28 noiembrie 2017

Jandarmeria bacauana la bilant

0 Comentarii
I. Portret de  jandarm- plt maj. Atomei  Bârzu Manuela  a obţinut locul I – medalia de aur la Campionatul Naţional de Judo al M.A.I. (titlu obţinut a 11-a oară consecutiv)
          Plutonier  major Atomei Bârzu Manuela a făcut parte şi anul acesta din lotul reprezentativ al Jandarmeriei Române  participând la Campionatul de Judo, faza finală organizată la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.
          Competiţia s-a desfăşurat în perioada 14-17 noiembrie 2017, în localitatea Călimăneşti-Vălcea.
          Întrecerea a reunit aproape 150 de sportivi - angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, (jandarmerie , politie , pompieri) din toată ţara.                                                                        În urma meciurilor eliminatorii în cadrul competiţei, colega noastră a reuşit să ocupe  treapta cea mai înaltă a podiumului, la categorie 60 kg ( peste 3o de ani), devenind  astfel   pentru a 11-a oară consecutiv  campioană
         Conducerea unităţii  şi colegii au felicitat-o într-un cadru festiv pentru rezultatele obţinute şi i-au urat succes in activitatea viitoare.

II. Sinteza activităţilor,misiunilor şi rezultatelor pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol.
În perioada 01.01 – 23.11.2017, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău au fost planificate, organizate și efectuate peste 110  acțiuni pe linia prevenirii și combaterii braconajului piscicol.
Aceste acțiuni au vizat, în principal, verificarea modului în care se desfășoară pescuitul (sportiv sau comercial) pe raza lacurilor și râurilor din județ, conștientizarea persoanelor care desfășoară astfel de activități despre importanța acestei resurse precum și combaterea fermă a oricăror acțiuni ilegale din acest domeniu de competență. Acțiunile au fost executate atât independent cât și în cooperare cu alte instituții abilitate sau organizații ( A.J.V.P.S.Bacău, C.R.E. Bacău etc).
S-a acționat pe raza lacurilor de acumulare Bacău I și II, Galbeni, Răcăciuni, Sascut (unele zone dintre acestea fiind arii naturale protejate), râurile Trotuș, Siret, lacul de acumulare Valea Uzului (afluenți ai acestuia – pârâul Uz, Bărzăuța).
În urma desfășurării acestor misiuni, cu toate eforturile constante depuse în cadrul campaniilor și acțiunilor de conștientizare cu privire la respectarea legislației în domeniu, au existat foarte multe situații în care s-a constatat săvârșirea unor fapte ilegale, unele dintre acestea constituind contravenții iar altele fiind fapte cu caracter penal.
Astfel, au fost constatate peste 250 de fapte cu caracter contravențional, acestea fiind sancționate de către agenții constatatori din cadrul unității cu peste 180 de avertismente scrise și peste 70 de sancțiuni contravenționale cu amendă, valoarea totală a amenzilor depășind suma de 29.000 de lei.
Printre faptele constatate enumerăm :
-          pescuitul recreativ al oricăror specii de peşte şi altor vieţuitoare acvatice vii efectuat fără permis în habitatele piscicole naturale;
-         neprezentarea permisului, licenţei sau autorizaţiei atunci când acestea sunt solicitate de către persoanele împuternicite să constate contravenţiile/infracţiunile;
-         pescuitul recreativ al oricăror specii de peşti şi altor vieţuitoare acvatice sub dimensiunile minime legale;
-          reţinerea de către o singură persoană care practică pescuitul recreativ/sportiv a mai mult de 5 kg de peşte/zi,cu excepţia cazului în care s-a pescuit un singur exemplar a cărui greutate depăşeşte 5 kg;
-          pescuitul recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie şi în zonele de protecţie.

     În ceea ce privește situația faptelor cu caracter penal constatate pe timpul executării acestor misiuni, precizăm că în perioada analizată au fost constatate 16 fapte cu caracter penal (cu 16 autori) în urma cărora jandarmii au întocmit acte de constatare și le-au înaintat organelor de urmărire penală în vederea continuării cercetărilor și luării măsurilor legale, fiind constatate următoarele infracțiuni:

-       pescuitul prin orice metode al reproducătorilor, în perioada de prohibiţie, şi distrugerea icrelor embrionate de peşte în zonele de reproducere naturală;
-       deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui şi altor vieţuitoare acvatice obţinute din pescuit ori produselor din peşte;
-       producerea, importul, comercializarea, deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial.

Pe timpul executării acestor misiuni au fost identificate plase de tip monofilament (peste 3000 de metri), acestea fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor sau predate organelor de poliție (conform regimului bunurilor găsite).

În celelalte situații, bunurile găsite asupra persoanelor implicate în aceste fapte contravenționale sau penale au fost , de asemenea, ridicate în vederea continuării cercetărilor . Mai mult de atât, cantitatea de peste 1000 de kilograme de pește a fost redată mediului natural. 

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu