16 ianuarie 2015

ISU Bacau la bilant

0 Comentarii
Obiectivul fundamental al activităţii desfăşurate la nivelul instituţiei în anul 2014 a urmărit eficientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, în vederea menţinerii sub control a riscurilor şi asigurarea stării de normalitate a vieţii comunităţilor umane.
În anul 2014, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău, au avut loc 6028 evenimente, cu o rată de 16,51 pe zi, (faţă de 4304 în aceeaşi perioadă a anului 2013, cu o rată de 11,79).
La 91,08% din totalul de 516 incendii, respectiv la 470 incendii, a fost nevoie de intervenţia serviciilor profesioniste. Faţă aceeaşi perioadă a anului 2013, când s-au înregistrat 439 incendii lichidate de/cu sprijinul serviciilor profesioniste, se constată o creştere cu 7,06%.
Echipajele SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău au intervenit în 4253 cazuri, faţă de 2945 în aceeaşi perioadă a anului 2013.
În urma intervenţiilor desfăşurate pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, au fost salvate 151 persoane, din care 119 adulţi şi 32 copii.
Din păcate, s-au înregistrat şi 17 victime la incendii, din care 11 persoane decedate şi 6 persoane rănite, faţă de 25 victime, 5 rănite şi 20 decedate, în anul 2013.

În perioada mai – iulie, judeţul Bacău s-a aflat sub incidenţa a 6 avertizări privind producerea de fenomene hidro-meteorologice COD PORTOCALIU şi 20 COD GALBEN, în urma precipitaţiilor abundente fiind afectate un număr de 32 unităţi administrativ-teritoriale.
Avându-se în vedere indicatorii de performanţă şi de evaluare, Inspecţia de Prevenire a desfăşurat în anul 2014 (comparativ cu anul 2013), următoarele activităţi:
·     3.249 (1.547) de controale de specialitate pe linia prevenirii şi stingerii incendiilor şi protecţiei civile în care au fost cuprinşi:
-           1.350 (651)operatori economici
-           1.670 (552) instituţii;
-           0 (2) societăţi/institute de proiectare
-           7 (12) construcţii hidrotehnice;
-           4 (3) puncte de comandă;
-           9 (5) obiective care prezintă pericole de accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase;
-           115 (55) obiective de investiţii;
-94 (267) la localităţi. 

Prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare EURONEST, în care Consiliul Judeţean Bacău este membru, inspectoratul a fost dotat în ultimii ani, în cadrul proiectului „Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul major de intervenţie 3.3 – Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă”, cu un număr de 19 autospeciale de intervenţie, în valoare totală cu T.V.A. de 16.599.003 lei.
În contextul viziunii „România - un loc mai sigur şi o naţiune pregătită”, pentru anul 2015 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău îşi propune următoarele obiective prioritare:
Ø creşterea gradului de profesionalism şi operativitate la intervenţii şi misiuni a subunităţilor de intervenţie;
Ø asigurarea unei capacităţi de răspuns credibile prin:
§  asigurarea unei permanente capacităţi de protecţie eficientă şi adecvată la riscurile existente şi probabile la adresa securităţii individuale şi colective a populaţiei;
§  evaluări şi prognoze realiste asupra riscurilor existente pe raza unităţilor administrativ – teritoriale;
Ø continuarea demersurilor pentru asigurarea condiţiilor necesare înfiinţării unor structuri de intervenţie, în vederea reducerii timpului de răspuns în situaţii de urgenţă la nivelul unor localităţi din zona de competenţă la care accesul în prezent este mai dificil;
Ø continuarea demersurilor de identificare a posibilităţilor de accesare a fondurilor europene nerambursabile cu sprijinul I.G.S.U. şi al autorităţilor publice judeţene;
Ø consolidarea fluxului informaţional/decizional, încă din faza de identificare a surselor de risc, monitorizarea factorilor de risc şi a măsurilor de prevenire;
Ø crearea unei culturi de securitate la nivelul comunităţilor locale (autorităţi locale şi cetăţeni) pentru cunoaşterea diferitelor tipuri de riscuri specifice, a măsurilor de prevenire a acestora, precum şi a comportamentului de adoptat în cazul producerii lor. 

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu