11 iulie 2021

Ziua Crucii Rosii Romane

0 Comentarii


În cei 145 de ani de când Prințul Dimitrie Ghica, Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. G. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza și Carol Davila au fondat Crucea Roșie Română, zeci de generații s-au reunit pentru a ajuta și a oferi speranță în caz de urgență. Acest angajament a fost întotdeauna motorul activităților Crucii Roșii Române. Oameni din diferite categorii sociale se reunesc și astăzi sub emblema Crucii Roșii pentru a găsi soluții și a da speranță, astfel încât nimeni să nu fie singur în perioadele de criză. 

În aproape un secol și jumătate, Crucea Roșie Română a adus alinare și a oferit oamenilor servicii vitale în momentele cele mai dificile: primul și al doilea Război Mondial, în timpul epidemiilor de malarie, holeră, tifos și tuberculoză,  în timpul foametei, a inundațiilor, a cutremurelor, a frigului extrem sau a pandemiei COVID-19. An de an, fiecare generație de voluntari s-a adaptat provocărilor și nevoilor cărora a trebuit să le facă față țara noastră. 6,000 de voluntari, 300 de angajați și 1,500,000 de beneficiari este bilanțul la finalul anului 2020.

În aceste vremuri dificile, Crucea Roșie Română a arătat că în România, ca peste tot în lume, puterea umanității este de neoprit, cel mai recent exemplu fiind cel oferit de implicarea în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Crucea Roșie Bacău a fost în permanență alături de populația afectată și de instituțiile medicale din județ, prin donații de echipamente de protecție, aparatură medicală, produse de dezinfectie si igienă, alimente și multe altele.

Pentru Crucea Roșie Bacău momentul este unul cu atât mai important, marcându-se pe data de 4 iulie 10 ani de la înființarea Serviciului de Ambulanță.  Să ne amintim că la nici trei saptamani de la înființarea Crucii Roșii Române, în ziua de 20 iulie 1876, prima ambulanță a plecat într-o misiune umanitară pe frontul sârbo-turc de la sud de Dunăre, iar în timpul celui de-al doilea război mondial ambulanțele sanitare ale Crucii Roșii au jucat un rol important în transportul răniților. Ulterior, în anii comunismului și imediat după, Crucea Roșie nu a mai deținut însă ambulanțe proprii.

În data de 4 iulie 2011, Comitetul Crucii Roșii Bacău a decis că este din nou momentul să reinventeze această tradiție, fiind prima filială din țară care a înființat un serviciu privat de ambulanță după 1990. În prezent, la 10 ani de la înființare, Serviciul de Ambulanță al Crucii Roșii Bacău deține 19 ambulanțe acreditate, și își desfășoară activitatea în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, efectuând externări de pacienţi. De asemenea, există o colaborare cu Spitalul Judetean Bacau, fiind asigurat transportul pacienților dializați. Totodată, sunt efectuate diferite transporturi umanitare, către spitale sau spre domiciliu pentru cazurile sociale pe care organizația le are în evidenţă: persoane vârstnice, singure, cu pensii foarte mici, bolnavi cronici.

În data de 4 iulie, Crucea Roșie Română va organiza o expoziție fotografică în fața Spitalului Colțea din București, o trecere prin momentele istorice cele mai importante ale organizației, coordonată de muzeograful Nicolae Pepene. Ziua se va încheia cu iluminarea Spitalului Colțea, locul unde s-a înființat Crucea Roșie Română în urmă cu 145 de ani. Pe timpul zilei, în curtea Spitalului Colțea, voluntarii vor desfășura activități specifice de Cruce Roșie pentru cei mari și cei mici, jocuri și voie bună.

Ziua Crucii Roșii Române va fi sărbătorită și la Televiziunea Română, cu un program artistic dedicat voluntarilor și donatorilor implicați în lupta cu pandemia Covid-19. Gala Crucii Roșii va începe la ora 21.10 pe TVR 1 și va fi prezentată de Ambasadorul organizației, Iuliana Tudor. 

Suntem peste tot acolo unde este nevoie de noi. Acesta este angajamentul nostru față de oameni și angajamentul nostru față de umanitate. Împreună suntem de neoprit!

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu