4 februarie 2018

Lansarea monografiei Comunei Saucesti

0 Comentarii
Cine vrea să cunoască trecutul unui sat din comuna Săucești are acum la dispoziție informații dintr-o lucrare valoroasă, proaspăt scoasă de sub tipar, rod al strădaniilor depuse de soții Elena și Ioan Ungureanu. Evenimentul a fost găzduit în Sala Mare a Consiliului Județean Bacău, și onorat cu prezența președintelui Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu și a deputatului Ionel Floroiu. Organizatorii, în persoana primarului Valentin Manea, au ales ca dată de lansare, ziua de 24 ianuarie, o zi cu o semnificație istorică deosebită pentru poporul român. 
    În prefața monografiei, Vilică Munteanu, fostul director al Arhivelor Naționale, preciza că ,,o monografie este o mică istorie din marea istorie a neamului, una sau mai multe picături din lacul ce este format din trecutul nostru, alimentat de izvoarele și izvorașele care ne argumentează existența, continuitatea, aspirațiile, dezvoltarea, realizările, dar și neîmplinirile''. 
    Citându-l pe marele nostru istoric Nicolae Iorga, care spunea că: "Fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca s-o auzi și trebuie un dram de iubire ca s-o înțelegi", primarul a făcut un scurt istoric al apariției acestei monografii: ”Prin realizarea acestei monografii marcăm istoria locului. Știm cu toții că pentru a scrie o monografie este nevoie de timp și aici vorbim de ani de documentări. Este o carte importantă pentru comunitatea săuceșteană, în care oamenii locului se vor regăsi în diferite situații. Le mulțumesc soților Ungureanu pentru efortul depus, sunt convins că doamna Ungureanu Elena, care din nefericire nu mai este printre noi, este prezentă spiritual, astăzi, la acest eveniment de marcă pentru comunitate noastră. Această monografie a fost scrisă din suflet pentru sufletele rămase în sat. Vreau să mulțumesc din suflet tuturor celor care s-au implicat în acest minunat proiect”.  La rândul său, autorul a precizat că ”Îndemnul ce ni l-am asumat a pornit și din convingerea că satul românesc patriarhal rămâne cheia de boltă care a susținut și sedimentat spiritul acestui neam, făuritor al unei culturi și civilizații originale. „Bogăția documentară, ce prezintă multiplele aspecte ale vieții social-economice locale, ne-a determinat să le comentăm și să le prezentăm pe larg, înainte de a fi prea târziu”. 
    În cuvântul său, președintele Sorin Brașoveanu, i-a felicitat pe cei care au pus umărul la realizarea acestei monografii: ”Printr-o fericită coincidență lansați această monografie chiar de Ziua Unirii Principatelor Române. Mă bucur foarte mult că în această zi binecuvântată de Dumnezeu suntem împreună. Dacă anul 1918 a fost pus sub semnul unirii teritoriale, anul 2018 este despre o altă unire, una simbolică, a societății românești. Unirea românilor trebuie să însemne astăzi consolidarea strădaniei strămoșilor noștri pentru a da urmașilor șansa de a trăi într-un stat care să dăinuie. Semnificația acestei zile este mai actuală ca oricând, în contextul în care anul acesta sărbătorim și Centenarul Marii Uniri. Sărbătorim în acest an ceea ce, cu multă trudă, înaintașii noștri au construit în urmă cu un secol, iar rolul acestei aniversări trebuie să fie acela de a genera energii creatoare pentru viitorul României. Ceea ce se întâmplă astăzi, aici este un exemplu viu că ceea ce au făcut predecesorii noștri nu a fost uitat. Sper ca Anul Centenar să fie un imbold pentru unitate și solidaritate, un imbold pentru implicare, pentru ca fiecare, prin ceea ce face, în fiecare zi să fie de folos comunității din care face parte”. 
    În finalul manifestării, primarul Valentin Manea le-a înmânat familiei Ioan Ungureanu și Ion Roșu, titlul de cetățean de onoare domnului Ion Roșu, poet și publicist și titlu de onoare post-mortem, Elenei Ungureanu, coautoare a monografiei, cadru didactic și fost inspector școlar.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu