6 octombrie 2016

Simpozionul National de Estetică

0 Comentarii
Academicieni, universitari, scriitori, muzicieni și oameni de artă vor participa, în perioada 12 – 14 octombrie 2016, la cea de a XXI-a ediție a Simpozionului Național de Estetică, organizat de Centrul de Cultură “George Apostu” din Bacău, în colaborare cu Secția de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie a Academiei Române, Universitatea “George Bacovia” și Primăria Municipiului Bacău.

În deschiderea simpozionului, miercuri, 12 octombrie, ora 17.00, la Centrul de Cultură “George Apostu”, prof.univ.dr. Cătălin Turliuc, istoric și cercetător științific la Institutul de Istorie “A.D. Xenopol” al Academiei Române din Iaşi, va răspunde la o întrebare provocatoare: “CINE (MAI) SUNTEM? O nouă revoltă a fondului nostru nelatin, neoprotocronism sau o nouă provocare ştiinţifică?”
În cadrul “Spectacolului Cărții” vor fi prezentate cele mai recente apariții ale autorilor Octavian Opriș, Ovidiu Genaru și Gheorghe Iorga, de către Lucian Vasiliu și lect.univ.dr. Adrian Jicu. O importanţă deosebită revine lansării numărului 45 al revistei de cultură “Vitraliu”, în care sunt publicate mai multe studii/eseuri/opinii despre viața și opera unor personalități aniversate în anul 2016: William Shakespeare (400 de ani de la moarte); Antim Ivireanul (300 de ani de la moarte); Nicolae Labiș (60 de ani de la moarte); Tristan Tzara (120 de la naștere și 100 de ani de la apariția fenomenului „Dada”). Programul artistic va fi asigurat de trioul “Syrinx”, în componența Dorel Baicu – flaut, Dorin Gliga – oboi, Pavel Ionescu – fagot.

Joi, 13 octombrie, de la ora 11.00, la Universitatea “George Bacovia”, va avea loc Conferința Națională de Estetică, sub genericul “Controverse cordiale despre frumos”. Vor prezenta comunicări acad. Alexandru Boboc, prof.univ.dr. Marin Aiftincă, prof.univ.dr. Petru Bejan.
De la ora 18.00, participanții în program sunt invitați la concertul extraordinar Edward Elgar, susținut de Filarmonica “Mihai Jora” din Bacău.

Vineri, 14 octombrie, de  la ora 11.00, în sala “Nicu Enea” a SIF Moldova, vor avea loc întâlniri reunite sub titulatura “Conexiuni amicale”, iar de la ora 17.00, la Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău, publicul este invitat la vernisajul expoziției itinerante de imagini
„impermanences″ a artistului Leonard Răchită, renumit sculptor, fotograf , profesor de sculptură şi de arte decorative, stabilit la Paris. Expoziția a fost itinerată la Paris, la Galeria Satellite, în data de 13 mai 2016 și la Tokyo, Galeria Hinoki F, în data de 12 septembrie 2016 și se desfăşoară sub genericul „Pe urmele lui Apostu”, urmărindu-se refacerea drumului simbolic România-Franța-Japonia, pe care însuşi marele sculptor George Apostu l-a parcurs. Expoziția este însoțită de albumul artistului, editat de Centrul de Cultură „George Apostu”.
Programul zilei de vineri include ceremonia de decernare a Diplomei de Excelenţă şi Premiului Centrului de Cultură “George Apostu” pentru anul 2016 și concertul de gală susţinut de Cvartetul Passione (Bucureşti), compus din: Diana Jipa – vioara I, Cristina Paşa – vioara a II-a, Mădălina Penciu – viola, Violeta Tuţă-Popescu – violoncel.

Programul Simpozionului Naţional de Estetică, ediţia a XXI-a

Miercuri , 12 octombrie


Ora 17.00  Centrul de Cultură „George  Apostu” Bacău
                  Deschiderea oficială a Simpozionului Naţional de Estetică, ediţia a XXI-a
   Alocuțiune: „CINE (MAI) SUNTEM? O nouă revoltă a fondului nostru nelatin, neoprotocronism sau o nouă provocare ştiinţifică?”
                              prof.univ.dr. Cătălin Turliuc
   Spectacolul cărţii:
                                         Octavian Opriș: „Democrația prin încercări și erori”
                                                      Prezintă: Gheorghe Iorga
                                         Ovidiu Genaru: „Terapia cu îngeri”
                                                      Prezintă: Lucian Vasiliu
                                         Gheorghe Iorga: „Ispitele textului și demonii interpretării”
                                                      Prezintă: Adrian Jicu
lansarea numărului 45 al revistei de cultură Vitraliu
    Concert TRIO „SYRINX”
                                           
Joi, 13 octombrie

Ora 11.00  Universitatea „George Bacovia” din Bacău, Aula Moldova
Conferinţa Naţională de Estetică „Controverse cordiale despre frumos”
Acad. Alexandru Boboc
                             Prof.univ.dr. Marin Aiftincă
                             Prof.univ.dr. Petru Bejan

                 
Ora 18.00  Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău
Concert extraordinar Edward Elgar
Dirijor: Roberto Salvalaio, Italia
Solistă: Alda Dizdari, Albania
În program: Concertul pentru vioară, Variațiunile Enigma, Marșul Pomp and Circumstance


Vineri, 14 octombrie

Ora 11.00  Sala „Nicu Enea”- sediul SIF Moldova S.A.  - Conexiuni amicale
                           
Ora 17.00  Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău
Expoziția de imagini „impermanences″, Leonard Răchită
                                           Prezintă: prof.univ.dr. Petru Bejan
 Ceremonie de decernare: Diploma de Excelenţă şi  Premiul Centrului de             Cultură  „George Apostu”  pentru anul 2016
Concert de gală: Cvartetul Passione

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu