16 august 2017

Bacaul eroic - Oituz, A treia poarta de fier a Moldovei, 2017

0 Comentarii
Centenarul luptelor din 1917 a fost marcat în județul Bacău, începând cu data de 10 august, printr-o serie de evenimente de amploare, organizate în localitățile unde aceste momente istorice au o deosebită rezonanță.
    Debutul momentelor sărbătorești a fost marcat de comuna Pârgărești unde, pe 10 august au fost comemorate luptele de pe Dealul Coșna. Consiliul Județean Bacău a fost reprezentat de către vicepreședintele Marius Gabriel Gheorghiță alături de care s-au aflat  reprezentanți ai Instituției Prefectului și ai administrației publice din județ.  
    Și orașul Târgu Ocna a sărbătorit momentele istorice de acum un secol. În data de 11 august, președintele Consiliului Județean Bacău s-a aflat alături de numeroase personalități, la evenimentele consacrate ”Bacăului Eroic”. 
    Seria manifestărilor a continuat luni, 14 august, cu evenimentele dedicate Centenarului, organizate în comuna Cașin. Au fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, Marius Gabriel Gheorghiță, prefectul județului Bacău, Maricica Luminița Coșa, ministrul Viorel Ilie, deputații Ionel Floroiu, Theodora Șotcan, Constantin Avram și Ionel Paler, alături de alte oficialități locale și județene. Activitățile au debutat pe Dealul Sticlăriei, loc unde s-a dat una dintre cele mai sângeroase bătălii ale Primului Război Mondial. Pentru a marca acest moment de răscruce din istoria poporului român autoritățile locale au realizat un monument dedicat eroilor neamului, monument ce a fost sfințit de un sobor de preoți. 
    A urmat un alt moment deosebit desfășurat pe Dealul Pârâul Sărat, unde organizatorii au dorit să facă un gest de îndreptare pe locul unde a existat un cimitir militar, cu peste 3.500 de eroi ai neamului, fiind unul dintre cele mai mari cimitire ale eroilor, rămas după prima conflagraţie mondială de la noi din ţară. În anul 1926, osemintele ostașilor au fost mutate la osuarul din Oneşti. Pe locul fostului cimitir au fost montate 111 cruci de mesteacăn, așa cum au fost ele descrise ele în memoriile Reginei Maria, atunci când a vizitat aceste locuri. Copiii satului Caşin au respectat tradiția realizând coronițe făcute din frunzișul pădurii, care au fost așezate pe braţele crucilor simbol, ce au fost și ele sfințite. Ceremonialul militar și religios de la Biserica Muntenească din centrul satului, unde a fost omagiat eroul Ştefan Petrovici, a venit să întregească seria acțiunilor sărbătorești.
     Ziua a luat sfârșit cu sesiunea de comunicări ştiinţifice ”Caşin, 1917-2017, un secol de recunoştinţă”, prilej cu care a fost vernisată expoziţia cu fragmente de muniţie din Primul Război Mondial, rămasă în lemn.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu