6 februarie 2021

Ziua Mondiala a Zonelor Umede

0 Comentarii


În data de 2 februarie 2021, APM Bacău sărbătoreste Ziua Mondială a Zonelor Umede, stabilită prin Convenția semnată la Ramsar în Iran în anul 1971, document ratificat de România prin Legea 5 / 1991. Obiectivul declarat al Convenției este acela de conservare a zonelor umede care servesc ca habitat al florei și faunei acvatice și pentru că acestea constituie resurse importante de valoare economică, naturală, științifică și recreativă, a căror pierdere ar fi ireparabilă.

 

• Tema anului 2021 este: Zonele umede și Apa. La ora actuală, ne confruntăm cu o intensificare a crizei apei care amenință populația planetei. Folosim mai multă apă decât poate natura s-o acumuleze și distrugem ecosisteme de care viața și apa depind cel mai mult – zonele umede. Doar 2,5% din apa planetară este apă dulce, majoritatea stocată în ghețari, calote de zăpadă montană si acvifere. Mai puțin de 1% din apa dulce este potabilă. Râurile și lacurile dețin 0,3% din apa de suprafață. Prin urmare, avem o cantitate finită de apă, iar modul actual de consum al acesteia este nesustenabil.

Zonele umede susțin umanitatea și natura cât și dezvoltarea economică și socială prin multiple servicii.

De ce contează zonele umede? Deoarece:

Vegetația mlaștinilor filtrează poluanții, făcând apa potabilă,

Asigură surse de hrană pentru cca. un miliard de oameni,

Turbăriile stochează 30% din carbonul emis din activitățile umane,

Lacurile și râurile asigură materii prime și medicamente,

Mangrovele și recifele de corali protejează comunitățile costiere în timpul furtunilor, uraganelor și tsunami-urilor,

Asigură surse de hrană și adăpost pentru 40% din biodiversitatea planetară,

Asigură servicii de ecosistem în valoare de 47 miliarde $ anual, mai mult decât cele din păduri sau pajiști și lunci.

 

• Până la sfârșitul anului 2020, pe lista Uniunii Internaționale pentru Conscrvarea
Naturii și a Resurselor Naturale au fost înscrise 2.413 situri Ramsar din 170 țări.

 

• România este o țară cu o diversitate biologică ridicată, exprimată atât la nivel de ecosisteme, cât și la nivel de specii. Ecosistemele naturale și seminaturale din
România reprezintă aprox. 47% din suprafața țarii. Au fost identificate și
desemnate 435 situri de importanță comunitară (SCI) și 172 de arii de protecție specială
avifaunistică (SPA), reprezentate majoritar de zone umede. Din acestea, 20 sunt înscrise
pe Lista Ramsar: Rezervația Biosferei Delta Dunării, Insula Mică a Brăilei, Parcul Natural Porțile de Fier, Parcul Natural Comana, Lunca Mureșului, Tinovul Poiana Stampei, Complexul Piscicol Dumbrăvița, Lacul Techirghiol, Lacul Bistreț, Confluența Olt - Dunăre, Lacul Iezer Călărași, Balta Suhaia, Lacul Blahnița, Brațul Borcea, Dunărea - sectorul Calafat - Ciuperceni, Canaralele de la Hârșova, Ostroavele Dunării Bugiac - Iortomac, Dunărea Veche - Brațul Măcin, Confluența Jiu – Dunăre și Eleșteiele Jijiei și Miletinului (ultima zonă umedă fiind înregistrată în anul 2020).

 

• Județul Bacău are o rețea hidrografică bine dezvoltată, fiind reprezentată de râurile Siret, Bistrița, Trotuș și afluenții acestora. Lacurile din județul Bacău au luat naștere ca urmare a amenajărilor antropice: Poiana Uzului, Berești, Răcăciuni, Galbeni, Bacău II, Lilieci, Gârleni și Racova. O mare parte din ariile naturale protejate din județul Bacău prezintă în componența lor zone umede, având un regim special de ocrotire și conservare. Toate adăpostesc specii de floră și faună protejate și dețin un rol foarte important în cadrul culoarului de migrație est - european al păsărilor migratoare. 

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu