23 mai 2017

Consultare publică privind Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Bacău (SIDU) si Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD)

0 Comentarii
Luni, 22 mai, a avut loc prima consultare publică privind Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Bacău și Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, documente strategice în curs de elaborare, aflate în prezent în etapa de finalizare a analizei diagnostic, ATELIERUL I privind dezvoltarea viziunii PMUD/SIDU Bacău.
Scopul atelierului-consultării publice- organizator SEARCH CORPORATION, consultant,  l-a constituit:
-prezentarea unor tipologii de soluţii pentru a răspunde problemelor identificate;
-propunerea unei prime liste de soluţii considerate a fi potrivite conjuncturilor locale;
-discutarea acestor soluţii din punctul de vedere al interesului şi fezabilitatii;
-agrearea ipotezelor pentru dezvoltarea scenariilor de perspectivă.
Consultantul SEARCH CORPORATION a identificat o serie de disfuncţionalităţi, unele cu şanse minime şi costuri enorme de remediere, în ceea ce priveşte mobilitatea, transportul,  traficul şi accesul în diferite zone/cartiere din municipiu. Cele mai grave se înregistrează în cartierul Şerbăneşti, dar şi în zona de sud a Bacăului şi  în zona Mioriţa, iar prioritatea 0 o constituie construirea variantei ocolitoare a municipiului Bacău. Traficul în Bacău  prezintă caracteristici apropiate de cele specifice traficului din Bucureşti,  iar în unele cartiere s-a construit cu excluderea căilor de acces.
„În cartierul Şerbăneşti nu există o tramă stradală şi, după modul în care s-a construit, nici nu se va putea realiza, decât foarte greu şi vor fi costuri enorme. Lipseşte o stradă funcţională  în zona de dezvoltare a cartierului şi nici nu va putea fi făcută, nu va exista transport public în această zonă, în cartier”- SEARCH CORPORATION.
                 „S -a construit haotic, fără a se respecta nicio regulă, fiecare unde şi cum a vrut, a solicitat autorizaţie de construire şi a primit-o. Am ajuns în situaţia, nu doar în această zonă, de a nu putea construi o strada, în timp ce pentru alte zone, Comisia Tehnică de Urbanism avizează tot felul de clădiri aberante. Nu pot înţelege cum un reprezentant ISUJ Bacău, un pompier, poate da aviz unui bloc, precum cel din centru, din spatele fostului complex Select, când nu are acces, nu poate ajunge, în cazul producerii unui incendiu, cu maşina de intervenţie la acel bloc”, a subliniat primarul  municipiului Bacău.
În acest context, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Bacău și Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, reprezintă şi soluţia specialiştilor,  nu doar o condiție de bază pentru finanțarea investițiilor legate de transportul public urban și de infrastructura aferentă – activități care sunt eligibile prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, prioritatea 4.1 – Planuri de mobilitate urbană durabilă.
                ” Nu  ne vom prezenta  la Uniunea Europeană  ca  să cerem bani pentru un proiect,  pentru că aşa a vrut primarul «X». Pentru că a vrut el pe acolo un pod, pe dincolo nu ştiu ce altceva. Nu. Proiectele vor fi elaborate doar într-o viziune generală, în baza unui plan  stabilit de către specialişti, în cadrul unei strategii pe termen mediu şi lung. Astfel, un proiect va trebui să respecte şi să se încadreze în SIDU şi PMUD şi, abia apoi, mergem cu el la UE pentru a încerca să accesăm, din cele peste 40,8 milioane de euro disponibile pe Axa 4, finanţarea necesară”, a declarat primarul Cosmin Necula.
                 Alături de Municipiul Bacău, au participat la ATELIERUL I privind dezvoltarea viziunii PMUD/SIDU Bacău: ADL Bacău, S.C. TRANSPORT PUBLIC S.A., CJ Bacău,  Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău, Poliția Locală Bacău, Poliția Rutieră Bacău şi reprezentanţi mass-media. Seria consultărilor publice privind Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Bacău (SIDU) și Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) va continua în perioada 23-25 mai 2017.
Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) este instrumentul de planificare strategică teritorială prin care sunt corelate dezvoltarea teritorială a localităţilor din zona periurbană/metropolitană cu nevoile de mobilitate şi transport ale persoanelor, bunurilor şi mărfurilor. PMUD al Municipiului Bacău reprezintă un masterplan de transport care vizează modul în care oamenii şi mărfurile se deplasează, utilizând diferite mijloace de transport. Acestea includ: mersul pe jos, mersul cu bicicleta, transportul cu autobuzul, tramvaiul, trenul, taxiul, autovehiculul propriu şi vehiculele pentru transportul de marfă.
Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană include modalităţile de identificare şi rezolvare a nevoilor comunităţii în domeniile: economic, de mediu şi social, cât şi crearea unei administraţii publice eficiente în beneficiul socio-economic al comunităţii. SIDU prezintă informaţii relevante, aferente perioadei ulterioare elaborării acesteia, precum şi adaptarea la conţinutul şi orientările actualelor documente de programare, corespunzătoare perioadei 2014-2020, și la tendințele internaționale în domeniul dezvoltării urbane.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu