Consiliul Județean Bacău, inițiatorul Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor Solide în judetul Bacău, prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare Bacău (ADIS), în colaborare cu Primăria Municipiului Bacău, cu implicarea operatorului de colectare și transport deșeuri – Soma, a operatorului de administrare instalații deșeuri – EcoSud și cu sprijinul GreenPoint (Organizație de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorilor), va desfășura începând cu această săptămână, la nivelul municipiului Bacău, Campania „Colectează selectiv deșeurile!”. Inițiativa, desfășurată la această dată în municipiile Bacău, Onești, Moinești și orașul Dărmănești vine în completarea măsurilor pe care ADIS și operatorii de salubrizare (Romprest, Soma, EcoSud) le iau în scopul creșterii cantității de deșeuri reintroduse în circuitul economic și reducerii cantității deșeurilor care, în final, ajung la depozitul ecologic județean. Programul este suplimentar platformelor de colectare a deșeurilor, dotate cu recipiente pentru colectarea selectivă – containare/clopote.
Făcând apel la spiritul civic al cetățenilor, extindem astăzi acest concept și la nivelul municipiului Bacău, adresând locuitorilor provocarea de a răspunde îndemnului „Colectează selectiv deșeurile!”.
Campania are ca scop principal protecția mediului înconjurător, oferind avantajul unui mediu mai curat, contribuind la conservarea resurselor naturale, pentru folosul generațiilor următoare.
Într-o societate a consumului, cum este societatea actuală, este necesar să regândim semnificația cuvântului „deșeu” și să înțelegem că aproape 50% din deșeurile pe care le aruncăm pot fi reutilizate.
Activitatea lansată astăzi, 6 iulie 2020, în municipiul Bacău, se va desfășura pe parcursul a patru luni, în perioada iulie–octombrie, ea fiind inițiată cu succes în Onești, Moinești și Dărmănești încă din 25 aprilie 2020.
În cadrul Campaniei vor fi distribuiți populației, începând de mâine, 7 iulie 2020, etapizat, prin intermediul operatorului de colectare și transport deșeuri – SOMA, un număr de 90.000 saci destinați colectării selective a deșeurilor reciclabile, puși la dispoziția ADIS de către GreenPoint.
Ce se colectează în sacul primit? Hârtie și cartoane; PET-uri și pungi din plastic, folii de ambalaje; doze de aluminiu, cutii conserve. Nu se colectează în sacul primit, deșeurile din sticlă!
Colectarea sacilor cu deşeuri reciclabile se va realiza în săptămânile 27.07-31.07 (colectarea nr. 1), 10.08-14.08 (colectarea nr. 2), 24.08-28.08 (colectarea nr. 3), 07.09-11.09 (colectarea nr. 4), 21.09-25.09 (colectarea nr. 5), 05.10-09.10 (colectarea nr. 6), 19.10-23.10 (colectarea nr. 7) în intervalul orar 08.00-16.00, conform următorului grafic:
- LUNI: se vor colecta sacii din faţa imobilelor cu acces la străzile din cartierul Şerbăneşti;
- MARŢI: se vor colecta sacii din faţa imobilelor cu acces la străzile din cartierul Gherăieşti şi din cartierul Mioriţa (străzile 22 Decembrie, 8 Martie, Buciumului, Depoului, I.I. de la Brad, Lunei, Mioriţei, Nordului, Prel. Bradului, Prieteniei, Primăverii, Sucevei, Vântului, Venus, Vrancei, Vulturului);
- MIERCURI: se vor colecta sacii din faţa imobilelor cu acces la străzile din cartierul CFR, inclusiv de la locuinţele individuale situate pe Calea Moineşti şi din cartierul Tache;
- JOI: se vor colecta sacii din faţa imobilelor de pe străzile din cartierul Izvoare şi din cartierul Republicii;
- VINERI: se vor colecta sacii din faţa imobilelor cu acces la străzile din zonele Centru – Gară (străzile Aleea Ateneului, Avram Iancu, Banca Naţională, Bogdan Voievod, Caişilor, Cuza Vodă, Decebal, Ecaterina Varga, Energiei, Erou C.M. Hasan, Gării, George Bacovia, I.G. Destelnica, I.S. Sturza, Ion Luca, Maramureş, Martir Cloşca, Martir Horia, Măgura Caşin, Mihai Eminescu, Mihail Kogălniceanu, Neagoe Vodă, Nicolae Titulescu, Nucului, Oituz, Păcii, Plantelor, Războieni, Şoimului, Traian, Vasile Alecsandri).
Deșeurile reciclabile colectate în saci ajung la Stația de sortare Bacău, unde EcoSud - operatorul instalației realizează sortarea, valorificând în final aceste cantități deviate de la depozitare.
Sperăm ca prin campania lansată astăzi să contribuim la îmbunătăţirea sistemului de colectare selectivă, pentru a ne atinge ţintele asumate prin Tratatul de Aderare şi nu în ultimul rând, să contribuim la crearea unui mediu mai curat şi mai sănătos.
7 iulie 2020
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu