30 iunie 2015

Ziua Dunării

0 Comentarii
În data de 29 iunie, țările dunărene sărbătoresc Ziua Dunării. Această dată s-a stabilit la Viena pe 1 iunie 2004, la inițiativa Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR). Data marchează semnarea Convenției pentru Protecția Fluviului Dunărea, pe 29 iunie 1994, la Sofia (Bulgaria).
Sărbătorim Fluviul Dunărea, al cărui bazin este format din teritoriul sau părţi din teritoriul a 19 state europene. Dunărea este cel de-al doilea fluviu al Europei, cu o lungime de 2870 km, de la izvor și până la vărsarea în Marea Neagră. Traversează zece țări și patru capitale (Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad), parcurgând în drumul său contexte politice, economice și istorice foarte diferite. Bazinul Dunării găzduiește ecosisteme diferite, incluzând zone umede de importanță europeană și asigurând suportul și resursele pentru mai mult de 80 de milioane de oameni. În aceste condiții,cooperarea internaţională, bazinală şi bilaterală este deosebit de importantă, fiind o condiţie pentru dezvoltarea durabilă şi pentru protejarea şi conservarea ecosistemelor acvatice. Acest fluviu reprezintă o punte de legătură între statele pe care le traversează.
Activităţile dedicate Zilei Dunării se desfăşoară sub coordonarea Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea în toate statele dunărene sub sloganul „Fii activ" , pentru a manifesta dorinţa comună a acestora de a-şi uni forţele în sprijinul protejării şi conservării acestui fluviu şi a tuturor resurselor de apă din bazinul său.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu