23 noiembrie 2016

Jurnalistii romascani si băcăuani s-au întâlnit cu IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim

0 Comentarii
Tradiționala întâlnire a jurnaliștilor romașcani și băcăuani cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim s-a desfășurat in data de 22 noiembrie, la Centrul Eparhial de la Roman și la Biserica ”Sf. Gheorghe” din municipiul Bacău.
Inaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a întâlnit in data de 22 noiembrie, cu jurnaliștii romașcani și băcăuani, în cadrul conferinței tradiționale de prezentare a calendarului creștin-ortodox pe anul 2017. De la ora 10, la Centrul Eparhial de la Roman, reprezentanții mass-media locale au fost informați cu privire la elementele specifice calendarului bisericesc pe anul 2017, care și anul acesta a fost realizat în trei formate. Calendarul creștin-ortodox oficial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului se poate procura de la pangarele bisericilor și mănăstirilor din cuprinsul Eparhiei, precum și de la magazinele bisericești din Roman și Bacău. 
De asemenea, ierarhul a menționat faptul că anul 2017 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ”Anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti și Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”, prilej cu care în Eparhia Romanului și Bacăului se vor desfășura numeroase activități și proiecte social-filantropice și culturale. Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a mulțumit tuturor și a răspuns întrebărilor adresate de reprezentanții mass-media cu privire la diferite aspecte ale activităților social-pastorale și misionar-filantropice din zona Romanului.
În după-amiaza aceleiași zile, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim s-a întâlnit cu ziariștii băcăuani și colaboratorii presei centrale la Biserica ”Sf. Gheorghe” din municipiul Bacău. În sfântul locaș, alături de un sobor de preoți, ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire pentru cei care au slujit cuvântului scris, mutați la cele veșnice, precum și pentru victimele de la Clubul ”Colectiv”, între care s-au aflat și tineri jurnaliști băcăuani. După aceasta, în incinta Așezământului social-filantropic al parohiei, ierarhul a făcut prezentarea calendarului creștin-ortodox pe anul 2017. Elementele specifice calendarului bisericesc au fost explicate jurnaliștilor de către pr. Ciprian Ignat, cel care s-a ocupat de tehnoredactare și concepție grafică: "Conform deciziei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în calendarul creștin-ortodox, unii sfinți sunt trecuți cu roșu, majoritatea cu negru, iar alții cu albastru. 
Apar marcate cu roșu și au în dreptul lor crucea cu roșu sfinții mari ai Bisericii Ortodoxe, sărbătorile închinate Mântuitorului Iisus Hristos sau Maicii Domnului. În zilele respective, conform rânduielii bisericești, nu se lucrează. Sunt trecuți cu negru sfinții pomeniți în fiecare zi, pe care trebuie să-i cinstim cum se cuvine, dar în zilele acestea se poate lucra. Sfinții trecuți în calendar cu albastru sunt sfinți români pe care Biserica Ortodoxă Română i-a canonizat de-a lungul timpului." De asemenea, s-a subliniat faptul că în calendarul pentru anul 2017 apar menționate și pentru următorii doi ani (2017 și 2018) perioadele de post, precum și zilele în care nu se pot oficia cununii, credincioșii putând afla astfel din timp care sunt perioadele în care își pot programa evenimentele importante din viață.
Întâlnirea, care s-a dorit și una de suflet, s-a încheiat cu răspunsurile pe care IPS Părinte Ioachim le-a oferit celor interesați, privitor la proiectele și programele Bisericii.
Atât la Roman, cât și la Bacău, ierarhul a oferit fiecărui reprezentat al mass-media calendare pentru anul 2017 și cele mai recente volume apărute la Editura ”Filocalia” a Arhiepiscop0iei Romanului și Bacăului.


0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu