13 octombrie 2017

Albumul "Moldova bisericilor de lemn" a fost lansat la Bacău

0 Comentarii
Un album de colecţie, "Moldova bisericilor de lemn", realizat la editura "Trinitas" a Patriarhiei Române, a fost lansat la Bacău.
Albumul de reportaj ”Moldova bisericilor de lemn”, realizat de Otilia Bălinișteanu, a fost lansat marți, 10 octombrie, la Arhivele Naționale Bacău. 
Evenimentul a avut loc în prezența preotului Nicolae Dascălu, consilier patriarhal și directorul publicațiilor ”Lumina” ale Patriarhiei Române, a domnului Vilică Munteanu, președintele Asociației Arhiviștilor Bacău, și a doamnei Mihaela Chelaru, directorul Arhivelor Naționale Bacău. Tipărit în condiții grafice de excepție la editura ”Trinitas” a Patriarhiei Române, cu un bogat și dens material foto-documentar, volumul a suscitat interes atât din partea oamenilor de cultură băcăuani, cât și a preoților din Eparhia Romanului și Bacăului, în care se află cel mai mare număr de biserici de lemn din întreaga Moldovă. 
Lansarea, moderată de directoarea instituției, a debutat cu un cuvânt al reprezentantului Patriarhiei Române, părintele Nicolae Dascălu, care a evidențiat implicarea autoarei într-un amplu proiect jurnalistic, început în anul 2012, prin care s-a dorit prezentarea în paginile ziarului ”Lumina” a tuturor bisericilor de lemn din zona Moldovei. Rezultatul anilor grei de teren, de căutări și cercetări, a fost încununat de apariția acestui album. 
”Am admirat faptul că autoarea a dus până la capăt acest proiect. Cred că această carte are valoare de model și pentru alte zone ale țării”, a declarat părintele Dascălu. Impresionat de calitatea textului și a materialului foto prezentat în album, dl Vilică Munteanu a remarcat importanța apariției acestei lucrări care ”suprinde valori ale vieții nostre spirituale și culturale”. 
La rândul său, autoarea a mulțumit gazdelor, părintelui director Nicolae Dascălu și tuturor celor care i-au fost alături, rememorând în fața auditoriului momente din perioada anilor de documentare. ”Aventura călătoriilor mele prin Moldova bisericilor de lemn, în vederea realizării de reportaje, s-ar putea rezuma așa: o perioadă de patru ani, șase județe străbătute, 204 biserici văzute, peste 20.000 de kilometri parcurși. Moldova bisericilor de lemn e un tezaur al României culturale și arhitecturale, încă insuficient cunoscut, încă prea puțin exploatat”, a evidențiat Otilia Bălinișteanu.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu