Ca în fiecare an, pe 31 octombrie se celebrează Ziua Mării Negre, zi care marchează data semnării primului Program Strategic de Acţiune pentru reabilitarea şi protecţia Mării Negre în anul 1996. Marea Neagră colectează apele de pe un teritoriu de peste 430,000 de Km2 pe care trăieşte o populaţie de peste 160 de milioane de locuitori.
Este binecunoscut faptul că în bazinul Mării Negre, în a doua parte a secolului trecut, a avut loc o deteriorare a mediului ca urmare a exploatării neraţionale a resurselor naturale, despăduririlor în exces şi degradării solului, contaminării râurilor şi lacurilor datorită utilizării unor tehnologii industriale depăşite şi a practicilor agricole intensive. Toate acestea au determinat afectarea Mării Negre cu efecte directe asupra biodiversităţii marine.
La aceste probleme s-a adăugat, în ultimii ani, fenomenul schimbărilor climatice, care a adus o dimensiune nouă, ce poate avea un impact deosebit asupra activităţilor noastre viitoare. Cu toate acestea, aşa cum au evidenţiat şi analizele realizate la nivelul Comisiei Mării Negre, în ultimii 10 ani s-a constatat o îmbunătăţire uşoară, dar continuă a calităţii mediului marin.
Având în vedere că problemele de mediu care au generat afectarea mediului marin al Mării Negre au caracter transfrontalier, în anul 1992 a fost semnată, la Bucureşti, Convenţia pentru protecţia Mării Negre împotriva poluării, ca o bază pentru colaborarea între statele riverane precum şi ca un cadru de acţiune cu principalele organizaţii regionale şi internaţionale, care pot contribui la soluţionarea lor.
Totusi Marea noastra chiar daca nu are de la un nivel incolo diversitate marina, are foarte multe alte resurse, ce sunt o sursa de exploatare pentru BAIETII DESTEPTI!
1 noiembrie 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu