În ziua de luni, 18 aprilie 2016, primul obiectiv al „Şcolii Altfel” a fost vizitarea Muzeului de artă – Bacău, întregul etaj superior găzduind expoziția de tablouri realizate de către pictorul Nicu Enea. Cel de-al doilea obiectiv a fost vizitarea casei memoriale Nicu Enea, care expune lucrări ale artistului, dar şi ale soţiei sale Elvira Enea, casă aflată pe strada ce poartă tot numele artistului, construită în anul 1926, proprietar fiind Gheorghe Paloşanu, tatăl Elvirei.
Ziua de marți, 19 aprilie 2016, a început cu vizitarea bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” CFR – Bacău, pictată tot de către Nicu Enea. Copiii Şcolii Gimnaziale „Alexandru Piru” din Mărgineni, împreună cu preoţii însoţitori, au fost primiţi cu multă dragoste de către preoţii slujitori ai acestei Sfinte Biserici, părintele paroh Constantin Ciobanu, prezentându-le celor prezenţi istoricul bisericii, din care amintim următoarele detalii: „Biserica este pictată în interior de pictorul băcăuan Nicu Enea în tehnica numită in causto, care întrebuinţează în loc de ulei ceară curată de albine, la care se adaugă răşina în anumite proporţii şi puţin lac, care se aplică pe tencuiala proaspată. Pictura murală realizată între anii 1937-1938, în decursul anilor s-a acoperit cu un strat de praf şi fum, de aceea, în anul 1957 a fost spalată şi curăţită tot de pictorul Nicu Enea, ajutat de pictorul Gheorghe Iliescu din Roman, cu cheltuiala enoriaşilor şi sub directa supraveghere a preotului paroh Sion Vasile. Stilul picturii este neoclassic”. La sfârşitul acestei vizite, părintele paroh a dăruit tuturor celor prezenţi suveniruri, îndemnând copilaşii să iubească în continuare Biserica, Şcoala şi Familia, factori decisivi în educaţia şi formarea lor.
Al doilea obiectiv al acestei zile a fost vizitarea Muzeului Etnografic din satul Lilieci (comuna Hemeiuş, judeţul Bacău), realizat prin sârguinţa tânărului Ştefan Alexandru Negru (director-coordonator), elev în clasa a IX-a A laColegiul Naţional de Artă „George Apostu”. Toţi cei prezenţi au fost impresionaţi de exponate, destul de multe şi variate, dar şi de explicaţiile oferite cu precizie şi minuţiozitate, despre rolul şi importanţa fiecărui obiect în parte.
„După cum bine se ştie, în săptămâna 18–22 aprilie 2016, se desfăşoară programul „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, dedicat activităților educative extracurriculare și extrașcolare. Acest program dorește participarea elevilor la acțiuni cât mai variate, în contexte informale, care să cuprindă activități culturale, religioase, tehnico-științifice, sportive, de voluntariat, în care participanţii relaționează, comunică și îşi dezvoltă aptitudini pentru proiecte şi lucrul în echipă”.
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu