Exploatarea sexuală constituie o violare a drepturilor omului și o atingere adusă demnității și integrității ființei umane.
Respectarea drepturilor victimelor traficului de persoane exploatate sexual, protecția acestora, precum și lupta împotriva traficului de persoane constituie obiective primordiale atât pentru Poliția Română cât și pentru celelalte instituții ale statului.
La data de 04 martie se celebrează Ziua Mondială a Luptei Împotriva Exploatării Sexuale. Pentru marcarea acesteia, Direcția de Asistență Socială Bacău a organizat la data de 02 martie a.c., în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție Bacău, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția de Sănătate Publică, Penitenciarul Bacău, Palatul Copiilor și Asociația ”Happy Life” o activitate pe tema luptei împotriva exploatării sexuale, ce s-a desfășurat în amfiteatrul Colegiului Tehnic ”Anghel Saligny” din municipiu, destinată elevilor acestuia.
Activitatea și-a propus creșterea nivelului de informare în legătură cu modalitățile prin care comunitatea poate interveni pentru a preveni traficul de persoane exploatate sexual şi reducerea cererii traficului de persoane în vederea exploatării sexuale, prin cunoaștere și sensibilizarea opiniei publice cu privire la cauzele și efectele acestui fenomen infracțional.
Pe lângă prevederile și obligaţiile legale în domeniu, elevii au aflat cum se pot proteja și au conștientizat care sunt riscurile și vulnerabilitățile caracteristice traficului de persoane pentru exploatare sexuală.
Punctul culminant al activității l-a constituit interacțiunea directă dintre elevi, organizatori și o persoană care actualmente ispășește o pedeapsă privativă de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de proxenetism, trafic de persoane și trafic de minori.
Persoana în cauză a răspuns tuturor întrebărilor adresate de elevii prezenți, referitoare la cauzele care au determinat-o să săvârșească astfel de fapte, încadrările legale, persoanele traficate, regretul faptelor comise, pedeapsa primită, etc.
Sfârșitul activității a fost marcat de un moment susținut de Asociația ”Happy Life” care a prezentat elevilor mai multe procedee de autoapărare, invitând tinerii la petrecerea timpului liber într-un mod sănătos și evitarea anturajelor negative.
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu