Manifestările dedicate inaugurării edificiului muzeal cunoscut sub denumirea de ”Casa Vlădicăi” au debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, într-un foișor special amenajat în curtea lăcașului de cult închinat Sfântului Nicolae, de către un sobor de preoți și diaconi sub protia părintelui Arhimandrit Pimen Costea, vicar administrative al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. În cuvântul de învățătură transmis cu acest prilej, părintele vicar a vorbit celor prezenți despre însușirea de către fiecare credincios a credinței adevărate după modelul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul și despre acceptarea voii lui Dumnezeu chiar și atunci când aceasta pare greu de împlinit.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, soborul preoților și mulțimea credincioșilor, precum și numeroși tineri îmbrăcați în port național s-au deplasat în procesiune, în sunetul clopotelor și al cântărilor sfinte, spre monumentul închinat eroilor locali care și-au sacrificat viața în cele două Războaie Mondiale, situat în centrul localității.
Aici, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, în prezența autorităților centrale și locale, a preoților și credincioșilor, a săvârșit o slujbă de pomenire a eroilor, urmată de depunerea de coroane de către reprezentanți ai autorităților centrale și locale nemțene și băcăuane, martori la eveniment. Totodată s-a dat citire poemului intitulat Odă ostașilor români, scris de Înaltpreasfințitul Ioachim special pentru acest moment.
Apoi, toți cei prezenți s-au deplasat spre locul unde s-a desfășurat cel mai important eveniment al zilei, inaugurarea muzeului Casa Vlădicăi, obiectiv etnografic care reprezintă forma restaurată și reamenajată a casei țărănești originale care a aparținut părinților trupești ai Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, după numele lor: Neculai și Anica Giosanu, descendenți ai unor familii înstărite, care-și trag obârșia din răzeși mușatini, așezați pe aceste plaiuri mioritice ale Țarii de Jos de peste cinci sute de ani.
Cei prezenți au fost întâmpinați cu pâine și sare la intrarea în curtea ce înconjoară edificiul muzeal de către edilul locului, în persoana domnului primar Laurențiu Todireanu, care a adresat oaspeților și un cuvânt de bun venit. A urmat inaugurarea muzeului „Casa Vlădicăi” prin tradiționala tăiere a panglicii de către IPS Arhiepiscop Ioachim, dl Vasile Panaite, prefect de Neamț, Octavian Bărbuleț, delegatul domnului Ionel Arsene, din partea Consiliului Județean Neamț și dl Laurențiu Todireanu, primarul locului, s-a dat citire Hrisovului ce consemnează ctitorirea edificiului și a fost oficiată slujba de sfințire. Cu acest prilej, dl Vasile Panaite, Prefect de Neamț, dl. Consilier Octavian Bărbuleț și dl Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Neamț, au subliniat în alocuțiunile lor importanța ctitoririi unui astfel de muzeu pentru istoria locului și valoarea lui pentru tezaurul spiritual și cultural județean. În contextul secularist contemporan când geografia așezărilor rurale suferă mutații majore, un astfel de edificiu poate rămâne ca o amprentă de românitate, ca o oază de liniște cu iz tradițional care să dea mărturie peste timp generațiilor viitoare despre modul autentic în care răzeșii acestor locuri au știut să trăiască.
După oficierea slujbei și rostirea alocuțiunilor, oaspeții au fost invitați să viziteze ”Casa Vlădicăi”, pentru a se bucura de atmosfera creată de exponate și pentru a lua parte la lansarea volumului de Poeme, ce îl are ca autor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. Invitată pentru a vorbi despre acest volum a fost doamna prof. dr. Mihaela Elena Băltoi, care a realizat o recenzie a volumului, dând glas unor poeme scrise de Înaltpreasfinția Sa, inspirate din Evangheliile care se citesc în cadrul sfintelor liturghii din duminici și sărbători.
A urmat turul ghidat al casei, iar la final au fost oferite invitaților plachete cu imaginea muzeului ”Casa Vlădicăi”, volumul Poeme, cu autograful autorului, pliante și vederi care să vorbească despre acest obiectiv muzeal și despre cei care l-au ctitorit. Totodată, invitaților le-au fost oferite diplome de onoare, în semn de recunoștință pentru participarea la eveniment.
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu