1 mai 2017

Google celebreaza 1 Mai

0 Comentarii

Ziua Muncii este celebrata de Google cu un Doodle Special. Labour Day (Ziua Muncii) este cunoscuta si sub denumirea de May Day (Ziua Mai).
Reducerea normei orare zilnice de lucru sta la originea semnificatiei zilei de 1 mai, ca Ziua internationala a muncitorilor. In anul 1872, circa 100.000 de muncitori din New York, majoritatea din industria constructiilor, au demonstrat, cerand reducerea timpului de lucru la 8 ore.
Data de 1 mai apare, pentru prima data, in legatura cu intrunirea, din anul 1886, a Federatiei Sindicatelor din Statele Unite si Canadei (precursoarea Federatiei Americane a Muncii). George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor si Tamplarilor, a initiat introducerea unei rezolutii care stipula ca "8 ore sa constituie ziua legala de munca de la si dupa 1 mai 1886", sugerandu-se organizatiilor muncitoresti respectarea acesteia.
Romania, Ziua Muncii a fost sarbatorita pentru prima data in 1890, iar in timpul comunismului aceasta sarbatoare a fost marcata, ca si in alte tari comuniste, de manifestari propagandistice. Dupa revolutia din decembrie 1989, timp de mai multi ani, ziua de 1 mai nu a mai fost sarbatorita prin festivitati propagandistice, insa a fost marcata prin evenimente sociale, in aer liber.
Anul acesta, Guvernul a adoptat o hotarare prin care si ziua de luni, 30 aprilie, a fost declarata nelucratoare in sectorul public, astfel incat au fost asigurate mai multe zile libere muncitorilor din acest sector cu prilejul sarbatorii de 1 mai.
Printre tarile care sarbatoresc Ziua Muncii pe 1 mai se numara si Germania, Belgia, Croatia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong etc.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu