9 mai 2017

Debutul proiectului de ecologizare: ”Hârja - colt de rai. Nouă ne pasă de natură!”

0 Comentarii
Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a început din data de 6 mai 2017 proiectul de ecologizare ”Hârja - colț de rai”, sub sloganul ”Nouă ne pasă de natură”.
Sub sloganul ”Nouă ne pasă de natură”, proiectul ”Hârja – Colț de rai” oferă posibilitatea de a desfășura activități de educație ecologică care își va atinge scopul atunci când elevii, cetățenii de mâine, vor fi convinși de necesitatea ocrotirii naturii și vor deveni factori activi în acțiunea de conciliere a omului cu natura. Conștientizând frumusețea mediului local, promovând pitorescul zonei în care locuiesc, oamenii vor înțelege utilitatea acțiunilor ecologice.
Satul Hârja este situat în partea de Sud-Vest a județului Bacău, în istorica vale a Oituzului. Problemele de menținere a curățeniei au existat dintotdeauna, noi având scopul conștientizării tinerilor și a comunității locale privind necesitatea implicării în protejarea mediului, prin acțiuni de ecologizare a satului Hârja.
Activitățile pentru ziua de 6 mai au fost:
  • Identificarea situației actuale privind deșeurile în satul Hârja;
  • Stabilirea normelor/procedurilor de lucru/ de intervenție;
  • Preluarea deșeurilor și transportul autorizat al acestora  cu ajutorul partenerilor de la Primăria Oituz;
  • Curățarea perimetrului după preluarea deșeurilor;
  • Redarea perimetrului în folosință;
Degradarea mediului înconjurător se petrece sub ochii noștri și noi ne-am gândit să facem ceva în această privință.
Partenerii noștri s-au implicat foarte mult, Primăria Oituz punând la dispoziție utilaje pentru preluarea deșeurilor și transportul voluntarilor cu două microbuze. Pentru prima zi a proiectului, au fost implicați 70 de voluntari ce au adunat peste 100 de saci de deșeuri.
Proiectul oferă posibilitatea de a desfășura activități de educație ecologică prin care să cultivăm interesul și dragostea tinerilor pentru lumea înconjurătoare, pentru protejarea mediului. Totodată urmărește responsabilizarea tinerilor față de importanța protecției mediului înconjurător, conturarea deprinderilor și a atitudinilor de a prețui și respecta mediul prin comportamente civilizate, dar și sensibilizarea cetățenilor privind importanța mediului înconjurător.
Obiectivele specifice ale acestui proiect sunt:
  • Dezvoltarea deprinderilor tinerilor și adulților de a păstra mediul curat: Ecologizarea și păstrarea curată a satului Hârja;
  • Formarea deprinderilor tinerilor și adulților de a practica activități ecologice: Ecologizarea spațiilor verzi;
  • Dezvoltarea responsabiității tinerilor și adulților pentru protejarea mediului înconjurător: Conștientizarea importanței ocrotirii mediului înconjurător în rândul populației;
Persoanele implicate în acest proiect sunt: Copiii Centrelor de Zi și angajații Asociației Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja; tinerii Asociației Copiii în Sânul familiei, voluntari ai liceelor: Colegiul Național ”Grigore Moisil” - Onești, Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” - Onești, Colegiu Tehnic ”Grigore Asachi” - Onești; voluntari ai Școlilor Gimnaziale: ”Ghiță Mocanu” – Onești, ”Școala nr. 2 – Oituz”  voluntari ai  Asociației de Tineret Onestin din Onești; Primăria Oituz, Agenția de Protecția Mediului Bacău, persoanele asistate social de pe raza comunei Oituz.
Acest proiect este unul inedit prin numărul mare de instituții implicate și numărul foarte mare de tineri și cadre didactice voluntare. Sunt înscriși în acestă colaborare aproximativ 650 de persoane care vor putea sprijini acțiunea de ecologizare a satului Hârja și nu numai.
Proiectul se va desfășura pe perioada lunii mai și începutul lunii iunie, finalizându-se în data de 6 iunie, zi dedicată unui simpozion ce va evoca Ziua internațională a mediului, rezultatele acțiunii de ecologizare și va fi susținută o prelegere de către un delegat al Agenție de Protecție a Mediului Bacău. În același context, vor fi premiați elevii de gimnaziu și liceu ai tuturor partenerilor implicați în acest proiect, evidențiind prin diplome și premii cele mai frumoase desene și eseuri legate de temele propuse acestei campanii de conștientizare a valorii naturii și a mediului înconjurător. 

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu