19 septembrie 2017

Gala Laureatilor Festivalului National George Bacovia

0 Comentarii
Președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu a participat la festivitatea de acordare a Premiilor Festivalului Naţional „George Bacovia”, care a avut loc la Teatrul Municipal „Bacovia”. Câştigătoarea Premiului Naţional “George Bacovia” din acest an a fost desemnată poeta Angela Marinescu. Născută la 8 iulie 1941, la Arad, Angela Marinescu a făcut gimnastică la sol (era cea mai bună din Arad), înot şi volei. O tuberculoză gravă i-a marcat tinereţea, mai exact între 15 şi 26 de ani. S-a decis să studieze medicina, absolvind în final Facultatea de Psihologie de la Universitatea din Bucureşti (1972). A debutat cu poeme în revista „Tribuna” de la Cluj, în 1965, iar editorial, în 1969, cu volumul ”Sânge albastru”. A publicat peste 15 volume de versuri. Cele mai recente sunt: ”Cocoşul s-a ascuns în tăietură” (1996), ”Fugi postmoderne” (2000), ”Îmi mănânc versurile” (2003), ”Limbajul dispariţiei” (2006), ”Întâmplări derizorii de sfârşit” (2006) şi ”Probleme personale” (2009). A publicat un volum de eseuri, ”Satul în care mă plimbam rasă în cap”, 1996, precum şi un ”Jurnal scris în a treia parte a zilei”, 2004. A primit numeroase premii, printre care premiul ”Nichita Stănescu” în 1990 şi premiul ”Uniunii Scriitorilor din România” în 2000. 

Premiul pentru Exegeză Bacoviană: Constantin Călin, profesor, critic literar, redactor al Revistei Ateneu, opera care l-a consacrat definitiv în istoria literaturii române sunt cele două volume „Dosarul Bacovia”. 

Premiul pentru Cartea de Poezie 2016: Radu Andriescu, pentru volumul „Când nu mai e aer”. 

Premiul pentru Cartea de Critică a Poeziei: Graţiela Benga, pentru cartea „Reţeaua”. 

Premiul Special, acordat de Asociaţia Patrimonium Bacoviensis, a revenit artistului plastic Ilie Boca, pentru contribuţia deosebită la promovarea oraşului lui Bacovia, cât şi pentru reprezentarea artistică a poetului George Bacovia în operele sale. 

Diploma de Excelenţă a Festivalului „George Bacovia” a fost acordată Universităţii „George Bacovia”, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de activitate. 

Președintele Sorin Brașoveanu a adresat celor prezenți un emoționant mesaj prin care a felicitat organizatorii, colaboratorii, voluntarii pentru reuşita acestei ediţii a Festivalului Naţional „George Bacovia”, o ediţie cu foarte multe activităţi, cu multe premiere şi noutăţi, ceea ce va ridica prestigiul festivalului la nivel naţional şi internaţional:
  
"Doamnelor și domnilor, stimați invitați, dragi iubitori ai poeziei bacoviene, vin în fața dumneavoastră nu în calitate de președinte al C.J. sau de reprezentant al administrației județene, ci de simplu băcăuan. De băcăuan mândru că numele lui Bacovia a adus în orașul nostru, la acest festival, numele cele mai importante din poezia și din critica românească actuală. Ne face o deosebită onoare faptul că scriitori ca dumneavoastră au acceptat să participe la sărbătoarea poeziei și la sărbătoarea Bacăului. Pentru că nu mă consider cea mai îndreptățită persoană să mă pronunț despre literatură, mă voi rezuma la a spune doar două lucruri: vă suntem recunoscători pentru tot ceea ce faceți pentru a promova moștenirea spirituală a creației bacoviene şi vă așteptăm întotdeauna, cu drag, în ceea ce s-ar putea numi, cu un vers împrumutat din creația poetului, „Țara Bacovia”. Datorită dumneavoastră, sunt sigur că acest festival va avea parte de ecouri favorabile în toată țara și că va contribui la mai buna vizibilitate a poeziei bacoviene și a Bacăului. Vă mulțumesc, încă o dată, tuturor și vă asigur că veți găsi în persoana mea și în instituția pe care o reprezint un susținător al valorilor culturale", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bacău. 

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu