găsi soluţii comune pentru probleme existente dintr-un anumit areal. Dincolo de controverse este clar că ceea ce se întâmplă astăzi are o puternică valoare de simbol, ceea ce bateţi dumneavoastră în cuie astăzi nu va mai mişca nimeni indiferent ce misiuni sau proiecte vor avea unii sau alţii. Terenul acordat de Consiliul Judeţean Bacău, prin votul consilierilor de la acea vreme pentru construirea unui nou spital municipal a fost dat cu ideea de complementaritate, care abia astăzi, după mai bine de zece ani, îşi pune piatra de temelie. Elementul de noutate vine din zona Școlii de Management Sanitar care va aduce experienţa, viziunea, priceperea, cunoştinţa în acest domeniu, practic, ne propune cele mai bune soluţii din punct de vedere tehnic. Sigur, decizia finală va aparţine în totalitate celor două foruri legislative băcăuane”, a precizat senatorul băcăuan.
La rândul său, Cristian Vlădescu, preşedintele Școlii de Management Sanitar, a precizat că va realiza o analiză medicală completă a celor două unităţi medicale. ”Noi vă vom propune anumite soluţii tehnice, bazate pe criterii obiective. În acest moment, având în vedere numărul de paturi vă încadraţi cu uşurinţă în cerinţele unui spital regional. Dumneavoastră urmează să decideţi cum doriţi să vă dezvoltaţi, dar trebuie să ştiţi exact care sunt consecinţele într-un caz sau altul, consecinţe de ordinul nevoilor de investiţii, din punct de vedere al resurselor. Trebuie să vă gândiţi pe cel puţin zece ani de acum înainte, care va fi evoluţia stării de sănătate din zonă. Aşteptăm toate sugestiile dumneavoastră. Suntem deschişi la orice propunere. Poate sunt nevoi la care nimeni nu se gândeşte, nevoi caracteristice zonei dumneavoastră pe care noi le vom include în analiza noastră”, a declarat Cristian Vlădescu .
În cuvântul său, ministrul Florian Bodog a salutat aceste evenimente medicale de marcă din viaţa comunităţii băcăuane. ”Este foarte importantă cooperarea între cele două instituţii, care va aduce plus valoare pentru pacienţi. Interesul tuturor este, indiferent de culoare politică, ca atunci când cetăţeanul vine la spital să-şi găsească rezolvarea problemelor medicale, să găsească medicamentaţia adecvată tratamentului său. Nu cred că festivismul ne-a adunat aici, ci găsirea celor mai bune soluţii pentru sănătatea băcăuanilor. Agenda noastră guvernamentală este centrată pe pacient şi pe specialistul din sănătate. După cum ştiţi, am mers prin spitale şi fără să fiu invitat şi o să merg în continuare, pentru că îmi place să vorbesc cu oamenii şi vreau să văd care sunt problemele acestora. Nu este o declaraţie politică. Eu când spun acest lucru, o spun, o cred, şi o simt. În momentul în care la Ministerul Sănătăţii va fi o altă agendă, voi pleca de acolo. Cunosc în amănunt principalele probleme din spitale, cele legate de schemele de personal, însă vă pot spune că acestea vor fi rezolvate datorită politicilor salariale pe care Guvernul le aplică din acest an”, a afirmat ministrul Bodog.
După şedinţa comună a Consiliului Judeţean Bacău şi a Consiliului Local Bacău, a urmat poate cel mai important moment din istoria medicală a ultimilor ani şi anume, inaugurarea noului compartiment de radioterapie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău. De astăzi, după o absenţă de mai bine de zece ani, bolnavii oncologici din judeţul Bacău, precum şi din judeţele limitrofe, pot urma tratament ultramodern de specialitate, la ei acasă, fără să mai fie nevoiţi să se programeze pentru radioterapie în spitalele din ţară. Acest eveniment de marcă a fost onorat de prezenta preşedintelui Camerei Deputaţilor şi al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea si a primarului general al Capitalei, Gabriela Firea. Preşedintele Liviu Dragnea s-a declarat încântat de noua investiţie realizată la Spitalul Judeţean de Urgenţă. ”În primul rând, sunt bucuros că s-a finalizat această investiţie. Trebuie să recunosc că este o investiţie la care nu am ce să reproşez. Ca şi calitate a lucrărilor, este la un nivel foarte înalt, iar ca şi dotare cu echipamente şi cu aparatură şi tehnică, este, din câte văd şi din câte am înţeles, la cele mai înalte cote, de nivel european şi cred că nu numai. Cred că invenţiile în sănătate de la spitalul din Bacău trebuie să continue. Dacă cineva în urmă cu o sută de ani a donat acea clădire, cred că este de datoria noastră, a Guvernului, ca acea clădire să fie reabilitată. Semnarea astăzi a acelui parteneriat dintre Consiliul Local şi Consiliul Judeţean îmi dă speranţa că cetăţenii din Bacău, şi nu numai, vor avea în această zonă un Complex medical aşa cum sunt puţine în ţară”.
Senatorul Dragoş Benea a făcut un scurt istoric al acestui obiectiv. ”În 2014 s-a depus o cerere de finanţare la Compania Naţională de Investiţii, ministrul dezvoltării, era pe atunci domnul preşedinte Dragnea, contractul s-a semnat foarte repede, în august 2015. În decembrie 2015 au început lucrările, iar în decembrie 2016 au fost finalizate şi după un scurt intermezzo de acum un an, când am primit vizita domnului preşedinte chiar pe acest şantier, astăzi 19 mai, am inaugurat acest obiectiv”, a mai precizat senatorul Dragoş Benea.
La evenimente au mai fost prezenţi parlamentarii băcăuani Gabriel Vlase - vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Lucian Șova, Ionel Floroiu, Claudiu Ilişanu, Teodora Șotcan, Costel-Neculai Dunava, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate şi consilieri judeţeni. Preşedintele Sorin Braşoveanu a subliniat importanţa investiţilor din sănătate realizate în decursul ultimilor ani. ”Realizarea acestui obiectiv al judeţului nostru este rezultatul voinţei şi implicării unei echipe care a înteles că dincolo de cifre şi date statistice sunt destinele unor oameni, deci ale judeţului nostru ca entitate. Sunt onorat să particip la această inaugurare din postura de preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, dar meritul pentru această investiţie de marcă îl are echipa care a condus Consiliul Judeţean Bacău vreme de doisprezece ani, care prin preşedintele Dragoş Benea, a pus pe primul loc investiţiile în infrastructura de sănătate a judeţului pentru a creşte calitatea vieţii băcăuanilor”, a mai declarat preşedintele Braşoveanu.
Valoarea totală a investiţiei realizate la noua Secţie de Radioterapie este de peste şase milioane de euro, din care peste 60% o reprezintă valoarea echipamentelor medicale. Modernizarea compartimentului de Radioterapie a presupus reabilitarea integrală a clădirii, care va avea 24 de paturi şi dotare cu echipamente performante. Acceleratorul de particule este de ultimă generaţie, cu 2 energii de fotoni şi 5 grupe de electroni. În România, mai există un aparat similar la Institutul Oncologic din Cluj, dar de generaţie mai veche. Performanţele acestui aparat, care poate trata peste 70% dintre tipurile de cancer, determină o adresabilitate către o gamă mai largă de pacienţi, zilnic putand beneficia de şedinţe peste 20 de pacienţi. Se pot realiza iradieri de mare precizie, fără a afecta ţesuturile sănătoase din jurul afecţiunii tumorale. Anual, se vor putea face până la 15.000 de şedinţe de iradiere.
După acest eveniment, delegaţia oficială s-a deplasat la Spitalul Municipal din Moineşti, unde a avut loc un important moment pentru comunitatea de pe Valea Trotuşului şi anume inaugurarea unui ultraperformant aparat RMN.
20 mai 2017
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu