În 2010, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) propune tema: “Diferenţele socio-economice şi inegalităţilede gen în tutun - marketingul adresat femeilor”, sub sloganul:“Fumatul urâţeşte !”
Femeile reprezintă circa 20 % dintre cei peste 1 miliard de fumători din lume;în unele țări fetele fumeazămai mult ca băietii, dupăcum în altele prevalența fumatului la femei este mai mare decât la bărbaţi (de ex: 2002-2005 Suedia: 19% dintre femei fumează fațăde 16% barbaţi)
În România, Ministerul Sănătăţii susţine în fiecare an măsuri activeîmpotriva consumului de tutun, în special în rândul tinerilor şi al femeilor.
Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a alocat 5 183 000 lei pentru continuarea acţiunilor de prevenire şi combatere a consumului de tutun la nivel naţional. Din aceşti bani un număr de aproximativ 23 000 de persoane vor beneficia, gratuit, de tratament medicamentos specific pentru a fi ajutaţi să renunţe la fumat. De asemenea, un număr de 85 medici şi psihologi vor sta la dispoziţia celor care doresc consiliere psihologică pentru a putea renunţa la acest viciu dăunător sănătăţii. Mai multe informaţii pot fi obţinute pe site-ul www.stopfumat.euşi la tel verde 0800878673 ( accesibil din reţeaua Romtelecom).
Reprezentanţii ministerului vor afişa în unităţile sanitare din întreaga ţară următorul mesaj:
“
89 de oameni morîn fiecare zi în România din cauza fumatului, echivalentul a 4 oameni pe oră! La fiecare 15 minute, un roman moare din cauza fumatului!
50% din fumătorii de acum vor muri de boli legate de fumat dacă nu renunţă!
Tutunul este singura cauză clară a unei morţi care poate fi evitată!
La un nefumător, fumatul pasiv creşte riscul bolilor cardiace cu 25% şi al cancerului pulmonar cu 20-30%!
1 iunie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu