30 noiembrie 2016

Prevenirea sarcinii nedorite în judetul Bacău

0 Comentarii
Luni, 28 noiembrie 2016, la sala mare de ședințe a Consiliului Județean Bacău a avut loc conferința de presă prilejuită de cumularea a două evenimente, respectiv închiderea proiectului ”Copiii au dreptul la familie” și lansarea unui nou proiect ”Prevenirea sarcinii nedorite în județul Bacău”.
Evenimentul a fost organizat de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău (DGASPC) în parteneriat cu Fundația SERA. Proiectul ajuns la final, respectiv ”Copiii au dreptul la familie” a reprezentat o necesitate pentru flexibilizarea sistemului de protecție specială și a avut drept scop eliminarea treptată a factorului de neglijare, prin intervenția timpurie a specialiștilor din cadrul DGASPC și prin implicarea eficientă a autorităților locale în procesul de sprijinire a familiilor aflate în situații de risc. În cadrul acestei inițiative au fost sprijinite un număr de 117 familiii și 441 de copii.
Proiectul a beneficiat de un buget de 300 000 de Euro din care contribuția DGASPC Bacău a fost de 120 000 de Euro iar suma alocată de către Fundația SERA – 180 000 de Euro.
În egală măsură, ”Prevenirea sarcinii nedorite în județul Bacău”, proiectul ce se află la început de drum are ca obiectiv sprijinirea femeilor însărcinate ce se află în situația de a-și abandpna copilul, astfel încât situația de risc să fie eliminată. Situația de fapt care a stat la baza demarării acestui proiect este numărul mare de mame minore sau minore însărcinate din județul Bacău. În cadrul unui alt proiect implementat de către DGASPC Bacău, ”Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunității” a fost realizat un recensământ comunitar iar rezultatele acestuia au scos la iveală un adevărat fenomen social. La nivelul județului au fost identificate 102 mame minore sau minore însărcinate și 149 de femei însărcinate aflate în situații de risc, dintre care mai mult de jumătate au declarat că sarcina este una nedorită.
Rezultatele scontată ale proiectului includ reducerea numărului de copii abandonați, reducerea numărului de copii abandonați, scăderea incidenței sarcinilor nedorite, creșterea gradului de informare privind educația sexuală și contraceptivă și creșterea gradului de implicare a tuturor partenerilor implicați.
”Mulțumiri echipei DGASPC și Fundației SERA datorită cărora un proiect a fost dus la bun sfârșit iar un altul începe. Am parcurs un drum lung împreună (Fundația SERA activează în județul Bacău de peste 20 de ani), am avut activități dintre cele mai diverse, de la formarea profesională a asistenților implicați în proiecte, până la activități de monitorizare. Toate etapele au fost îndeplinite cu succes iar acum, privim înainte cu optimism spre proiectul pe care tocmai îl demarăm”, a declarat Sorin Bârlădeanu, director executiv al DGASPC Bacău, în deschiderea evenimentului.
La rândul său, subprefectul, Sorin Ailenei a subliniat faptul că ”datele culese din teren sunt realități pe care nu le putem nega și cărora trebuie să le facem față împreună. Implicarea activă în aceste proiecte, a tuturor instituțiilor abilitate este un factor extrem de important și poate fi un garant pentru îndeplinirea obiectivelor propuse”.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu