6 ianuarie 2017

Botezul Domnului - Sarbatoarea de Boboteaza 2017

0 Comentarii
Epifania sau Boboteaza este sarbatoarea sfintii si dumnezeiestii Aratare a Domnului Dumnezeu si Mantuitorului nostru Isus Hristos. Aceasta se praznuieste in luna Ianuarie, in ziua a sasea.

Boboteaza, sfanta si dumnezeiasca Aratare a Domnului Dumnezeu si Mantuitorului nostru Iisus Hristos se sarbatoreste in toate bisericile incepand cu slujba Privegherii care are loc seara. Botezul Domnului in apele Iordanului, descris in popor ca Boboteaza, preia si denumiri de origine greaca "epifanie" sau "teofanie", cu sensul de "aratare" sau "descoperire".
Traditia crestina dicteaza ca in ajunul si in ziua de Boboteaza sa se sfinteasca Agheasma Mare pe care crestinii ortodocsi o pot lua inainte de masa in perioada 5 ianuarie - 14 ianuarie. Cu Agheasma Mare se sfintesc: Prapurile, Crucea si troitele, Clopotul, Vase si vesminte liturgice, Icoane, Biserici, Sfantul Mare Mir.

Pe langa traditiile bisericesti exista si o serie de obiceiuri populare care se leaga de sfanta sarbatoare a Bobotezei. In unele zone din tara se colinda de Boboteaza, se prind farmece si descantece, tinerele isi afla ursitul si se fac prorociri in legatura cu noul an.

Una dintre cele mai interesante traditii de Boboteaza este intrecerea in apele inghetate in care barbatii se arunca pentru a scoate crucea aruncata de preot. Tot la aceasta data fetele dorm cu busuioc sub perna pentru a-si visa viitorul sot.

Data de 7 ianuarie, imediat dupa Boboteaza, marcheaza finalul sarbatorilor de iarna. De aceea, masa din Ajunul Bobotezei este in multe parti din tara asemanatoare ca bogatie cu cea din Ajunul Craciunului. Traditia spune ca sub fata de masa sa se aseze fan sau otava, iar pe masa sa se puna 12 feluri de mancare anume alese: bob fiert, fiertura de prune, coliva, sarmale, bors, bors de peste, peste prajit, placinte de post cu varza acra. Alimentele nu se consuma pana nu au fost sfintite de preot.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu