Peste 100 de specialiști din cadrul Orange, Tremend și Actility s-au reunit în acest weekend, timp de 24 de ore, într-un hackathon dedicat proiectelor de smart city, CityHack 2017. În cadrul competiției, participanți din România și Franța au dezvoltat și prezentat soluții care pot schimba modul în care trăim, lucrăm și ne petrecem timpul liber în orașele viitorului.
”Ideea de a organiza CityHack împreună cu partenerii noștri de la Orange și de la Actility a pornit de la ADN-ul tehnic și cultura similară din cele trei companii. Acest lucru a fost vizibil în numărul mare de participanți, în sinergia dintre echipe și în complexitatea proiectelor. Luăm în calcul punerea în practică a unor soluții dezvoltate în cadrul CityHack.” Marius Hanganu, Managing Partner Tremend
Câștigătorii competiției au propus o soluție de reciclare selectivă care utilizează tehnologiile LoRaWan și permite recunoaștea automată și sortarea tipului de deșeu - sticlă, plastic sau hârtie. Pentru a stimula utilizarea de către cetățeni a unor astfel de soluții, echipa a propus și un modul de “gamification”, bazat pe puncte și reduceri.
Echipa de pe locul doi a venit cu ideea de partajare a locurilor de parcare, pentru intervalul în care proprietarii nu le utilizează.
Echipa de pe locul trei a folosit tehnologii IoT, Machine Learning și un sistem de detecție facială în dezvoltarea unei soluții de monitorizare a nivelului de aglomerare, pentru a evita situații periculoase ce pot aparea în spații publice precum stații de metrou, evenimente artistice sau centre comerciale.
În cadrul competiției au mai fost prezentate soluții de Smart Parking, de fluidizare trafic în intersecții pentru mașinile de urgență, detecție gropi și obstacole pe șosele, sisteme antifurt pentru biciclete care permit localizarea sau blocarea acestora în orice moment, precum și soluții prin care cetățenii pot urmări poziția mijloacelor de transport în comun și ora la care acestea vor ajunge în stație.
Soluțiile au fost evaluate după criterii precum impactul proiectului, nivelul de originalitate dar și calitatea tehnică. Noile tehnologii introduse, precum IoT, Machine Learning, Inteligență Artificială, Big Data sau soluții de detectie a fețelor, au crescut gradul de complexitate al proiectelor livrate.
CityHack 2017 este o experiență accelerată de învățare aplicată, dar și o modalitate de a lucra cu tehnologii dedicate IoT, precum LoRaWAN, care facilitează comunicarea senzorilor cu mediul de stocare a datelor în cloud, acest tip de rețea fiind optimizat pentru a folosi resurse minime de energie și pentru a deservi o conexiune mai bună pe distanțe mari.
“Un eveniment extraordinar, în care expertiza tehnică de cel mai înalt nivel a întâlnit tehnologia de ultimă generație într-un mediu experimental, fără niciun fel de constrangeri. Rezultatul? Remarcabil prin creativitatea și utilitatea soluțiilor imaginate, complexitate tehnică și gradul de rafinare al lor în timpul scurt avut la dispoziție.” a menționat Bogdan Rotunjanu, IT Director Orange România.
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu