În contextul provocărilor din ce în ce mai evidente față de asistența și consilierea persoanelor vârstnice, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române, alături de partenerii sociali și educaționali fideli persoanei vârstnice, au luat parte la o întâlnire „de suflet”, acolo unde expertiza, curiozitatea, sensibilitatea, cunoașterea și mai ales spiritualitatea și-au dau mâna pentru a învăța împreună cum putem activa resursele fiecărei instituții în creșterea calității slujirii semenului aflat în dificultate, fiind prezenți la a V-a ediție a Simpozionului național de la Hârja, dedicat persoanei vârstnice.
Evenimentul s-a bucurat de suportul financiar și logistic al Companiei Bella România și al Consiliului Județean Bacău, cât și de sprijinul altor instituții partenere publice, private și academice prezentate, precum: Ministerul Muncii și Justiției Sociale; Secretariatul de Stat pentru Culte; Patriarhia Română; Arhiepiscopia Romanului și Bacăului; Agenția Națională pentru Plăți și Inspecții Sociale; AJPIS Bacău; Prefectura Bacău; Consiliul Județean Bacău; D.G.A.S.P.C. Bacău; Inspectoratul pentru Situații de Urgență – Bacău; Bella România; Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” Iași – Facultatea de Filosofie și Științe Social – Politice și Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”; Universitatea București – Facultatea de Sociologie și Asistență socială; DGASPC Ungheni - Republica Moldova; A.D.I.V. Romania; CNASR, Filiala Bacău; Residenza Sanitaria Assistenziale “Mario Francone” – Italia; Primăria Oituz; Primăria Onești - DGAS Onești ; Protoieria Onești; ONG-uri, Centre de tip Hospice și Cămine pentru vârstnici din România, au participat 85 de specialiști care au avut un scop comun: creșterea calității vieții persoanelor vârstnice.
După urările de bun venit ale Pr. Ilarion Mâță, președintele Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, gazda evenimentului, a urmat prezentarea în imagini a activității asociației de la Hârja și cuvântul de binecuvântare a Înaltpresfințitului Părinte Ioachim, rostit de Arhim. Pimen Costea, Vicar –Eparhial.
Au luat cuvântul reprezentanții celor mai reprezentative instituții prezente după care, comoderatorul evenimentului, Prof. Univ. Dr Daniela Șoitu de la Facultatea de Filosofie și Științe Social – Politice Iași, a introdus momentul lansării cărții „Resurse, limite și oportunități în creșterea calității vieții persoanelor vârstnice. Ghid comparativ al centrelor publice și private din Regiunea Nord -Est” – autor fiind Pr. Ilarion Mâță, moment marcat de prezentarea academică a domnului Prof. Univ. Dr. Nicu Gavriluță.
Evenimentul a continuat de Momentul cultural artistic realizat de copii și vârstnici, beneficiari ai Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, „Sezătoarea” de Ion Creangă și de organizarea unor ateliere de lucru, precum:
- Workshop 1: Managementul serviciilor sociale –decizie si conducere; Moderatori: Prof. Univ.Dr. Conțiu Șoitu – Facultatea de Filosofie și Științe social – Politice Iași și Cerasela Măciucă, președinte ADIV România, în Paraclisul bisericesc.
- Workshop 2: Managementul serviciilor sociale – coordonare si comunicare, provocari; Moderatori: Prof. Univ.Dr. Daniela Șoitu – Facultatea de Filosofie și Științe social – Politice Iași și Monika Caracuda, vecepreședinte ADIV România , în Sala de socializare
- Workshop 3: Sustenabilitatea serviciilor sociale - Moderator Lect. Univ. Dr. Aurelia Curaj – Facultatea de Sociologie și Asistență Socială București și Ilarion Mâță, vicepreședinte ADIV România , în Biblioteca Centrului.
A urmat Dezbaterea: Strategia pe termen lung și politicile sociale cu privire la creșterea calității vieții persoanelor vârstnice: reprezentanții MMJS /ANPIS/AJPIS Bacău și sesiunea de Informare și dezbatere: Legislație și prevenția. Necesitatea respectării normelor de securitate la incendiu - ISU Bacău.
Prima zi a fost încheiată cu un Panel: Misiunea socială a Bisericii în contextul societății contemporane, susținută Prof. Univ Dr. Cristina Gavriluță: Pot fi bătrânii fericiți? - Facultatea de Filosofie și Științe Social – Politice, Iași; Lect. Univ. Dr. Iulian Damian: Rolul teologilor sociali în contemporaneitate - Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Iași; Pr. Dr. Bogdan Chiorean : Perspective ortodoxe ale îngrijirii medicale a pacienților terminali – Centrul de îngrijiri paliative Cluj-Napoca și de alți coordonatori de instituții sociale din cadrul Bisericii.
A doua zi a fost începută cu participarea la Sf. Liturghie de la Paraclisul bisericesc din cadrul complexului social și un pelerinaj la edificiile religioase și istorice din zona Onești.
Evenimentul a continuat cu prezentarea materialui Bella România: ”Bella Romania – actor social activ și permanent în creșterea calității vieții vârstnicilor din România” – Director General Lucian Bala.
Intervențiile din partea invitaților și concluziile simpozionului, au finalizat simpozionul, nu înainte de a participa la atelierele meșteșugărești și activitățile de economie socială ale asociației : olărit, broderie tradițională, război de țesut, pictură pe sticlă și lumânări decorative. Participanții au putut opta pentru a realiza obiecte manifacturiale, împreună cu vârstnicii și copiii centrelor sociale ale asociației, în atelierele proprii ale instituției. Obiectele rezultate la care au contribuit invitații, au putut fi păstrate ca amintire a participării la acest eveniment.
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu