16 iunie 2017

Prima conferinta de terapie ocupationala din Romania

0 Comentarii
Președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu a fost invitat să participe astăzi, 16 iunie 2017, la Universitatea ”Vasile Alecsandri”, la lucrările conferinței de terapie ocupațională, prima de acest fel din România. 
    Organizată sub egida World Federation of Occupational Therapists (W.F.O.T.) și European Net work of Occupational Therapy Higher Education (E.N.O.T.H.E.), manifestarea dorește să surprindă, în fapt, evoluția învățământului  superior de terapie ocupațională și a profesiei de terapeut ocupațional, în perspectiva acreditării internaționale a programului de studii de la Bacău și, în consecință, a recunoașterii diplomelor absolvenților noștri  în toată lumea.
    La conferință participă peste 150 de specialiști  din universități partenere cum sunt Universitatea "Anghel Kane" din Bulgaria, Universitatea din Pitești, Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, precum și din centre ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Bacău, Penitenciarul din Bacău, ONG-uri, Spitalul Județean de Urgență Bacău și Spitalul Municipal de Urgență Moinești.
    Programul celor două zile alocate evenimentului cuprinde prezentări în plen, 4 work-shop-uri coordonate de profesori de la Universitatea Ulu, Finlanda, Universitatea din Rotterdam, Belgia și Universitatea "Al. I. Cuza" Iași, precum și de specialiști în integrare senzorială din SUA, în zilele de 16 și 17 iunie 2017. Un număr de 10 terapeuți ocupaționali angajați în centre  D.G.A.S.P.C. pentru copii, tineri si adulți, absolvenți ai Universității "Vasile Alecsandri" din Bacău, își vor prezenta realizările din ultimii 5 ani in cadrul secțiunii ”Terapia ocupațională în serviciile sociale”. 
    Sâmbătă, 17 iunie, specialiști de la Centrul de Recuperare Neuromotorie "Nicolae Robănescu" din București și de la Spitalul de Urgență din Bacău aduc în discuție, în cadrul prezentărilor din secțiunea ”Terapia ocupațională în sistemul de Sănătate”, realități  din domeniul pediatriei, iar specialiști din Spitalul Municipal de Urgență Moinești susțin nevoia de completare a echipei în serviciile de reumatologie, cu terapeutul ocupațional.
În deschiderea conferinței, Dănuţ-Nicu Mârza-Dănilă, prof. univ. dr., prorector al Universității ”Vasile Alecsandri” din Bacău a precizat faptul că în Bacău se construiește deja, zi de zi, cu pași repezi o tradiție, pe parcursul celor 8 ani de când terapia ocupațională a devenit o disciplină de studiu, un domeniu de activitate și o profesie recunoscută, grație inițiativei un grup de profesori din cadrul Universității ”Vasile Alecsandri”. De atunci au absolvit  aproximativ 150 de terapeuți ocupaționali care lucrează acum alături de asistenți sociali, psihologi, kinetoterapeuți și alți profesioniști în serviciile sociale publice și private, în serviciile medicale și educație. 
     ”Consiliul Județean, Prefectura Bacău și D.G.A.S.P.C. Bacău au susținut primele demersuri de înființare a specializării de Terapie ocupațională în Bacău, încă din anul 2001, fiind parteneri în proiectul internațional Joint Action, coordonat de organizația E.N.O.T.H.E., manageriat de dna Hanneke van Bruggen. În cadrul acestui proiect, în paralel cu organizarea formării primilor specialiști, au fost trasate  și direcțiile de dezvoltare și intervenție ale viitorului specialist, DGASPC  Bacău fiind unul din partenerii constanți de discuții.
     Existența terapeutului ocupațional în cadrul echipei multidisciplinare a venit ca o nevoie în cadrul procesului de reformă și dezinstituționalizare din serviciile sociale destinate protecției copilului și persoanelor cu dizabilități, la nivel național și local, proces care presupune printre alte obiective reintegrarea familială și socio-profesională. În acest context, terapeutul ocupațional prin activitatea sa are  scopul de a facilita participarea deplină a persoanelor aflate în dificultate  la viaţa socială, creând  oportunităţi egale de a participa în societate.
     Rezultatele obținute până în prezent demonstrează plus valoarea pe care terapeutul ocupațional o aduce în comunitate și vă asigur în continuare  de susținere din partea Consiliului Județean Bacău în promovarea și dezvoltarea acestei profesii
”, a subliniat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău în alocuțiunea rostită la eveniment.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu