20 ianuarie 2015

Bilantul activitătilor C.R.P.E.C.A. Bacău - 2014

0 Comentarii
In data de 20 ianuarie, în Sala de Ședințe a Palatului Administrativ din Bacău, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău (C.R.P.E.C.A. Bacău)- structură a Agenției Naționale Antidrog, a prezentat bilanțul activităților desfășurate în anul 2014. La eveniment au participat 37 de reprezentanți ai instituțiilor și organzațiilor non-guvernamentale partenere celor două centre județene din cadrul C.R.P.E.C.A. Bacău: Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău (C.P.E.C.A. Bacău) și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog al județului Neamț (C.P.E.C.A. Neamț).

                Agenţia Naţională Antidrog, în exercitarea rolului de coordonator naţional al politicii antidrog, a urmărit o abordare echilibrată a implementării măsurilor în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, aspecte prevăzute în:
  • Programul de guvernare 2013- 2016 (Cap. “Interne” şi Cap. “Tineret şi sport”)
  • Strategia Naţională Antidrog 2013- 2020
                Obiectivul strategic fundamental urmărit este “constituirea unui sistem integrat de instituţii şi servicii publice ce va asigura reducerea prevalenţei şi incidenţei consumului de droguri în rândul populaţiei generale, asistenţa medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri şi eficientizarea activităţilor de prevenire şi combatere a producţiei şi traficului de droguri”.
                Astfel, în concordanţă cu obiectivele stabilite în Strategia Naţională Antidrog, în anul 2014 la nivelul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bacău au fost stabilite următoarele obiective:
reducererea cererii de droguri;
implementarea unor proiecte de informare, educare şi conştientizare în domeniul consumului de droguri adresate copiilor, adolescenţilor şi tinerilor din judeţele Bacău şi Neamţ;
ü stimularea şi susţinerea demersurilor organizaţiilor neguvernamentale din judeţele Bacău şi Neamţ de a implementa proiecte pe domeniul prevenirii consumului de droguri şi atragerea de noi surse de finanţare;
dezvoltarea unui sistem integrat de asistenţă a consumatorilor de droguri la nivelul regiunii şi atragerea de noi parteneri pentru dezvoltarea reţelelor locale de servicii de asistenţă.
  reducerea ofertei de droguri;
creşterea gradului de cunoaştere a fenomenului traficului şi consumului de droguri, precum şi a infracţiunilor conexe, la nivelul regiunii Bacău - Neamţ
  coordonarea în domeniul drogurilor;
elaborarea Strategiilor Judeţene Antidrog 2014 - 2020  şi a Planurilor de Acţiune 2014-2016 şi avizarea lor de către autorităţile publice locale (Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean) cu participarea şi consultarea tuturor actorilor sociali locali cu atribuţii în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri
  îmbunătăţirea nivelului de cunoaştere;
creşterea nivelului de cunoaştere a specialiştilor din diverse domenii prin derularea unor instruiri şi cursuri de formare şi perfecţionare în domeniul drogurilor, cu recunoaştere naţională.
 
                Drogurile reprezintă în continuare o ameninţare majoră pentru sănătatea publică. La nivel mondial, UNODC (United Nations on Drugs and Criminality) estimează între 153 şi 300 milioane de consumatori de droguri ilicite, reprezentând între 3,4% şi 6,6% din populaţia cu vârsta între 15-64 ani;
200.000 de consumatori mor din cauza consumului de droguri (cauze directe).
                În Europa, cel puţin 1,1 milioane de europeni care urmează, anual, un tratament pentru consum de droguri; între 7000 şi 8000 de persoane mor ca urmare a unor supradoze de droguri.
                Conform studiului UNICEF România - 2013, un procent de 7,5% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani au consumat cel puțin o dată în viață droguri. Față de anii anteriori, tendința este în creștere așa cum arată ultimul studiu ESPAD realizat în anul 2011 (acest studiu cu date comparative la nivel european, se realizează o dată la 4 ani) arată faptul că adolescenții de 16 ani din România au consumat droguri ilegale cel puțin o dată în viață, într-o proporție de 10% (7% în 1999, 3% în 2003, 5% în 2007) - sursa ANA, studiul ESPAD.
                Ca răspuns instituțional, în anul 2014, Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bacău şi Neamţ au acordat servicii de prevenire unui număr de 24.097 persoane (2% din populaţia totală a judeţelor Bacău şi Neamţ), în cadrul a 882 de activităţi preventive desfăşurate. Dintre beneficiarii serviciilor de prevenire 51,6% sunt membrii ai comunităţii locale, 40,7% sunt elevi înscrişi în toate ciclurile de învăţământ (preşcolar şi primar, gimnazial şi liceal), 0,9% sunt studenţi şi în proporţii egale de 3,4% sunt părinţi şi cadre didactice. Astfel, s-au constatat:
ü  creşterea calităţii actului educaţional (mai puţin accent pe “informare”,  mai mare accent pe “dezvoltare de abilităţi sociale”, “autocunoaştere”, “exprimarea emoţiilor şi sentimentelor”;
ü  accentuarea serviciilor de prevenire în mediul școlar pe ciclurile primar şi gimnazial – normalitate şi în corelaţie directă cu definiţia prevenirii;
ü  activităţi de prevenire selectivă şi indicată pentru nivelul liceal (activităţi de dezvoltare a abilităţilor sociale pentru elevii care deja au experimentat consumul de droguri).
                Dintre exemplele de bune practici din anul 2014, vom aminti doar două: ”Conduită Rutieră Antidrog”, proiect de prevenire a consumului de alcool și droguri ilicite la volan implementat de CPECA Neamț și Serviciul Rutier Neamț și finanțat de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Neamț și ”Comunicarea îndepărtează izolarea”, proiect de dezvoltare a abilităților de comunicare destinat tinerilor privați de libertate și femeilor private de libertate din Penitenciarul Bacău, implementat de CPECA Bacău / prin Clubul de Voluntariat Antidrog al Centrului, Penitenciarul Bacău și Asociația pentru Prevenirea Adicției și Comportamentului Adictiv Bacău.
                Ca răspuns instituțional în privința serviciilor de asistență, în cadrul reţelei furnizorilor de servicii de asistenţă de la nivel regional se regăsesc servicii de asistenţă medicală - 47%, psihologică şi socială - 40%, precum şi servicii de tip - suport de grup - 13%. La nivel regional au fost identificate alte 25 de instituţii care furnizează de servicii de asistenţă medicală de urgenţă şi psihiatrie, laboratoare de analize, servicii de asistenţă socială şi psihologică şi servicii de tip -  grup de suport.
            Servicii oferite de C.R.P.E.C.A. Bacău
       17 beneficiari - 5 dintre aceştia fiind în stare privativă de libertate - 65% dintre aceştia referiţi de către DIICOT, 30% de către Serviciile de Probaţiune, 5% din proprie iniţiativă (familie);
       84 de şedinţe de consiliere individuală, din care 17 de management de caz, 51 de şedinţe de evaluare;
       6 din cei 17 beneficiari (35,3%), nu au trecut la următoarea etapă de includere într-un program de asistenţă, ci au fost doar informaţi despre serviciile oferite şi posibilitatea de accesare a lor;
       74 de informări către aparţinători ai consumatorilor de droguri referitoare la tipurile de servicii disponibile pentru recuperarea dependenţilor, efectele dependenţei şi modalităţi de recuperare.
                Serviciile oferite în anul 2014, au fost preponderent de evaluare, ca urmare a dispoziţiilor primite de la DIICOT local sau din regiunile învecinate (SV şi IS), odată  cu aplicarea art. 19/1 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, modificată prin Legea 187/2012.
                Dificultăți întâmpinate:
          Educaţia profesionistă în privinţa drogurilor, ca instrument al politicilor antidrog, întâmpină dificultăţi în sensul că se aşteaptă prea mult de la ea şi de multe ori trebuie să lupte cu senzaţionalul.
          Impactul educaţiei antidrog ar fi mult mai mare, dacă următoarele observaţii ar fi luate în considerare:
        “simpla informare” nu conduce necondiţionat la modificări în atitudinea şi comportamentului grupului ţintă vizat de un proiect sau program de prevenire;
        tinerii care constituie grupul ţintă în prevenirea consumului de droguri au mai multă nevoie de orientare în procesul de învăţare, pentru a putea rezolva probleme legate de adolescenţă, decât ar avea nevoie de informaţii despre droguri;
        Informaţiile şi educaţia antidrog ar putea fi mai utile pentru părinţi, educatori, profesori şi alte persoane – cheie care intră în contact cu tinerii;
        Prevenirea consumului de droguri va fi mai credibilă dacă este plasată corelat interinstituţional, dacă este evaluată din punctul de vedere al eficienţei şi eficacităţii, dacă este standardizată.
Obiective pentru anul 2015:
          Creşterea nivelului de educare al copiilor şi tinerilor privind consecinţele negative ale consumului de droguri.
          Promovarea cunoaşterii fenomenului traficului şi consumului de droguri la local prin efectuarea de analize şi evaluări locale privind consumul de substanţe psihoactive.
          Asigurarea cadrului necesar dialogului în vederea dezvoltării unui sistem de cooperare integrat între instituţiile publice şi organizaţiile non-guvernamentale în domeniul antidrog.
          Dezvoltarea reţelelor locale de prevenire a consumului de substanţe psihoactive prin realizarea de cursuri de formare adresate specialiştilor din diferite domenii (educaţie, asistenţă socială, ordine publică etc.).
          Stimularea şi susţinerea demersurilor organizaţiilor neguvernamentale de a implementa proiecte pe domeniul prevenirii consumului de droguri şi atragerea de noi surse de finanţare;
          Dezvoltarea reţelei de servicii de asistenţă medicală, psihologică şi socială prin identificarea de noi furnizori de astfel de servicii pentru consumatorii de droguri şi aparţinătorii acestora.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu