18 septembrie 2022

„File de istorie, trecut și prezent” - lansarea cărții unui preot jandarm

0 Comentarii

 


Preotul Banciu Paraschiv din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ,,Stefan cel Mare" Bacău este autorul cărții lansate în această dimineață, în cadru festiv, la sediul Protopopiatului Moinești, în cadrul Zilelor Cultural Duhovnicești.

             ,,Cartea "Protopopiatul  Moinești - File de istorie, trecut și prezent” este o lucrare-document scrisă în urma unor cercetări care s-au întins pe decursul a nu mai puțin de patru ani, timp în care am studiat colecții de arhive de la Bacău, Roman, București și Iași, am studiat dosarele parohiilor și a școlilor aflate acum sub jurisdicția Protoieriei Moinesti,  precum și multe alte cărți și articole.

             Cu toate că mi-aș fi dorit ca despre biserici să pot scrie mai multe, nu am reușit în totalitate, întrucât sunt multe parohii, care din păcate nu mai dețin documente, din cauză că s-au pierdut sau au fost distruse.

             Am încercat să despart realitatea de legendă, pentru a arăta adevărul istoric așa cum a fost și am venit cu informații noi: numele preoților din 1772 și din 1809, prima mențiune documentară a localităților, precum și cele ulterioare.

             Am vrut să dovedesc, încă o dată, că școala s-a ,,născut în pridvorul bisericii”, să arăt numele eroilor începând din 1877, să prezint fostele schituri și mănăstiri din zonă, dar și numele teologilor de seamă.Am vrut să prezint frumoasa vale a Trotușului, greutățile și încercărilor acestor oameni de-a lungul vremurilor".

             Părintele Paraschiv s-a alăturat echipei jandarmilor băcăuani în acest an, este tatăl a doi copii și absolvent al  Facultății de Teologie ,,Andrei Șaguna” din Sibiu, promoția 2002. După absolvirea facultății, a urmat cursurile unui masterat la secția istorie, iar de-a lungul

carierei a fost profesor la Colegiului Național Pedagogic ,,Stefan cel Mare“ Bacău, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ,,Sfântul Gheorghe” Roman și Școala Gimnazială din Balcani.

             Între anii 2003-2015 a păstorit Parohia Balcani-Marginea, iar în 2018 a lansat prima sa carte ,,Balcani - Marginea : File de istorie”.

             La eveniment au participat colegi jandarmi, rude şi apropiaţi ai autorului.

             Au fost ţinute alocuţiuni de către reprezentanţii bisericii, inspectorul șef, colonel Babiș Adrian, invitați și prieteni, care au făcut aprecieri cu privire la importanţa conţinutului documentat al lucrării.

             Domnul colonel Babiș Adrian i-a oferit o diplomă de excelență și l-a felicitat pentru muncă depusă la realizarea acestei cărții: ,,Încă din vremurile de început ale creștinismului, de la Sfinții Împărați Constantin și Elena, preoții au fost permanent lângă ostași, alinăndu-le suferințele prin înțelepciunea vorbelor și sfaturilor duhovnicești. Versurile Imnului Național al României - ,,Preoți cu crucea în frunte, Căci oastea e creștină" sunt astăzi mai vii și mai mobilizatoare ca niciodată, iar jandarmii, prin faptele lor, o dovedesc cu prisosință. Menirea preoților este de a fi alături și de jandarmi, de a-i îndruma întru respectarea celor zece porunci biblice și, nu în ultimul rând, de a păstra vie memoria locului și a înaintașilor, și de a-i onora prin scrierile lăsate drept moștenire urmașilor."

             Evenimentul s-a încheiat cu oferirea de către autor a lucrării menţionate celor prezenți.                            

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu