26 octombrie 2012

Ziua Europeana impotriva Traficului de Persoane

0 Comentarii
Peste 200 de elevi, studenti si profesori din municipiul Bacau au participat joi, 18 octombrie, la un flashmob organizat cu ocazia marcarii “Zilei Europene de Lupta Impotriva Traficului de Persoane”.

Evenimentul s-a desfasurat la prinz, in fata Casei de Cultura “Vasile Alecsandri” Bacau, si a reunit voluntari din unitatile de invatamint. La ora 13.00, participantii si-au ocupat pozitiile si, sub coordonarea coordonatorului de voluntari din cadrul Fundatiei de Sprijin Comunitar (FSC), a inceput demonstratia. Mesaje precum “Si tu poti deveni victima”, “Traficul de persoane exista”, “Deschide ochii”, “Traficul de minori are fete ascunse”, “Tu contezi, nu esti o marfa”, le-au fost impartasite trecatorilor. Pentru a fi cat mai vizibile, participantii s-au intors cu mesajele in toate cele patru puncte cardinale, urmind indicatiile organizatorilor. Intre doua reprize demonstrative, voluntarii au stat nemiscati patru minute.

Acestea au reprezentat primele patru minute alocate de fiecare in parte pentru lupta impotriva traficului de persoane. Printre cei care au tras un semnal de alarma cu privire la acest fenomen s-au numarat studentii Universitatii “Vasile Alecsandri” Bacau si liceeni de la Colegiul Economic “Ion Ghica”, Colegiul “Henri Coanda”, Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” si Colegiul National Pedagogic “Stefan cel Mare” si voluntarii FSC. "Vise spulberate" Tot pentru a marca “Ziua Europeana de Lupta Impotriva Traficului de Persoane” voluntarii FSC au prezentat o piesa de teatru pe scena Casei de Cultura. Piesa “Vise Spulberate” nu a fost aleasa intamplator, ci reprezintă cazuri inspirate din fapte reale, fiind interpretată de voluntarii Fundatiei de Sprijin Comunitar. Pe toata durata evenimentului reprezentanti ai Fundatiei de Sprijin Comunitar, Ai DGASPC-ului cat si ai Agentiei de luptă împotriva Traficului de persoane au raspuns intrebarilor elevilor aflati in sala.

 România continuă să fie ţara de origine pentru traficul de persoane, iar în ultimul an, numărul persoanelor exploatate prin muncă forţată îl depăşeşte pe cel al persoanelor exploatate sexual. Pe de altă parte, studiile efectuate arată plasarea unui număr mare de tineri din România în situaţii de risc din punct de vedere socio-economic, ceea ce îi face, pe fondul lipsei de informare, potenţiale victime ale traficului de persoane exploatate prin muncă; situaţia de risc din punct de vedere socio-economic corelată cu intenţia de emigrare declarată de un număr mare de tineri reprezintă factori care favorizează plasarea lor în poziţia de victime potenţiale. Rolul campaniilor de informare este de a încuraja şi susţine tinerii în implicarea lor alături de actori guvernamentali şi neguvernamentali, pentru prevenirea răspândirii fenomenului la nivelul comunităţilor de apartenenţă.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu