19 februarie 2012

Avantaje pentru angajatori si ucenici

0 Comentarii

Legea nr. 106/2011- pentru modificarea si completarea Legii nr.279/2005, privind ucenicia la locul de munca, specifica in ce conditii un angajator poate incheia un contract de ucenicie la locul de munca, prin care se realizeaza formarea profesionala a ucenicului. Ucenicul este persoana cu varsta cuprinsa intre 16 si 25 de ani, care poate fi incadrata in baza unui contract de ucenicie, in situatia in care nu detine o calificare pentru ocupatia in care se organizeaza ucenicia la locul de munca.



Angajatorii care incheie un contract de ucenicie la locul de munca pot primi lunar, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, pe perioada derularii contractului de ucenicie, pentru acel ucenic, o suma egala cu 60% din valoarea indicatorului social de referinta prevazut de Legea nr.76/2002, care este, in prezent, de 500 de lei.
Pentru a asigura pregatirea teoretica si practica a ucenicului la locul de munca angajatorul trebuie sa desemneze un coordonator de ucenicie, salariat al angajatorului, cu o experienta profesionala de cel putin 5 ani in ocupatia pentru care se organizeaza programul de ucenicie. Durata contractului de ucenicie la locul de munca nu poate fi mai mai mare de 3 ani si mai mica de 12 luni.


Ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru calificarile stabilite prin legislatia in vigoare si angajatorul va organiza evaluarea pregatirii teoretice si practice a ucenicului, printr-un centru de evaluare si certificare a competentelor profesionale.
Directorul executiv al A.J.O.F.M. Bacau, Ioan Silitra, considera oportuna aceasta masura de stimulare a angajatorilor, pentru incadrarea tinerilor si formarea lor profesionala, prin ucenicie, afirmand ca: “ Tinerii ucenici şi angajatorii au posibilitatea relationarii directe pe parcursul derularii contractului. La incheierea perioadei pentru care a fost stabilit contractul de ucenicie, tinerii vor avea bine definit domeniul de activitate în care vor profesa. Sprijiniţi astfel, speram ca tot mai multi tineri vor reusi sa invete o meserie si sa fie ocupati pe piata muncii.”

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu