Vizita delegației franceze, membri ai Asociației de Prietenie Româno-Franceză «St. Leu la Forêt – Izvorul Berheciului», în județul Bacău, a continuat cu o serie de întâlniri cu comunitatea de pe Valea Zeletinului.
Joi, 26 octombrie, președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu și deputatul Ionel Floroiu, i-au însoțit pe oaspeții francezi în comunele Colonești și Răchitoasa.
Devenit tradiție, Proiectul „Un altfel de sprijin pentru dezvoltarea zonelor rurale băcăuane din Valea Zeletinului – promovarea învățării și consolidării limbii franceze în vederea dezvoltării comunitare, în contextul extinderii relațiilor de colaborare cu Franța”, inițiat de Consiliul Județean Bacău, în parteneriat cu Asociația franceză «Amitié Roumaine Saint Leu la Forêt», își propune să-i inițieze pe copiii din cele patru comune, Colonești, Stănișești, Motoșeni și Răchitoasa să deprindă tainele limbii lui Voltaire și Balzac.
Obiectivul general al proiectului este învățarea și consolidarea limbii franceze de către elevii din comunele sărace ale județului, pentru a fructifica oportunitățile, pe care le reprezintă cunoașterea acestei limbi de circulație internațională pentru dezvoltarea personală, implicit pentru dezvoltarea comunităților proprii.
Proiectul implementat în anul 2014, presupune organizarea unor ateliere de învățare a limbii franceze prin joc, a unor ateliere de creație, dar și prin concursuri de recitare în limba franceză, mici spectacole de teatru francofon, concursuri de muzică.
Inițiatorul acestui proiect, deputatul Ionel Floroiu, a mărturisit că parteneriatul încheiat cu Asociația de Prietenie Româno-Franceză «St. Leu la Forêt – Izvorul Berheciului este unul din proiectele dragi sufletului său. ”Am multe realizări în administrație, dar acest proiect este cel mai aproape de sufletul meu. Mai mult de o mie de elevi, zeci de profesori, oameni din administrație și aleși locali au învățat mai bine limba franceză, dar, mai ales au descoperit o lume nouă. Cel mai important este cum au crescut speranța și încrederea pentru acești copii care s-au născut într-o zonă cu probleme economice și sociale. Acesta este marea reușită a proiectului și a mea.”
Fostul președintele al Consiliului Județean, Dragoș Benea, în prezent senator în Parlamentul României, a precizat că de-a lungul vremii Consiliul Județean Bacău a fost mereu deschis unor astfel de parteneriate care vin în sprijinul comunităților defavorizate. ”Cu Amitié Roumaine Saint Leu la Forêt avem o colaborare mai veche și faptul că am reușit să implementăm un nou proiect reprezintă o dovadă a seriozității acestor inițiative. Vreau să le mulțumesc, în primul rând primarilor și cadrelor didactice din cele patru comune pentru felul în care s-au implicat în acest proiect.”
La rândul său, actualul președinte, Sorin Brașoveanu a afirmat că își dorește să ofere o altă dimensiune acestui parteneriat. ”Plecând de la învățarea și aprofundarea limbii franceze de către elevii din Valea Zeletinului, ne propunem să generăm și alte proiecte ce pot conduce la revitalizarea din punct de vedere economic și social a acestei zone. Astfel, ne propunem să implementăm la Răchitoasa o clasă în cadrul învățământului profesional dual, pentru clasele intensiv- franceză. În acest sens, mizăm și pe sprijinul operatorilor economici francezi, existenți în județul Bacău și a Camerei de Comerț Franceze de la București. De asemenea, dorim să promovăm imaginea județului Bacău, prin intermediul spectacolelor susținute în Franța de elevii reuniți din cele patru comune de pe Valea Zeletinului, vizate în proiect. Anul viitor, fiind dedicat Centenarului Marii Uniri, vom pune în scenă un spectacol special ce va urmări promovarea relațiilor de prietenie româno-franceze. Ne dorim ca, alături de partenerii francezi și de responsabilii de proiect din cadrul aparatului propriu al instituției, să realizăm un calendar complet al acțiunilor ce vor fi întreprinse în anul 2017”.
Raluca Moulinier, președinte al Asociației de Prietenie Româno-Franceză «St. Leu la Forêt – Izvorul Berheciului» a apreciat sprijinul pe care l-a primit de-a lungul vremii de la cei care s-au aflat la conducerea Consiliului Județean Bacău.” Fie că a fost vorba de chestiuni legate de administrație sau educație suportul primit din partea conducerii consiliului județean a fost și este motorul proiectului nostru. Aportul conjugat al tuturor și dăruirea manifestată în tot ceea ce s-a realizat, sunt hotărâtoare în ceea ce privește desfășurarea cu succes a activităților viitoare. Deja pregătim vizita de anul viitor în Franța, când ne-am propus să realizăm un adevărat turneu cultural-artistic al elevilor de pe Valea Zeletinului”.
Ziua a fost completată cu o vizită la campusul școlar din Podu Turcului, unul dintre cele mai moderne din țară la nivel rural, unde oaspeții au apreciat la superlativ condițiile de studiu din clase și confortul căminului, afirmând că în Franța nu se găsesc asemenea școli în afara orașelor. De asemenea, împreună cu primarul comunei și conducerea școlii s-au stabilit căi de comunicare pentru o colaborare în domeniul pregătirii profesionale în limba franceză.
8 noiembrie 2017
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu