22 noiembrie 2014

NU! pedepselor fizice, verbale sau psihologice pentru disciplinare

0 Comentarii
Începând din această lună, 40 de părinţi din comunele Corbasca, Coloneşti, Gura Văii şi Răchitoasa vor învăţa să spună NU! pedepselor fizice, verbale sau psihologice pentru disciplinarea copiilor, participând la ateliere de lucru pe tema disciplinării pozitive. 

Scopul atelierelor este de a sprijin părinţii şi familiile să adopte metode de disciplinare pozitivă, înţelegând totodată care sunt efectele negative ale abuzului verbal, care este una dintre cele mai obişnuite forme de violenţă şi cea mai puţin recunoscută formă a violenței împotriva copiilor. Atelierele vor fi realizate de profesioniştii locali(asistent social, asistent medical comunitar, cadre didactice etc.) din cele 4 comunităţi, câte 2 ateliere/comunitate, utilizând ca material de referinţă un ”Ghid de lucru cu comunitatea şi familia”, elaborat de UNICEF şi partenerii săi, People Services International România. 

Profesioniştii locali, nu numai că vor transmite mesajul cu privire la necesitatea recunoaşterii şi adresării violenţei, dar vor lucra şi cu familiile, vor oferi consiliere şi vor sprijini părinţii și îngrijitorii copiilor să adopte metode de disciplinare pozitivă. Aceste ateliere sunt organizate în cadrul Proiectului ”Prima prioritate: niciun copil invizibil”, componenta ”Implicarea comunităţii în reducerea violenţei asupra copilului”, și se înscriu în Campania “Violența verbală rănește!”, derulată de UNICEF în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopţie (ANPDCA) şi Departamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei şi Bărbați (DESFB) din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV). 

Campania are rolul să crească nivelul de informare şi conştientizare a publicului cu privire la formele de violenţă împotriva copiilor, în special a abuzului verbal. Din punctul de vedere al UNICEF, una dintre principalele probleme este aceea că violenţa împotriva copiilor, mai ales abuzul verbal şi psihologic (cum ar fi țipatul, înjosirea, amenințarea etc.) şi formele de pedeapsă corporală (cum ar fi pălmuirea, tragerea de păr) sunt tolerate şi chiar acceptate. 
Datele UNICEF arată că, atunci când un copil face ceva greşit, prima reacţie a 54% dintre părinţi este de a ridica vocea, iar 11% dintre părinţi pălmuiesc imediat copilul sau îl trag de păr. Violenţa verbală este cea mai răspândită şi cea mai puţin recunoscută formă de violenţă, dar cu efecte la fel de puternice asupra dezvoltării copiilor, inclusiv asupra dezvoltării creierului. 

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu