25 mai 2016

Comune afectate de ploi

0 Comentarii
În intervalul 24.05.2016, ora 22:00 – 25.05.2016, ora 15:00, judeţul Bacău se află sub incidenţa unei atenţionări meteorologice COD PORTOCALIU. De asemenea, cursurile de apă din bazinul hidrografic Trotuş, se află sub incidenţa unei avertizări hidrologice COD PORTOCALIU în intervalul 24.05.06.2016, ora 24:00 – 25.05.2016, ora 24:00, iar afluenţii mici ai râului Siret, aferenţi sectorului Lespezi – s.h. Drăgeşti se află sub incidenţa unei avertizări hidrologice COD PORTOCALIU în intervalul 24.05.2016, ora 21:30 – 25.05.2016, ora 06:00.
Conform datelor furnizate de către Administraţia Bazinală de Apă Siret, la ora 17:00, la staţia hidrometrică de pe pârâul Sulţa, afluent al râului Trotuş, au fost înregistrate precipitaţii de 16 l/mp. La ora 18:00, la staţia hidrometrică Haloş, de pe râul Caşin, afluent al râului Trotuş, a fost depăşită cota de atenţie cu 10 cm (H=300).
În data de 24.05.2016, începând cu ora 16:02, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. CONSTANTIN ENE” al Judeţului Bacău a fost anunţat, prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, despre faptul că, în urma precipitaţiilor abundente înregistrate în ultimele ore şi a revărsării unor cursuri de apă, în mai multe localităţi din judeţul Bacău s-au produs pagube la gospodării cetăţeneşti, astfel:
Ø în comuna Mănăstirea Caşin, sat Mănăstirea Caşin au fost afectate aproximativ 150 de gospodării. Din cadrul I.S.U.J. Bacău au acţionat 19 pompieri salvatori, cu două autospeciale de intervenţie cu apă şi spumă, o barcă pneumatică cu motor, un autoturism pentru munca operativă, o autospecială de primă intervenţie şi comandă, o motopompă remorcabilă şi o motopompă transportabilă. De asemenea, în zonă au mai acţionat nouă voluntari din cadrul S.V.S.U. Mănăstirea Caşin cu trei utilaje grele – unul de la Primăria M-rea Caşin şi două de la o societate comercială, din orașul Tg. Ocna. Din cauza fenomenelor meteorologice, au fost afectate 26 de puncte de transformare din reţeaua de distribuţie a energiei electrice (2922 consumatori). La faţa locului a acţionat o echipă de lucru din cadrul S.C. E.On România Distribuţie S.A. În satul Mănăstirea Caşin, forţele de intervenţie au evacuat două persoane în vârstă, a căror locuinţă a fost afectată de revărsarea pârâului Sărăţel. La ora raportării, în comuna M-rea Caşin, debitul apelor este în scădere.
Ø în comuna Caşin, satul Curiţa a fost complet izolat, pentru aproximativ 3 ore din cauza revărsării apelor şi colmatării podului prin care se face accesul în localitate. În satul Curiţa, iniţial, au fost raportate ca fiind afectate aproximativ 150 de gospodării. Conform raportului operativ, înaintat de Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Caşin, rezultă faptul că, numărul gospodăriilor afectate este de 50. La ora 17:55 a fost luată măsura întreruperii alimentării cu energie electrică. La faţa locului au acţionat 18 pompieri militari, cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă, două autoturisme pentru munca operativă, un autocamion şi două motopompe transportabile. De asemenea, în zonă au acţionat şi 30 de voluntari;
Ø  în localitatea Slănic Moldova, drumul judeţean DJ 116 a fost blocat cu lemne şi aluviuni. Zona a fost degajată de Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, care a acţionat cu șase voluntari, un buldoexcavator şi o autospecială de intervenţie;
Ø în comuna Bogdăneşti, satul Bogdăneşti, sunt afectate 3 gospodării. La faţa locului s-au deplasat cinci pompieri salvatori cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Oneşti. În zona afectată au acţionat şi 10 voluntari din cadrul S.V.S.U. Bogdăneşti. În data de 25.05.2016, la ora 01:30, s-a realizat schimbul de efective cu patru pompieri militari.
Ø în comuna Oituz, sat Marginea, au fost afectate 5 gospodării. La faţa locului s-au deplasat 14 salvatori cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă, o autospecială de primă intervenţie şi comandă şi o autoscară mecanică, care au acţionat cu două motopompe, din care una pusă la dispoziţie de S.V.S.U. Tg. Trotuş. În zona afectată au acţionat şi patru voluntari din cadrul S.V.S.U. Oituz.
Ø  în municipiul Oneşti, pe strada Mihai Bravu, au fost inundate 2 curţi. La faţa locului au acţionat 12 pompieri militari, cu o motopompă remorcabilă;
Ø din cauza fenomenelor meteorologice, în comuna Dofteana au fost afectate 27 de puncte de transformare din reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Dintre acestea 20 aparţin unei societăți comerciale, iar șapte fac parte din reţeaua S.C. E.On România Distribuţie S.A. (1516 consumatori).
             Pentru coordonarea acţiunilor de intervenţie, în zonele afectate s-a deplasat grupa operativă a unităţii formată din opt pompieri salvatori, cu două autospeciale pentru munca operativă.
             De asemenea, două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Moineşti şi două echipaje din cadrul Gărzii de Intervenţie Comăneşti au efectuat misiuni de monitorizare a râurilor Trotuş şi Tazlău.
             Pe timpul monitorizării nu s-au constatat probleme deosebite.
Pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, au acţionat 188 de efective cu 48 de mijloace, astfel:
-       88 de cadre cu 27 de mijloace de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. CONSTANTIN ENE” al Judeţului Bacău;
-       33 de cadre cu 15 mijloace din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău;
-       8 cadre cu 2 mijloace din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău;
-       59 de voluntari din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu 4 mijloace.
Echipajele de intervenţie ale I.S.U.J. Bacău au intervenit pentru evacuarea apei din 12 curţi, 9 beciuri, 4 fântâni, o casă cu anexe, astfel:
-          Comuna Oituz, sat Marginea, a fost evacuată apa din 5 curţi
-          Comuna Mănăstirea Caşin, sat Mănăstirea Caşin, a fost evacuată apa dintr-o casă cu anexe, 2 curţi, 1 beci;
-          Comuna Caşin, sat Curiţa, a fost evacuată apa din 7 beciuri şi 3 fântâni;
-          Comuna Bogdăneşti, sat Bogdăneşti, a fost evacuată apa din 3 curţi, 1 fântână şi 1 beci;
-          Municipiul Oneşti, a fost evacuată apa din 2 curţi.

             Totodată, din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a fost convocat şi s-a întrunit în teren, Grupul de suport tehnic pentru apărarea împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidente la construcţii hidrotehnice, în vederea monitorizării situaţiei din teren şi identificării măsurilor necesare a fi luate, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteorologice periculoase.


Pompierii salvatori băcăuani vor rămâne la datorie pentru limitarea și înlăturarea efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase până la când comunitățile vor reveni la starea de normalitate
.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu