In data de 3 Decembrie, se celebrează Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, cunoscută la nivel mondial drept un prilej de reafirmare a valorilor și drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilități. În această zi se vor reuni sub același scop instituții, persoane cu dizabilități și organizații din domeniul dizabilității.
O.N.U. atrage atenția că este foarte important să conștientizăm că dizabilitatea este parte a condiției umane și că toți ne naștem sau dobândim dizabilități mai mult sau mai puțin grave în timpul vieții. Precizarea este făcută în contextul în care imaginea în societate a persoanelor cu dizabilități este adesea rezultatul prejudecăților, al stigmatizării și al discriminării.
Cu această ocazie comunitatea are nevoie să cunoască persoanele cu dizabilități, nevoile şi aptitudinile acestora, dar și serviciile pe care trebuie să le dezvolte.
D.G.A.S.P.C. Bacău în parteneriat cu Primăria Municipiului Bacău și sprijinul Consiliului Județean Bacău organizează un cumul de evenimente/ manifestări culturale care au ca obiectiv promovarea problemelor și nevoilor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, cât şi sensibilizarea comunității, a opiniei publice, cu privire la integrarea persoanelor cu dizabilități în viața socială, culturală, economică, politică, precum şi diminuarea fenomenului discriminatoriu și de excluziune pe toate palierele societăţii.
Astfel că, seria de manifestări debutează Duminică, 3.12.2017, când D.G.A.S.P.C. Bacău, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bacău, oferă persoanelor cu dizabilităţi două spectacole gratuite, după cum urmează:
Ø Orele 11.00-la Teatrul Municipal de Animaţie ”Bacovia” se va desfăşura spectacolul ”Cipolino”, oferit copiilor cu dizabilităţi;
Ø Orele 18.00 - la Teatrul Municipal ”Bacovia” se va desfăşura spectacolul ”Nora” oferit persoanelor adulte cu dizabilităţi.
Ø Manifestările vor continua luni, 4 decembrie, la sala “Ateneu” a Filarmonicii ”Mihail Jora” din Bacău, între orele 14.00-17.00, cu un concert cu intrarea liberă ”Deschide-ţi mintea! Deschide-ţi inima!”- momente artistice şi colinde de Crăciun suţinut și cu sprijinul persoanelor cu dizabilităţi. Astfel, pe scena Ateneului băcăuan vor urca rând pe rând persoane cu deficiențe de vedere, persoane cu dizabilități aflate în sistem de protecție rezidențial, adulți și copii, persoane cu sindrom Down, cât și invitați de onoare, corul Colegiului Pedagocic ”Ștefan cel Mare” și grupul de performanță ”Hyperionii” de la Palatul Copiilor.
În toate centrele rezidențiale pentru adulți și copii cu dizabilitărți se va sărbători această zi prin organizarea de mese festive și evenimente deosebite, cum ar fi:
Ø La C.I.A.P.V. Răchitoasa se vor lansa lampioane.
Ø La CRRN Dărmănești, se va desfașura o activitate în aer liber, se va scrie pe dealul din fața centrului din litere confecționate: "3 decembrie 2017, Ziua Internațională a Persoanei cu Dizabilități - Toți diferiți, toți egali".
Ø La CRRPD Tg Onca și CIAPD ”C. Negri” Tg Ocna se vor împărți 1000 de baloane și 1000 de pliante în Piațeta din fața Primăriei Tg. Ocna. Alături de acestea vor fi prezenți reprezentanți ai primăriei și Organizației Unicef ”Strop de Zâmbet”.
Ø La CRRN Răcăciuni, în colaborare cu Fundația ”Sfântul Ioan Calabria”, se desfășoară un spectacol de dramaterapie cu titlul ”Eu și ceilalți”.
Ø Cei de la CIAPD Comănești și CRRPH Comănești vor avea o seară literară, acțiune organizată de ”Lions Club ” Comănești.
Ø În data de 04.12.2017, orele 10.00, la Sala de Atletism Bacău, Centrul de Servicii Sociale ”Ghiocelul” Bacău, în parteneriat cu Direcția Județeană de Sport și Tineret, organizează o competiție sportivă (aflată la a VI-a ediție) ce se adresează copiilor și tinerilor, de la 5 la 18 ani.
Ø Centrul de Servicii Sociale ”Alexandra” Onești, în colaborare cu Asociația Incluziunea, organizează luni, 4 decembrie 2017, de la ora 10.00, la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești, un moment artistic susținut de copii și tineri din cele două instituții și, de la ora 16.00, o expoziție cu vânzare a produselor confecționate de copii sub îndrumarea educatorilor noștri.
Ne dorim ca această suită de evenimente să devină un vector de conştientizare a problematicii dizabilităţii, precum şi o oportunitate de reafirmare a drepturilor şi demnităţii persoanelor cu dizabilităţi, exprimându-ne speranţa că, de la an la an, prezenţa acestor persoane speciale aduce un plus de valoare comunităţii, astfel încât integrarea lor să fie una firească și să aducă beneficii societăţii în ansamblul său.
Reiterăm convingerea că societatea civilă trebuie să aibă un rol activ în împiedicarea discriminării şi excluderii persoanelor pe criterii de dizabilitate, trebuie să-i sprijine moral în lupta lor de recunoaştere ca şi cetăţeni cu drepturi depline.
Să nu uităm că „Singurul handicap în viață este o atitudine nepotrivită”, cât și faptul că o persoană cu handicap este orice om care a spus măcar o dată în viață: ”Nu pot”.
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu