15 ianuarie 2015

Jandarmeria Bacau la bilant

0 Comentarii
La finele anului trecut, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bacău a desfăşurat activitatea de bilanţ pentru anul 2014, la care au participat Prim-adjunctul Inspectorului General şi Şef al Statului Major al Jandarmeriei Române, general de brigadă dr. Vasilică Ovidiu, prefectul Constantin Dorian Pocovnicu, subprefectul Constantin Toma, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Ionel Floroiu, viceprimarul municipiului Bacău, Vasile Tescaru şi şefii şi comandanţii celorlalte structuri ale M.A.I., M.A.N., şi ai altor instituţii colaboratoare.

            Realizările anului 2014 au fost prezentate sintetic, cu accent pe contribuţia la asigurarea ordinii şi siguranţei publice, dar şi pe greutăţile determinate de austeritatea bugetară prelungită. Dincolo de cifre, pe care le veţi găsi la finalul acestui material, adevărata evaluare este făcută de cei care beneficiază direct de activitatea Jandarmeriei, cetăţenii, iar majoritatea acestora şi-au exprimat încrederea în instituţia noastră, ceea ce ne plasează în primele trei locuri dintr-un total de 21 de instituţii (conform sondajului Inscop Research, în luna ianuarie 2014). Onorante au fost şi cuvintele rostite de invitaţi, care au apreciat activitatea Jandarmeriei din judeţul Bacău şi modul de colaborare interinstituţional.
Activităţile pentru organizarea şi executarea misiunilor din competenţă au avut ca scop realizarea obiectivului cuprins în Programul de Guvernare 2013-2016, “Creşterea continuă a gradului de siguranţă al cetăţeanului atât în mediul rural cât şi în mediul urban" şi în mod special a direcţiilor de acţiune „Creşterea siguranţei cetăţeanului prin combaterea fenomenului infracţional stradal, precum şi prin creşterea siguranţei civice în zona instituţiilor de învăţământ preuniversitar", respectiv „Prevenirea şi combaterea crimei organizate, a traficului ilicit de droguri şi a celorlalte substante interzise".
          Pentru asigurarea unui climat de normalitate cu ocazia desfăşurării unor activităţi în spatiul public, în perioada de referinţă au fost executate  în sistem integrat în temeiul acţional stabilit de reglementările în vigoare,  1017 misiuni de asigurare a ordinii publice la manifestări publice (culturale, sportive, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, religioase şi revendicative,  reprezentând o creştere cu 18.6% faţă de anul 2013.
         De asemenea,  un obiectiv prioritar urmărit a fost asigurarea ordinii publice în zona instituţiilor de învăţământ preuniversitar pe parcursul anului şcolar şi cu ocazia examenelor naţionale de capacitate, bacalaureat şi definitivat.
        Asigurarea unei reacţii imediate şi oportune a constituit o prioritate executându-se 706  intervenţii la solicitare prin S.N.U.A.U. „112" sau alte apeluri telefonice şi 5 acţiuni de salvare-evacuare.
        Pentru îndeplinirea obiectivului referitor la angrenarea într-un mediu comun de operare şi în sistem integrat a structurilor M.A.I., pentru reducerea infracţionalităţii stradale, au fost executate în baza planurilor de cooperare/colaborare, 1184 acţiuni în comun, din care 421 cu poliţia şi 763 cu celelalte instituţii (executorii judecătoreşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Bacău,  Direcţia Silvică, Inspectoratul General pentru Imigrări, Garda de Mediu, Inspectoratul Teritorial de Muncă, E-ON Moldova şi cu organele specializate ale primăriilor).

          Pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale şi creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, am executat 10.918 misiuni de menţinere a ordinii publice în sprijinul structurilor de poliţie, la care adăugăm cele 745 acţiuni specifice desfăşurate de posturile de jandarmi Slănic Moldova şi Tg.-Ocna.       

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bacău a asigurat în bune condiţii paza şi protecţia celor 24 de obiective, ordinea interioară în 7 instanţe de judecată, supravegherea şi intervenţia pe cei 180 km. conducte transport produse petroliere din judeţ. De asemenea, am executat 1771 misiuni de transport corespondenţă clasificată şi 420 transporturi speciale, de bunuri şi valori.
         Pe timpul executării misiunilor din competenţă, personalul structurilor de protecţie instituţională a aplicat 534 sancţiuni contravenţionale, din care 429 amenzi în valoare de 76.150 lei, iar 105 persoane au fost avertizate şi a constatat o infracţiune cu un autor.
          Pe timpul executării misiunii de pază, protecţie, supraveghere şi intervenţie la conductele magistrale de transport produse petroliere efectivele de jandarmi au acţionat pentru prevenirea sustragerilor şi semnalarea operativă a avariilor, iar din faptul că, în perioada analizată nu au fost nu au fost înregistrate scăderi de presiune, concluzionăm că misiunea şi-a atins eficienţa.

Din analiza indicatorilor specifici rezultă că, în anul 2014 au fost constatate un număr de 240 infracţiuni şi s-au aplicat 4853 sancţiuni contravenţionale din care 3059 amenzi contravenţionale şi 1260 avertismente scrise.
           Din numărul total de infracţiuni, 98 au fost constatate pe timpul desfăşurării de acţiuni proprii şi 142 în patrulele mixte cu poliţia.
           Ca răspuns la solicitarea magistraţilor de a participa la efectuarea unor acte procedurale,  au fost puse în executare un număr de 1459  mandate de aducere, din care 606 materializate prin prezentarea persoanei.
           In scopul promovării unei culturi de ordine şi siguranţă publică în rândul comunităţilor, am desfăşurat 412  acţiuni specifice, cu o medie de  34 acţiuni de prevenire/lună, ocazie cu care au fost distribuite un număr de 10190 materiale informativ-educative.

Principalele direcţii pentru anul 2015:
Ø   Creşterea performanţei activităţilor operative ;
Ø   Creşterea performanţei activităţilor de suport;
Ø   Creşterea performanţei capacităţii instituţionale. 

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu