30 iunie 2017

UNICEF - oricine poate discrimina, oricine poate fi discriminat

0 Comentarii
UNICEF a dezvoltat trei filme scurte de tip docu-drama cu scopul de a atrage atenția, de a preveni și lupta împotriva discriminării. Cele trei filme se bazează pe cazuri reale, soluționate de Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Ele au fost prezentate în premieră în cadrul TIFF și vor fi difuzate în emisiuni TV, evenimente publice, dezbateri, în cadrul unor cursuri universitare și sesiuni de formare pe tema discriminării. 

“Cele trei filme ne ajută să conștientizăm că oricine poate discrimina și că oricine poate fi discriminat, iar copiii sunt cei mai afectați. Este foarte important ca profesioniștii care interacționează cu copiii – cadre didactice, doctori, lucrători sociali –, dar și publicul larg să cunoască efectele discriminării și modul în care pot lupta împotriva ei”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

Această inițiativă este parte a proiectul pilot Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunității – Servicii Comunitare pentru Copii, finanțat prin Norway Grants și din resurse UNICEF. Modelul este implementat de UNICEF în România împreună cu Guvernul României și parteneri. Acest proiect pilot testat în 45 de comunități din județul Bacău include mai multe componente: Pachetul Minim de Servicii, Pachetul Educație Incluzivă de Calitate și campanii de informare, conștientizare și educare pentru copii și părinți deopotrivă.

O componentă importantă a modelului este legată de promovarea incluziunii sociale și prevenirea discriminării. Un pas esențial în această direcție este dezvoltarea capacității profesioniștilor de la nivel local (asistent social, asistent medical comunitar, consilier școlar, mediator sanitar și școlar) de a înțelege consecințele, recunoaște și preveni orice formă de discriminare.

Pentru a asigura accesul neîngrădit al copiilor la servicii de sănătate, educație și protecție, UNICEF a format 180 de profesioniști de la nivel județean și local. De asemenea, a dezvoltat un ghid de lucru ce oferă informații despre formele de discriminare și cum pot fi adresate și prevenite de către lucrătorii comunitari. Cele trei filme vin ca o completare a acestui ghid și demonstrează, prin natura cazurilor selectate, că oricine poate fi discriminat și poate discrimina la rândul său, chiar dacă este condus de cele mai bune intenții, și că primele victime ale discriminării sunt copiii. Acest pachet de training va fi disponibil la nivel național pentru toți profesioniștii.


Începând cu 2017, proiectul pilot Servicii Comunitare pentru Copii continuă cu finanțare de la Fundația Botnar și din fonduri proprii UNICEF. 

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu