Proiectul județean „Facerea și devenirea județului Bacău în 7 zile”, finanțat prin fonduri nerambursabile de către Consiliul Județean Bacău, se înscrie în preocupările colectivului de la Asociația „KARPEN 2010” de a transforma, treptat, Colegiul Tehnic de Comunicații ,,Nicolae Vasilescu-Karpen” Bacău într-un centru de promovare a fenomenului cultural băcăuan. Astfel, pentru luna septembrie a anului 2017, activitățile propuse sunt: „Cadrul geografic al județului Bacău, premisă a identității culturale”, „Bacău – călătorie în timp” și „Demografie și etnografie. Armonizarea timpului prezent cu timpul trecut”.
Pe 11.IX.2017, ora 13.00, la C. T. C. „Nicolae Vasilescu-Karpen” Bacău, în sala „Happy Chef”, s-a derulat evenimentul „Cadrul geografic al județului Bacău, premisă a identității culturale”, care deschide seria celor șapte evenimente propuse în proiect. Membrii catedrei de geografie, din C. T. C. „N. V. Karpen”, împreună cu invitații și-au propus să evidențieze aspectele geografice definitorii ale județului Bacău, ca premisă a diversității culturale.
După alocuțiunea managerului proiectului, doamna director adjunct, prof. dr. Șova Simona, cu privire la partenerii, scopul și obiectivele proiectului, domnul prof. Vatră Virgil, moderatorul acestei prime activități, a prezentat invitații și desfășurătorul evenimentelor zilei. În deschidere, domnul muzeograf Mihai Radu Anghel a prezentat auditoriului, profilul celebrului astronom băcăuan Victor Anestin, iar ulterior, metode astronomice de determinare a coordonatelor geografice cu referire la limitele județului Bacău. Elevii Colegiului „N. V. Karpen”, dar și elevii de la școlile partenere, Școala „Mihai Drăgan” și Școala Cleja, au fost încântați de rezultatul workshop-ului, respectiv, descoperirea semnificației atribuite unor constelații. La atelierele de lucru organizate a participat un număr de 25 de elevi de la școlile menționate mai sus, susținători în cadrul proiectului. După stabilirea coordonatelor geografice, a conferențiat domnul prof. dr. Pădurariu Bogdan, geomorfolog, de la Școala „Mihai Drăgan” Bacău. Dumnealui a evidențiat diferențierile reliefului județului și a naturii lor cauzale (structuri geologice, litologie ș.a.). Elevii de la unitățile școlare amintite au prezentat rezultatul workshop-ului, respectiv, a unor profile topografice transversale prin județul Bacău și longitudinale pe două văi, Trotuș și Berheci, demonstrând dobândirea competențelor necesare. Trăsăturile hidro-climatice esențiale ale județului nostru au fost evidențiate de domnul profesor Doboș Gabriel de la Școala Cleja, iar la finalul prezentării a invitat elevii de la școala amintită să prezinte histogramele din secțiunile Bistriței și Trotușului, realizate pe parcursul dezbaterilor. Despre importanța conservării biodiversității în județ a vorbit doamna prof. dr. Măcincă Adriana, de la Colegiul Național „Vasile Alescandri” Bacău, care a subliniat rolul ariilor din rețeaua Natura 2000. În încheiere, domnul profesor Tănăselea Andrei, de la Colegiul Tehnic de Comunicații „Nicolae Vasilescu-Karpen” a prezentat o evoluție a activităților economice și chiar o prognoză a evoluției lor pe baza potențialului natural și uman al județului.
La finalul activităților, elevii, profesorii colegiului și invitații și-au exprimat încântarea cu privire la diversitatea și utilitatea aspectelor subliniate de către organizatori, pentru cunoaștere în general , dar mai ales, a fenomenului cultural în particular.
13 septembrie 2017
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu