19 februarie 2023

Ziua Mondiala a Zonelor Umede

0 Comentarii

 


În data de 2 februarie 2023, APM Bacău sărbătoreste Ziua Mondială a Zonelor Umede, stabilită prin Convenția semnată la Ramsar în Iran în anul 1971, document ratificat de România prin Legea nr. 5/1991. Obiectivul declarat al Convenției este acela de conservare a zonelor umede care servesc ca habitat al florei și faunei acvatice și pentru că acestea constituie resurse importante cu valoare economică, naturală, științifică și recreativă, a căror pierdere ar fi ireparabilă.

 

• Tema anului 2023: Este timpul pentru restaurarea zonelor umede, este un apel urgent de prioritizare a restaurării acestora, adresat întregii lumi de a-și uni eforturile în reabilitarea zonelor umede degradate.

La ora actuală, zonele umede sunt în declin și dispar de trei ori mai repede decât pădurile; peste 35% din zonele umede mondiale s-au pierdut începând cu anii ’70. Activitățile umane conduc la degradarea sau dispariția acestora prin: asanare, umplere și transformare în terenuri agricole, poluare, supra-extracția de apă, supra-pescuit, la care se adaugă apariția speciilor invasive și schimbările climatice.

Zonele umede susțin umanitatea și natura cât și dezvoltarea economică și socială prin multiple servicii.

De ce contează zonele umede? Deoarece:

o   Vegetația lor filtrează poluanții, făcând apa potabilă,

o   Asigură traiul pentru 1 miliard de oameni și hrana pentru 3,5 miliarde,

o   Asigura rezerva de apă proaspetă,

o   Asigură materii prime și medicamente,

o   Sunt scuturi naturale care țin piept schimbărilor climatice și a efectelor acestora,

o   Turbăriile și zonele costiere stochează carbonul mai eficient decât pădurile,

o   Asigură spații pentru recreere, angajamente culturale și beneficii pentru sanitatea mintală în urma interacțiunii cu natura,

o   40% din speciile de plante și animale de pe pământ trăiesc, se hrănesc și se înmulțesc în zonele umede.

 

Cele mai eficiente șapte practici de restaurare:

o   Restaurarea beneficiilor lor multiple,

o   Crearea unor zone umede auto-sustenabile,

o   Implicarea comunităților,

o   Limitarea cauzelor degradării,

o   Ecologizarea zonelor degradate,

o   Restaurarea florei și faunei native,

o   Structurarea accesului oamenilor la zonele umede.

 

Cei șapte factori cheie care contribuie la restaurare: sectorul public, finanțatorii, liderii comunităților, sectorul privat, educatorii, cercetătorii / specialiștii și persoanele.

 

• Până la sfârșitul anului 2022, pe lista Uniunii Internaționale pentru Conservarea
Naturii și a Resurselor Naturale (RAMSAR) au fost înscrise 2.471 situri Ramsar din 172 țări.

 

• România este țară cu o diversitate ecologică ridicată, exprimată atât la nivel de ecosisteme, cât și la nivel de specii. Ecosistemele naturale și seminaturale din România reprezintă aprox. 47% din suprafața țarii. Au fost identificate și desemnate 435 situri de importanță comunitară (SCI) și 172 de arii de protecție special avifaunistică (SPA), reprezentate majoritar de zone umede. Din acestea, 20 sunt înscrise în Lista mondială Ramsar: Rezervația Biosferei Delta Dunării, Insula Mică a Brăilei, Parcul Natural Porțile de Fier, Parcul Natural Comana, Lunca Mureșului, Tinovul Poiana Stampei, Complexul Piscicol Dumbrăvița, Lacul Techirghiol, Lacul Bistreț, Confluența Olt - Dunăre, Lacul Iezer Călărași, Balta Suhaia, Lacul Blahnița, Brațul Borcea, Dunărea - sectorul Calafat - Ciuperceni, Canaralele de la Hârșova, Ostroavele Dunării Bugiac - Iortomac, Dunărea Veche - Brațul Măcin, Confluența Jiu Dunăre și Eleșteiele Jijiei și Miletinului (ultima zonă umedă fiind înregistrată în anul 2020).

 

• Județul Bacău are o rețea hidrografică bine dezvoltată, fiind reprezentată de râurile Siret, Bistrița, Trotuș și afluenții acestora. Lacurile din județul Bacău au luat naștere ca urmare a amenajărilor antropice: Poiana Uzului, Berești, Răcăciuni, Galbeni, Bacău II, Lilieci, Gârleni și Racova. O mare parte din ariile naturale protejate din județul Bacău prezintă în componența lor zone umede, având un regim special de ocrotire și conservare. Toate adăpostesc specii de floră și faună protejate și dețin un rol foarte important în cadrul culoarului de migrație est - european al păsărilor migratoare.

 

PREȚUIEȘTE multiplele beneficii și soluții naturale oferite de zonele umede.

GESTIONEAZĂ întelept zonele umede și utilizează-le durabil resursele pentru conservarea și menținerea sănătății lor.

RESTAUREAZĂ zonele umede degradate și dispărute pentru a regenera biodiversitatea și viața.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu