2 februarie 2012

Cod galben pentru.....trafic

0 Comentarii

Administrația națională de Meteorologie- Centrul Meteorologic Regional Moldova a emis o avertizare de fenomene meteorologice periculoase: COD GALBEN, în care se arată că în intervalul 03.02.2012 ora 10.00 – 05.02.2012, ora 20.00, în zona Moldovei, vor predomina ninsorile iar vântul se va intensifica, viscolind zapada.


Pentru menţinerea stării de viabilitate a reţelei de străzi şi drumuri pe raza judetului Bacău și cresterea nivelului de siguranță rutieră din zona de responsabilitate, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile prognozate, agenții de poliție rutieră şi structurii de ordine publica din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, în colaborare cu lucrătorii C.N.A.D.N.R.- Secția de Drumuri Nationale Bacău, A.R.R, R.A.R. și I.S.C.T.R., vor instala filtre rutiere în punctele obligatorii de trecere spre traseele afectate, în vederea interzicerii accesului autovehiculelor echipate neregulamentar pentru circulaţia în sezonul rece, ori limitarea temporară a deplasărilor spre aceste zone, cu devierea corespunzătoare pe alte rute accesibile .
Echipajele din teren vor patrula cu semnalele luminoase în funcţiune pe sectoarele de drum afectate de intemperii .


Împreună cu administratorul drumului, vor fi luate măsuri de închidere temporară a tronsoanelor de drum acoperite cu gheaţă, polei sau aflate în situaţie iminentă de înzăpezire, precum şi stabilirea rutelor ocolitoare, odată cu asigurarea semnalizării rutiere de interzicere a circulaţiei şi de deviere a traficului.
Închiderea temporară a circulaţiei se va aplica astfel încât să se prevină imobilizarea autovehiculelor pe tronsoanele situate în afara localităţilor.
Se va acționa totodată pentru facilitarea deplasării utilajelor de deszăpezire ori combatere a poleiului în zonele afectate .
Vor fi executate controale pentru identificarea pe drumurile publice acoperite cu zãpadã, gheaţã sau polei a autovehiculelor care circulă, fãrã sã fie dotate cu anvelope de iarnã, iar în cazul autovehiculelor de transport marfã cu o masã totalã maximã autorizatã mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducãtorului auto, fãrã ca acestea sã fie echipate cu anvelope de iarnã pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fãrã a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate .
Având în vederea atenționarea meteorologică “COD GALBEN”, le recomandăm conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu este absolut necesar și să se înformeze din timp cu privire la starea drumurilor de pe traseul ce urmează a fi parcurs.
În cazul în care călătoria nu poate fi amânată, îi sfătuim pe şoferi să-şi echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, o rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.). Să conducă prudent fără a brusca comenzile autoturismului.
De asemenea, trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele drumuri, iar în acest caz din autovehicul nu trebuie să lipsească haine groase, pături, alimente, apă şi unul sau mai multe telefoane mobile cu adaptor la priza auto.



În cazul în care traficul rutier se întrerupe din cauza zăpezii, îi sfătuim pe şoferi să oprească autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.
Îi atenţionăm pe conducătorii auto că nerespectarea interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public constituie contravenţie şi se sancţionează cu reţinerea permisului de conducere pentru o perioadă de 60 de zile şi cu amendă de la 6 la 8 puncte (de la 420 la 560 de lei).

Reamintim, de asemenea, obligaţia conducătorilor de vehicule de a circula cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara localităţilor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.
De asemenea, pietonii vor trebui să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acestora numai după ce sunt siguri că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă, ţinând cont de faptul că în condiţii de carosabil umed sau alunecos, spaţiul de frânare al autovehiculelor creşte simţitor.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu