L e d g e * bordură, margine, terasă, proeminență, ieșitură. Propune o expoziție colectivă de artă contemporană într-un cadru atipic.
În alegerea numelului expoziției a contat această înșiruire de cuvinte (ieșită din explicația cuvântului englez Ledge) care pentru noi a căpătat un sens. *Bordura este limita dintre trotuar și sosea , locul de graniță între siguranță și pericol, între garantat și risc, între convențional și ieșit din comun; * margine poate reprezenta glisarea între două etape de stil al evenimentelor locale pe care Bacăul începe să le conceapă din ce în ce mai aproape de inițiativele occidentale similare; *terasa este locul de expunere pe care am ales să îl exploatăm, o forma peisagistică de a mobila un cadru natural prin artă; *proeminență este tuberculul grotesc în care societatea noastră înțelege sa se dezvolte; * ieșitură este însuși propunerea pe care o aducem în discuție, locul de expunere al artei, ieșirea din galerie în sânul comunități reprezentat în acest caz de un bistrou.
Ținând cont de aceste cuvinte, care nu sunt nimic altceva decât indicatoare care susțin direcția propusă, decidem să ne aventurăm în inventarea unor simeze într-o gradină urbana găzduită de Snobbish Burger.
Locația este reprezentată urbanistic printr-o casă comună a Bacău-lui pe care actualii ocupanți ai locației au luat hotărârea de a o vopsi cumva atipic într-o non-culoare - negru. Însuși ideea de a transforma un spațiu de locuit, casă, într-un spațiu public dar menținându-i căldura, ospitalitatea și confortul spațiului merita îmbrățișată. Într-o combinație de vintage și modem, tendința care a devenit comună în amenajarea a astfel de “bufete”, Snobbish Burger reușește să se remarce pe harta bistrou-urilor locale, fiind descris de vizitatorii acestuia drept unul din cele mai moderne spații locale.
Expoziția va avea o a doua etapă în sala de expoziții ale Galeriilor Valea - spațiu artistic și cultural care promovează arta vizuală contemporană. Astfel a luat naștere proiectul Ledge, cu un număr de artiști uniți de preocupări comune și aparținând aceleași generații, din Bacău, București , Sibiu (Romania), Karlovo, (Bulgaria) si Shanghai (China)
Prin urmare hotărât să formăm un nucleu, prin care mai mult sau mai puțin, la voia întâmplării ne-am întâlnit și asociat în acesta acțiune.
Artiști:
O b i e P l a t o n
A participat la expoziții, festivaluri internaționale și proiecte de artă murală în Hamburg, Shanghai, Budapesta, Azore, București, Cluj-Napoca, Timișoara. El a colaborat cu instituții culturale din Europa și China și a fost implicat în proiecte culturale și sociale care vizează regenerarea zonelor urbane subdezvoltate prin artă. De asemenea, a colaborat cu artistul Roger Waters pentru turneul The Wall (București, 2013), precum și cu The Gang Sugar Hill, DJ Revolution, HaHaHa Production.
Clienții corporativi includ Supreme, Pepsi, Mountain Dew, Lays, J & B, Giant, Enel și altele.
În ultimii ani, pe lângă muralele sale complexe, care se pot vedea în întreaga Europă și în Shanghai, el s-a concentrat pe pictură experimentală devenind interesat și de zona sculpturii și a instalațiilor. Lucrările sale pe pânză constau în principal în explorarea portretelor din perspective noi folosind tehnici tradiționale de pictură, dar pline de simboluri și elemente contemporane care invită la o interacțiune directă și jucăușă cu audiența sau reinterpretarea lucrărilor unor maeștrii cum ar fi Hieronymus Bosch sau Giuseppe Arcimboldo, ca și în show-ul său solo 2016 HUMANUTOPIA. Pe partea de sculptură se evidențiază abordare spirituală și conceptuală sau tendința de a aduce un omagiu unor, artiști precum Constantin Brâncuși, un alt scop are la bază referiri la tabuurile sociale, regimurile politice, supravegherea de stat și dependențele digitale.
Obie Platon este, de asemenea, fondatorul Asociației URBANART care susține artiști contemporani și inițiative de artă urbană în România și a revistei de artă și cultură contemporană FORMAJE Artfiles (2009-2013).
D r a g o ș B u r l a c u
Artist vizual, ce folosește pictura ca principal mediu de exprimare, dar gama de mijloace plastice este largă, cuprinzând ca formă de cercetare fotografia, video, printul sau colajul. Pictura sa poate fi definită - culisând între realism și expresionism. Proiectele se concentrează asupra analizei tranziției societății românești și granițelor vizualității est europene. Folosește ca punct de plecare arhiva memoriei personale și colective. Cercetările sale sunt dinamice reușind sa folosească cu ușurința stiluri și materiale diferite.
Este membru al grupului Colonia 21 și în anii 2000 al Grupului E((O alături de care dezvoltă manifestări de grup. Lucrările sale au fost expuse în expoziții precum “Portraits”, L, Espace Valles, Grenoble, Franța (2016), “Tranzit”, Aiurart, București (2013),”End of empires”, Corke Gallery, Liverpool, UK (2013), “The importance of beeing original” Perlini Arte, Padova , Italia (2012), “Colouring the Grey, Special Project of Moscow Biennale of Contemporary Art” Art Play Design Centre, Moscova (2011), „I am Romanian”, Ben Gurion University of Negev, Beer-Sheeva,Israel (2011), “Why the black is not white”, Actionfields Gallery, Bruxelles, Belgia(2010), “Ich kenne drei Farben auf Erden”, Nassauischer Kunstverein, Wiesbaden, Germania, “Young Romanian Art # 7”, Institutul Cultural Român , Venetia, Italia (2009)
K r a s i m i r M e t o d i e v
Limbajul plastic în sculpturile lui este în specia frugal. Intervențiile in volum sunt minimale dar radicale. Toate acestea conduc spre o curățire a expresiei. Lucrările sunt organizate în jurul ideii de contrast volumetric, direcții spațiale si culori. Lucrările sale caută să-și găsească armonia având la baza opoziția, explorând comportamentul materiei, care înglobează spiritul.
Din palmaresul artistului se pot nota expoziții precum: 2017 participarea la Programul de Rezidențe artistice de sculptură „Albastru” la Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău. 2016 Concurs național - Expoziții ale Allianz Bulgaria, Showrooms of Union of Bulgarian Artists, Sofia, Bulgaria. Expoziția noilor membri a Uniuni artiștilor din Bulgaria. National Biennial of Fine Arts "Ludogorie", "Professor Ilia Petrov" Art Gallery, Razgrad, Bulgaria. XXII Bienala internațională de umor și satira în arte, House of Humour and Satire, Gabrovo, Bulgaria. 2014 Assembly of Shame, "MOZEI" Art Gallery, Sofia, Bulgaria. From The Other Side of The Bridge, Asparuhovo Art Hall, Varna, Bulgaria. Autumn Salon of Veliko Turnovo's Artists, "Rafael Mihailov" Art Halls, Veliko Turnovo, Bulgaria. 40th Anniversary of Faculty of Fine Arts, University of Veliko Turnovo, "Rafael Mihailov" Art Halls, Veliko Turnovo, Bulgaria. Biennial for Contemporary Fine Arts "Friends of the Sea", Burgas City Art Gallery , Burgas, Bulgaria. Daekyo International Sculpture Symposium, University of Seoul, Seoul, Korea, Republic Of. National Sculpture Exhibition, Union of Bulgarian Artists' Art Halls, Sofia, Bulgaria. Spring Salon of Veliko Turnovo's Artists, "Rafael Mihailov" Art Halls, Veliko Turnovo, Bulgaria. 2013 International Ceramics Symposium, National Art School for Applied Arts "Prof. Venko Kolev", Troyan, Bulgaria. PREMII ȘI GRANTURI 2015 -premiul pentru tineri sculptori pana in 35 de ani, XXII Biennial of Humour and Satire in Arts. House of Humour and Satire, Gabrovo, Bulgaria. Nomination for Sculpture Award, Regional Art Exhibition-Competition for Allianz Bank Awards, Allianz Bank Bulgaria, Veliko Turnovo, Bulgaria 2014 Premiul tanarului artist al Uniunii artiștilor din Bulgaria-Veliko Turnovo, Veliko Turnovo, Bulgaria
S t e f a n R a d u C r e ț u
Trăiește și lucrează în Sibiu, este reprezentat de 418 Gallery. A absolvit Universitatea de Arte din Cluj, secția ceramică-sticlă-metal.
Dezvoltarea a creat un individ uman mai complex, cu mai multe nevoi materiale, o ființă care este mai interesată de aspectul artificial. Un om complicat, întotdeauna nemulțumit, mai puțin sigur de el însuși, mai puțin liber. El a renunțat la ceea ce este esențial pentru el, să devină o ființă artificială. Acest om nu mai este creatorul tehnologiei, ci unul dependent și controlat de acesta. Lucrările lui Stefan Crețu subliniază această obsesie de progres, această fuziune între natură și tehnologie, care pare a fi tot mai mult scopul final al omenirii. Omul obsedat de evoluție face multe greșeli în încercarea sa de a îmbunătăți natura și uneori aceste erori sunt duse la extrem. Întoarcerea noastră la natură și la tehnologiile sale nu înseamnă că suntem implicați într-un stil de viață mai primitiv sau că renunțăm la progresul în întregime, dar reflectă mai mult o sugestie de simplitate. Această existență arcadiană va da omului o mai mare siguranță, eliberându-l de povara elementelor inutile și absurde ale vieții de zi cu zi.
Scut palmares: 2015 Epoca de piatră a tehnologiei emoționale, Expoziție personală, Calina Contemporary Art Space, Timișoara, Romania, Paratarrasius hibridus Expoziție personală, (2012) și Sensus Propero, Expoziție personală, (2014) la 418 Contemporary Art Gallery București și Disambiguation (2013) de la Palatele Brâncovenești Mogoșoaia. Recent, a făcut parte din expoziția de grup TRANSFORMATION. Romanian Sculpture 25 Years After the Revolution, de la Beelden aan Zee Museum din Haga.
Lucrări în colecțiile de artă: Muzeul Beelden aan Zee Harteveltstraat Scheveningen Zuid-Holland, Olanda Colecții private din SUA, Canada și Germania
M a r i u s F r a n ț
Artist vizual interesat de grafică, serigrafie, gravură, tehnici tipografice, pictură, desen; artă digitală, Tablet draw, Afiș, Ilustrație, Caracter Design.
Cele trei gravuri și cea de a IV-a placă de colo-gravură fac parte dintr-un studiu tehnic de la sfârșitul facultății, tehnică, redenumită de artist Colantgrafie. Principala particularitate a tehnicii acestuia este asamblarea plăcilor folosind un material folosit cu precădere în signing și cunoscut sub numele de autocolant. Lucrările încearcă o transpunere personificată a condiției umane la nivel de conștiință aparținând unei lumi într-o continuă căutare exterioară. Personajele lui fac parte din toată această forfotă, fiind preocupate de bucățica lor de realitate, la fel de comună și de ștearsă ca a semenilor, dar în care își face apariția propria lor măcinare. În fapt, prima zvâcnire a unei conștiințe moralizatoare. Ele presimt că ceva nu este în regulă, și încep să se precipite dar rămân la condiția de exponent al unei societăți degradate. Nu sunt înarmate încă nici cu un Eros, îndeajuns de bogat în simțire, și nici măcar cu o dorință concretă de lepădare, de tămăduire prin schimbare, prezență de spirit sau trăire în armonie cu propria individualitate . Nu își găsesc locul, în lumea care îi ademenește, dar nici nu au forța de a-i refuza farmecele aparente, oferite de o astfel de societate. Rămân nule.
Expoziții și premii: 2009 Premiu ministerului Turismului Chișinău în cadrul Saloanelor Moldovei, 2007 Expoziție de grup "Expo" la Galeriile Velea Bacău, 2006 "Colantgrafia" Expoziție personală Cluj-Napoca Galeriile Daian & Expo Transilvania, 2003 "Cartoful Nou" Expoziție personală la Galeriile Velea Bacău.
Atmosfera vernisajului va fi animată de PRÊTRE alături de colectivul Snobbish Burger având ca scop reinterpretarea într-o formă modernă și tânăra a unui eveniment similar. Energia pozitivă, creativitatea locului și a artiștilor, vor empatizeaza cu publicul în ideea expuneri de artă contemporană într-un cadru atipic și acest eveniment să fie citit ca un teaser pentru proiecte corespondente.
27 iulie 2017
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu