Este foarte greu de găsit azi un român care să nu spună „Mărăști, Mărășești, Oituz” în acceași suflare, referindu-se la cele trei mari bătălii care au schimbat destinul țării. Romfilatelia aniversează centeranul victoriilor de la Mărăști, Mărășești, Oituz prin emisiunea realizată de Ziua Mărcii Poștale Românești, intitulată sugestiv „1917 – Pe aici nu se trece!”.
Victoriile aduse de armata română, mult așteptate și greu câștigate, au devenit punctul de cotitură al Primului Război Mondial pentru țara noastră.
Bătălia de la Mărăști (11/24 iulie – 19 iulie/1 august 1917) a început cu o puternică pregătire de artilerie, continuată a doua zi, acțiune care a cauzat distrugeri însemnate dispozitivului inamicilor, facilitând ofensiva trupelor române.
Ofensiva de la Mărăști a fost o adevarată capodoperă de artă militară, care a evidențiat calitățile de comandant ale generalului Alexandru Averescu. Biruința obținută era strălucită, frontul dușman fiind distrus pe o lățime finală de 30 de km și o adâncime de 20 km. Au fost eliberați 500 km2 cu 30 de localități.
Bătălia de la nord de Focșani, cunoscută în istoriografie ca „bătălia de la Mărășești”, a fost cea mai mare confruntare de pe Frontul român din vara anului 1917 și una dintre cele mai ample purtate de Antanta în același an.
Pe frontul de la Mărășești s-a remarcat Ecaterina Teodoroiu, al cărei chip este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei, cea devenită o eroină și un exemplu de curaj și abnegație. Începutul războiului o găsește la spitalul din Târgu Jiu, unde acordă îngrijiri ca infirmieră răniților, printre care s-a numărat inclusiv fratele său Nicolae. Moartea acestuia a reprezentat pentru ea convingerea că războiul este conștiința jertfei supreme. Drept urmare, ea s-a hotărât să plece pe front, reușind să-i determine pe comandanții militari din zona frontului din Oltenia să o primească să lupte efectiv cu arma în mână alături de soldații în compania în care luptase fratele ei Nicolae, din Regimentul 43 de infanterie.
În 9/22 august 1917, în fruntea unui pluton de infanteriști pornit la atac, cade lovită de gloanțele inamicului, lângă localitatea Muncelu pe frontul de la Mărășești.
A fost înmormântată la Târgu Jiu, în Piața Prefecturii Gorj. S-a decis atunci și construirea unui monument care să marcheze mormântul eroinei.
Conducerea trupelor române a fost încredințată generalului Eremia Grigorescu, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei, cel care, în prima bătălie de la Oituz, lansase lozinca „Pe aici nu se trece!”. Pe câmpul de luptă al Mărășeștilor, aceste cuvinte au intrat în conștiința neamului românesc prin jertfa Armatei Române. De remarcat că la începutul bătăliei contra feldmareșalului August von Mackensen, ele au fost reformulate astfel „Nici pe aici nu se trece!”.
Bravul general Eremia Grigorescu, mort prematur în anul 1919, după ce trăise sentimentul României Mari, a fost înmormântat, conform dorințelor sale, lângă ostașii eroi din Mausoleul de la Mărășești.
Concomitent cu acțiunea de la sud de Carpați, inamicul a trecut la ofensivă și pe valea Oituzului, pentru a străpunge apărarea trupelor româno-ruse de aici și a face joncțiunea cu trupele comandate de Mackensen, ce avansau pe valea Siretului.
Zilele de 29-31 iulie/11-13 august 1917 au fost cele mai grele din bătălia Oituzului, inamicul făcând eforturi disperate pentru a depăși apărarea trupelor române și ruse. Rezistența tenace a apărătorilor, coroborată cu măsurile eficiente întreprinse de Marele Cartier General și Armata 2 de întărire a dispozitivului, au contribuit la înfrângerea armatelor inamice.
Oituzul a reprezentat ultimul episod al confruntărilor din vara anului 1917 de pe Frontul român, cunoscut în istoriografie drept bătăliile de la „porțile Moldovei”. Ele au salvat existența statului român și au contribuit la revigorarea stării morale a tuturor cetățenilor.
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu