29 decembrie 2009

Obiceiuri de Revelion

0 Comentarii
31 decembrie este ultima zi din anul calendaristic. Atunci se sărbătoreşte noaptea de Revelion şi, implicit, venirea Anului Nou. Denumirea de Revelion provine din limba franceză, termenul „Réveillon“ înseamnă „veghe“, aici cu sensul de ospăţ la miezul nopţii şi simbolizează trecerea de la anul vechi la cel nou. Mai nou se sărbătoreşte cu petarde şi artificii, cu petrecere şi veselie la rude, prieteni şi cunoştinţe. Cele mai mari petreceri se organizează în stradă, dar sunt oameni care preferă să aştepte Anul Nou în cadrul familei, printre cei dragi.

Ceremonialul de înnoire simbolică a timpului – în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie – este numit „Îngropatul Anului“, denumirea de Revelion aparţinând timpurilor moderne. În unele zone însă se păstrează încă anumite tradiţii cu jocuri, muzică, urături ce simbolizează teama, dezordinea şi haosul urmate, prin abundenţa ospeţelor şi petrecerilor de după miezul nopţii, de optimism, veselie, ordine şi echilibru. Periniţa, strigatul peste sat, bilanţ nocturn, în auzul tuturor, pentru ceea ce a fost bun sau rău în anul care se încheie şi colindele cetelor de feciori sunt obiceiuri la fel de importante. Nu pot lipsi de la sate stingerea luminilor în noaptea de Revelion – simbolizând întunericul şi haosul desăvârşit – dar şi aprinderea acestora, care semnifică naşterea, credinţa deschiderii cerului, arderea comorilor şi vorbitul animalelor, încercarea norocului, aflarea ursitei, întocmirea calendarului şi împăcarea pricinilor.

Din păcate, la oraş tradiţiile nu se mai păstrează. Masa bogată, şampania rece şi programul de la televizor ori super cheful de Revelion au înlocuit încet datinile vechi de secole. Dar anul nou vine şi la oraş, întâmpinat de pocnitori şi focuri de artificii.

Pentru cei superstiţioşi

1. Nu e bine ca între Crăciun şi Anul Nou să se tricoteze, să se coase, să se spele rufele.
2. Acel obiect pe care îl ţii în mână de Anul Nou, la 12 noaptea, sau cel pe care pui mâna imediat după ora 12 va fi cel mai important plan al vieţii tale în anul care vine. Dacă ţii bani în mână vei merge bine cu banii tot anul, dacă îţi ţii iubita de mână îţi va merge bine cu dragostea tot anul, dacă ţii paharul în mână va fi un an vesel.
3. Dorinţa pusă la miezul nopţii de Revelion are toate şansele să se împlinească.
4. E bine să ai pe masa de Crăciun şi de Anul Nou crenguţe de vâsc. Aduc noroc.
5. Aduce ghinion să intri în noul an fără nici un ban în buzunar, e bine să aveţi bani (mai ales noi) în fiecare portofel.
6. E bine să nu vă găsească anul nou cu datorii, altfel veţi avea datorii tot anul.
7. Primul om care vă trece pragul în prima zi din noul an va influenţa tot anul. Persoanele blonde sau roşcate aduc ghinion, persoanele brunete aduc noroc.
8. Prima persoană care vă sună sau vă bate la uşă în prima zi din noul an trebuie primită. Dacă prima persoană care vă intră în casă e femeie – va fi un an prost, dacă e bărbat – va fi un an norocos.
9. Nu trebuie să aruncaţi nimic din casă în prima zi de an nou, nici măcar gunoiul! E bine ca ceva sau cineva să vă intre în casă în prima zi din anul nou, nu să iasă!
10. Faceţi ceva – cât de mic – care are legătură directă cu munca dv. în prima zi a noului an pentru a vă merge bine la serviciu tot anul.
11. Nu spălaţi nimic în prima zi a noului an.
12. Prima zi din noul an trebuie să vă găseasca în curăţenie deplină, deci e bine ca înaintea anului nou să faceţi curăţenie şi în cele mai ascunse colţuri.
13. Îmbrăcaţi ceva nou pe 1 ianuarie.
14. Faceţi mult zgomot la miezul nopţii pentru a alunga spiritele rele (clopoţei, petarde etc).
15. Nu împrumutaţi bani şi nu faceţi datorii pe 1 ianuarie.
16. Aduce noroc să mănânci carne de porc sau linte de Anul Nou.
17. Anul Nou va fi luminos şi bun dacă se lasă o lampă sau o lumânare aprinsă până la ziuă.
18. E bine să vă îmbrăcaţi în roşu în noaptea de Revelion.
19. Ceea ce faci în ajun de An Nou vei face tot anul următor.
20. Copiii născuţi de Crăciun sau de Anul Nou sunt norocoşi.


Sursa:lovendal.net

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu