18 septembrie 2022

Saptamana Europeana a Mobilitatii 2022

0 Comentarii

 


În perioada 16 - 22 septembrie 2022 se va desfășura a douăzeci și una  ediție a
"Săptămânii Europene a Mobilității" (European Mobility Week) cu sloganul
“Combină și deplasează-te!” (Mix & Move). Tema anului 2022 „Conexiuni mai bune” (Better Connections) încurajează orașele participante să stimuleze sinergia dintre locuri și oameni, care-și pun la dispoziție experiența, creativitatea și dedicarea pentru creșterea conștientizării privind mobilitatea sustenabilă și promovarea schimbării comportamentului în favoarea unor soluții de mobilitate active și curate. Tema a fost aleasă pentru a reflecta dorința persoanelor din întreaga Europă de a se reconecta unele cu altele după mai multe luni de izolare, restricții și limitări. Oamenii se pot conecta atunci când se întâlnesc într-o piațetă din cartierul lor și rămân conectați prin intermediul transportului public. Un transport mai bine conectat înseamnă locuri și oameni mai bine conectați, ceea ce reprezintă un obiectiv-cheie al Pactului verde european. Strategia pentru o mobilitate sustenabilă și inteligentă solicită, de asemenea, conexiuni mai bune între factorii decizionali, furnizorii de servicii, planificatorii urbani și oameni. Oamenii au fost în centrul Săptămânii Europene a Mobilității timp de peste 20 de ani și rămân forța motrice a campaniei.

 

Pentru a sărbatori acest eveniment, APM Bacău a solicitat celor 8 primării
urbane din județul Bacău înscrierea pe site-ul oficial al manifestării la adresa:
https://mobilityweek.eu/register-for-mobilityweek/,  precum și organizarea de activități pe tema mobilității. Din județul Bacău, primăriile a 5 orașe (Buhuși, Dărmănești, Moinești, Onești și Târgu Ocna) s-au înscris ca participante în  această campanie și au demarat acțiunile propuse în planurile de activități.

 

După ce în anul 2021 s-a pus un accent puternic pe aspectele legate de sănătate ale mobilității urbane, tema anului 2022 celebrează obiectivul campaniei de a aduce oamenii împreună. Având în vedere faptul că transporturile sunt al doilea cel mai mare sector poluant din Europa, iar emisiile din transportul intern din UE au crescut chiar cu 0,8% între 2018 și 2019, trebuie depuse eforturi semnificative pentru a atinge obiectivul european privind emisiile nete zero de gaze cu efect de seră până în 2050, așa cum prevede Pactul verde european. Deoarece aceasta este o provocare majoră, este esențial ca toate părțile interesate și orașele să coopereze pentru a reduce semnificativ emisiile generate de mobilitatea urbană.

 

„Conexiuni mai bune” acoperă fiecare aspect al transportului durabil din mediul urban, care poate fi rezumat prin următoarele cuvinte care încep cu litera „p” în limba engleză: people (oameni), places (locuri), packages (pachete) și policy & planning (politică și planificare). În plus, transportul public este partenerul nostru pe tot parcursul vieții pentru a ne conecta, pentru a călători în siguranță și pentru a proteja mediul înconjurător - împreună cu mobilitatea activă și partajată și cu alte opțiuni de transport conectat, la cerere și durabil. Conectarea modurilor de transport „tradiționale” cu noile soluții digitale rămâne un aspect-cheie pentru viitor.

 

Și să nu uităm: suntem CU TOȚII răspunzători de transformarea în bine a mediului urban în care trăim și ne deplasăm.

Haideți să facem din orașele noastre spații mai sigure, mai verzi și mai sănătoase!

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu