Ne-a părăsit unul dintre cei mai activi dascăli băcăuani din ultimele decenii – Ioan Mitrea (4 apr. 1937, Căciuleşti, com. Girov, jud. Neamţ – 21 iul. 2017, Bacău). A fost un reputat istoric, arheolog, publicist, profesor în învăţământul (pre)universitar. Încă de la absolvirea universităţii ieşene, ca şef de promoţie, a predat la Facultatea de Istorie-Geografie a Institutului Pedagogic de 3 Ani din Bacău, ca lector universitar doctor, implicându-se într-o activitate de specială răspundere: săpăturile arheologice.
Mai mult de jumătate de veac a muncit pentru a descifra cu instrumentar ştiinţific datele prezentate de eşantioanele descoperite în situri din judeţ şi din ţară. Se formase în acest domeniu încă din vremea studenţiei, ca membru al unui cerc de profil de la nivelul Facultăţii, sub îndrumarea unor celebri arheologi. La Bacău, ca decan şi prodecan, a instituit un model de conduită dictat de seriozitate, profunzime, onestitate. A făcut parte din colectivul de redacţie al volumului „Studii şi cercetări ştiinţifice”, în care a publicat, alături de profesori ca Traian Cantemir, Dumitru Alistar ş.a., articole de profil. La nivelul Bacăului, a deţinut funcţia de preşedinte al filialei locale a Societăţii de Știinţe Istorice şi de preşedinte executiv al Fundaţiei Cultural-Știinţifice „Iulian Antonescu”.
A condus un timp Muzeul Judeţean de Istorie şi a fondat Revista „Zargidava”. A primit înalte distincţii, între care Premiul Academiei, ca recunoaştere a contribuţiilor importante pe tărâmul ştiinţelor istorice. În anul 2011, la semicentenarul învăţământului superior băcăuan, primind Diploma de excelenţă, a precizat că tradiţiile şcolii locale în general sunt de luat în seamă când se vorbeşte despre locul Bacăului în context naţional. Acum iată că şi Ioan Mitrea a devenit o legendă.
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu