19 iulie 2017

Tabără de vară pentru copii, la Asociatia ”Sf. Voievod Stefan cel Mare – Hârja”

0 Comentarii
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 11-16 iulie 2017, copiii de la Centrul de zi ”Sf. Dionisie Exiguul” din cadrul Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” și mai mulți copii din Asociația ”Oastea Domnului”, au participat la Tabăra creștină cu tema “Jocurile copilăriei, plăcute lui Dumnezeu”.
Prin această temă s-a încercat  explicarea și conștientizarea  copiilor  de răul pe care îl poate provoca folosirea tehnologiei în exces.
 Această temă a fost împărțită în trei sub-teme:
  1. Cum să ne jucăm cu ceilalți fără să fim egoiști;
  2. Dependența de calculator  - patimă - viciu;
  3. Când să ne jucăm?  Joaca are limite?
Cei patruzeci și doi de copii participanți  la tabără, cu vârste  cuprinse între șapte și doisprezece  ani, au fost împărțiți pe grupe (mare, mijlocie, mică), fiind posibilă explicarea temelor la nivelul fiecarei grupe.
Temele au fost  dezvoltate în mod teoretic în primele trei zile,  astfel:                                           
 Prima temă a fost dezvoltată,  explicandu-se termenii egoism și invidie, apoi s-a discutat despre cum trebuie să se desfășoare joaca între copii și ce calități să posede pentru a deveni un bun și corect partener  de joc. În finalul lecției a fost explicată și discutată “adevărata prietenie”.
Tema a doua a fost abordată cu un mijloc electronic, cu ajutorul calculatorului, cu slide-uri foarte atractive pentru copii, tocmai  pentru a demonstra că tehnologia  folosită responsabil este bună. S-au atins puncte sensibile precum bolile sufletești și cele trupești ce se pot dezvolta de la utilizarea în timp îndelungat a calculatorului. Copiii au conștientizat că timpul petrecut în fața gadgeturilor este timp pierdut în defavoarea celui petrecut cu familia  și prietenii.
Tema a treia a fost dezvoltată  punându-se accent pe responsabilitățile  ce trebuie să le dețină un copil în familie, implicarea lor la activitățile  gospodărești ce pot fi făcute de aceștia în funcție de vârstă, dar în special, importanța rugăciunii în viața lor, împreună cu  studiul biblic.
 În afara discuțiilor pe teme, copii au avut posibilitatea să se înscrie în cele trei ateliere organizate: teatru, pictură, muzică și poezie. În cadrul atelierului de teatru s-a organizat o trupă de mici actori ce au interpretat  piesa “Jucatorul salvat”, în care s-au atins toate ideile principale ale taberei.
Atelierul de muzică și poezie a prezentat două cântări, dintre care una nouă, eseuri, dar și o poezie compusă de trei participanți. Foarte constructiv și interesant a fost și atelierul de pictură, unde copiii au putut învăța semnificația culorilor și au pictat icoane pe sticlă.
Copiii au fost antrenați și în alte activități precum: jocuri de cunoaștere, jocul cu “îngerașii”, unde fiecare are un protejat de care are grijă toată tabăra, bătaia cu baloane cu apă.
Copiii au fost foarte încântați și de drumeția pe munte. În ultima seară,  organizatorii au pregătit un frumos foc de tabără în jurul căruia copiii au recitat poezii, au spus ghicitori și istorioare, totodată s-au jucat și au cântat cântări religioase.
Această tabăra a fost organizată  pentru conștientizarea copiilor, dar și a părinților, de provocările noii generații, atât la nivel fizic, psihic, dar și sufletesc.
Pe lângă celelalte activități,  toti copiii s-au spovedit, iar vineri, sâmbătă și duminică au participat la Sfânta Liturghie, primind Sfintele Taine și explicându-li-se Sf. Proscomodie și Sf. Liturghie, pe înțelesul lor.
Pe parcursul taberei, copiii au încântat bătrânii din așezământ aducând zâmbetul și bucuria în sufletul lor.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu